Asteroidul care a ucis dinozaurii a iscat si un tsunami. Iata ce proportii apocaliptice a avut acesta

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 08:40
28748 citiri
Asteroidul care a ucis dinozaurii a iscat si un tsunami. Iata ce proportii apocaliptice a avut acesta
Foto: Arhiva Pixabay

Cand asteroidul Chicxulub s-a lovit de Pamant, in urma cu peste 65 de milioane de ani, impactul a fost unul extrem de puternic, iscand un tsunami de mari proportii, care a creat haos in toate oceanele de pe Terra, arata un nou studiu.

Bolovanul urias, cu un diametru de 14 kilometri, a provocat distrugeri atat de mari incat nici nu e de mirare ca a dus la disparitia dinozaurilor, arata Live Science.

"Asteroidul a provocat un imens tsunami global, de proportiile unuia ce nu a mai fost intalnit in istoria moderna", sustine autorul studuiului, cercetatorul Molly Range, de la Universitatea Michigan.

E prima oara cand sunt cercetate proportiile acestui tsunami si felul in care s-a propagat valul, iar studiul concluzioneaza ca acesta a avut o inaltime de circa 1,6 kilometri.

Simularile au aratat ca efectele acestui tsunami au fost resimtite la nivelul tuturor oceanelor Terrei. "Am descoperit ca acest tsunami a cuprins oceanul global, bazinul fiecarui ocean in parte", a declarat autorul studiului. In Golful Mexicului, locul cel mai apropiat de impact, apa s-a deplasat cu 143 de km/h. In primele 24 de ore, efectele erau resimtite nu doar in Golful Mexicului, ci pana in Oceanul Atlantic si nu numai.

Dupa acest tsunami gigantic, au existat unele mai mici (comparativ cu acesta, dar deopotriva distrugatoare), resimtite in toate oceanele Terrei. In unele locuri din Pacific si Atlantic valurile au ajuns pana la 14 metri.

In Golful Mexic, au urcat insa pana la 20 de metri, pe alocuri atingand chiar 100 de metri.

De mentionat e faptul ca cel mai mare tsunami din emisfera sudica a avut 23,8 metri, acesta formandu-se langa Noua Zeelanda in mai 2018.

E greu sa-ti imaginezi fenomene de astfel de proportii, recunosc chiar cercetatorii. Valul ucigas din Oceanul Indian, din 2004, a ucis 225.000 de oameni. Spre deosebire de acesta, cel format imediat dupa impactul asteroidului cu Pamantul a avut, in primele 7 ore, o putere de 2.500 - 29.000 de ori mai mare, explica autorul studiului.

Asteroidul cazut in urma cu 65 de milioane de ani a ars de vii animale, paduri si a facut ca soarele sa nu mai fie vizibil timp de mai multi ani, ceea ce a dus, din nou, la moartea florei si faunei.

Vezi si Un important oras antic roman, distrus de tsunami in secolul al IV-lea, a fost gasit in adancurile marii

A.P.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#asteroid ucis dinozauri, #asteroid Chicxulub tsunami, #asteroid Chicxulub tsunami dimensiuni, #cel mai distrugator tsunami, #cel mai mare tsunami, #asteroid Chicxulub studii , #cercetare