6 feluri in care mirosul ne controleaza in secret creierul

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 18:57
13959 citiri
6 feluri in care mirosul ne controleaza in secret creierul

Intr-un fel, simtul mirosului pe care il avem nu e decat antivirusul tuturor simturilor noastre - nu prea ii acordam atentie decat atunci cand ne anunta ca ceva rau urmeaza sa se intample.

Bineinteles ca uneori ne oprim pentru a mirosi o floare sau o ceasca de ciocolata calda, insa daca nu miroase a gaz sau a ceva poate si mai periculos, puterile nasului nostru nu par atat de importante. Nu e ca si cum nasul ne-ar ajuta sa descoperim o comoara sau locul in care am lasat mobilul pe "silent".

Si, in timp ce-l ignoram, nasul nostru continua sa faca lucruri ce tin uneori de magie.

Ne da puteri metafizice

Nu ai simtit niciodata ca ai o intuitie aparte in legatura cu unii oameni? Ca-i poti "mirosi"? Ca poti simti cand le e teama, cand sunt atrasi de tine, chiar daca fac imposibilul sa ascunda toate acestea de tine? Exista o sansa mare ca in spatele acestei intuitii sa se afle nasul, conform Cracked.

Totul tine de miros. Oamenii de stiinta au aratat ca femeile pot mirosi cand un barbat este excitat - celebrul experiment cu tricourile, scoase de pe subiecti si date unor femei sa le adulmece. Analizele cu rezonanta magnetica au aratat ca in momentul in care o femeie mirosea tricoul unui subiect excitat, in creierul ei se activa o anumita zona.

Daca esti barbat, vestile rele nu se termina aici. Partenera ta poate sti si cand ti-e frica. Mai rau e ca si tipul de la masa cealalta, dupa cum a demonstrat un experiment condus intr-o maniera similara celui anterior. S-a colectat sudoare de la subiecti de ambele sexe, dupa ce voluntarii privisera filme amuzante sau unele menite sa ii sperie, iar femeile au mirosit aceste mostre. N-au avut nicio problema in a sti cu ce fel de sudoare aveau de-a face. Si barbatii s-au descurcat, desi nu au fost la fel de exacti.

Pentru ca este clar ca in fluidele oamenilor, nu doar transpiratie, exista niste chimicale ce pot trada anumite stari de spirit, Armata americana finanteaza cercetarile legate de un sistem de detectare automata a emotiilor pentru a-i gasi in multimi pe cei suspicios de anxiosi.

Ne face sa cheltuim mai mult decat am vrea

Nu e un secret ca restaurantele se bazeaza pe mirosul de carne fripta pentru a te aduce la usa lor si ca milioane de masini sunt vandute anual doar pentru ca miros intr-un fel care ne atrage. Insa nasul te poate determina pe cai inca si mai subtile sa cumperi. In fiecare magazin exista un miros pregnant, bine ales, care nu reprezinta decat o incercare de a-ti spala creierul prin intermediul narilor.

Astfel, la raionul de costume de baie ar putea mirosi a nuca de cocos. In sectorul cu rafturile pentru bebelusi vei mirosi pudra de talc. Nu pare mare lucru, insa un experiment a aratat ca vanzarile la haine, atat pentru barbati, cat si pentru femei, aproape s-au dublat cand in imediata vecinatate a fost pulverizat un parfum masculin sau feminin, dupa caz. Cand mirosurile au fost inversate, si vanzarile au scazut.

In cadrul unui alt experiment realizat intr-un cazinou din las Vegas, s-a aratat ca in zonele de joc cu mirosuri placute, patronii au facut cu 45% mai multi bani decat in celelalte.

Nu ti se pare ciudat cum de un vehicul la mana a doua miroase "a masina noua"? E doar o metoda de marketing, care insa nu da gres.

Ne manipuleaza memoria

Ti s-a intamplat sa fii brusc atacat de o amintire vie, pregnanta, atat de prezenta de parca incidentul ar fi avut loc ieri, desi, in realitate, evoca intamplari de acum 25 de ani? Cu siguranta mirosul e de vina. Tocmai ai simtit o aroma ce are legatura cu incidentul pe care ti-l amintesti.

Vestea buna e ca poti folosi asta in avantajul tau. Daca mirosi ceva anume atunci cand inveti pentru un examen si iei mirosul cu tine in momentul in care dai testul, sansele sunt mari ca nota sa fie una cu mult mai buna decat ai obtine altfel, fapt confirmat stiintific. Iar daca nu poti lua mirosul cu tine, ai grija ca in noaptea de dupa studiu, inainte de examen, sa fii expus aceluiasi miros care te-a invaluit ziua, in timp ce studiai. Cercetarile au confirmat ca si acaesta strategie ajuta.

Cum se poate explica asta? Regiunea din creier care proceseaza mirosul, bulbul olfactiv, se afla in stransa legatura cu parti ale creierului implicate in formarea amintirilor si codificare. Acesta relatie inseamna ca in timp ce informatiile vizuale vor fi pierdute curand - vei ramane fara 50% din ele in cateva luni - majoritatea noilor mirosuri inmagazinate va fi retinuta si stocata, fiind inca prezenta peste un an. Asa ca iti poti imbunatati memoria vizuala (cea pe care o castigi citind, uitandu-te peste notite) asociind-o cu un miros potrivit cu ceea ce citesti.

Ne schimba starea de spirit

Te-ai intrebat de ce nu poti invata in mijloacele de transport in comun? Simplu: din cauza mirosului. Acesta ne influenteaza la nivel subcostient, facand ca, la un moment dat, sa te simti, din senin, anxios, nervos, furios, aparent fara motiv.

Din pacate nu doar mirosurile frumoase ne influenteaza, fapt confirmat de stiinta, ci si cele mai putin imbietoare, ce ne pot trezi stari negative. Studiile au aratat ca subiectii expusi mirosului de menta au stat treji mai mult decat ceilalti, iar cei care au primit periodic doze de miros de menta s-au descurcat mai bine la testele ce presupuneau un nivel mare de concenterare.

In plus, s-a aratat ca un miros deloc placut poate avea un impact negativ, asemanator expunerii la o sursa de zgomot stresant, enervant. Mai rau e ca nici nu suntem constienti de asta, uneori mirosul putand fi greu de detectat la nivel constient.

Asta se intampla pentru ca asociem un anumit miros cu o reactie, iar atunci cand mirosul apare, e prezenta reactia. Din pacate, detectam si retinem cu mai multa usurinta mirosul in situatii periculoase, tresante sau incarcate de emotii, ceea ce poate tine de evolutie.

Ne innebuneste, la propriu

Multi factori sunt in mod general acceptati ca fiind factori de risc in depresie: predispozitia genetica, o alimentatie proasta, lipsa exercitiului fizic, a trai intr-un stat ce predispune la asta... Insa mai e un factor de risc, mai putin cunoscut: capacitatea de a mirosi.

Ai crede ca cei care si-au pierdut aceasta capacitate se descurca relativ usor. Cel putin atunci cand de nevoie viziteaza o toaleta publica sau un spital. Insa ce se stie mai putin este faptul ca acesti oameni prezinta un risc mare de depresie severa, si asta nu doar din cauza ca sunt tristi ca si-au pierdut unul dintre simturi.

Studiile facute pe cei care sufera de depresie au aratat ca acestia tind sa aiba o capacitate redusa de a mirosi si un bulb olfactiv mai mic. De fapt, cel mai simplu mod de a transforma un cobai altfel comun intr-unul deprimat este sa i se scoata bulbul olfactiv, ceea ce se intampla pentru a testa noile medicamente pentru depresie. Cobaii lipsiti de bulbul olfactiv devin letargici, deloc interesati de imperechere, mancare etc.

In plus, cercetarile au aratat ca un simt nedezvoltat al mirosului si un bulb olfactiv mic sunt corelate cu schizofrenia.

Ne face mai atractivi

Si nu e vorba de faptul ca daca mirosi frumos vei avea mai multe intalniri si nici despre acele deodorante sau parfurmuri cu feromoni. In cadrul unui experiment realizat la Universitatea Liverpool, cativa subiecti au folosit un deodorant, Lynx, versiunea englezeasca pentru Axe, iar niste femei au fost puse sa noteze nivelul de atractivitate al subiectilor privindu-i pe caseta, deci nefiind expuse la mirosul acestora. Cu toate acestea, tot barbatii care folosisera deodorantul au fost considerati ca fiind cei mai atragatori.

Cum se poate una ca asta? Potrivit celor care au realizat expermentul, totul sta in mintea subiectului: cei care folosisera spray-ul si-au imaginat ca miros placut, asa ca limbajul corpului li s-a schimbat, denotand mai multa incredere, iar femeile au fost foarte sensibile la asta. E inca o dovada a felului in care mirosul ne guverneaza si a puterilor nebanuite pe care le are acdesta asupra propriului creier.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#miros creier, #procesare miros, #miros stare spirit, #mirosuri efecte secundare, #pierdere miros , #cercetare