Ziare.com

Berea vechilor sumerieni nu avea alcool?

de Alex Duma
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 17:12

   

Berea vechilor sumerieni nu avea alcool?
Cercetari recente realizate la Institutul Max Planck din Germania arata ca berea sumeriana ar fi putut sa nu contina alcool, asa cum se credea pana acum.

Peter Damerow, de la Institutul Max Planck din Germania, istoric si expert in scrierea cuneiforma, a revazut descoperirile legate de producerea si consumul de bere de acum cateva mii de ani, concluzionand ca ceea ce fabricau sumerienii cu greu se putea numi bere, relateaza LiveScience.

"Date fiind cunostintele noastre limitate legate de procesul de fabricare, nu putem spune cu siguranta nici macar daca produsul lor final continea sau nu alcool", scrie Damerow intr-un raport publicat in Cuneiform Digital Library Journal.

Desi exista date legate de materia prima, cu greu pot fi gasite unele despre procesul de productie al berii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1244 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu este bere

Imi aduc aminte de o poezie publicata in revista Urzica multi ani in urma. autor cred ca era Manole Auneanu:
"Duminica fara meci/e ca ziua fara soare/ ca o vaza fara floare/ca un sprit facut cu apa/si-o tocana fara ceapa.../iata cum arata deci/duminica fara meci."
Cam asa arata si berea fara alcool,ca o tocana fara ceapa,o bautura oarecare fermentata. Se gaseste si-n zilele noastre prin magazine. Eu refuz s-o numesc bere.

 

Discutabila problema.

Pana la un moment dat etapele fabricarii berii,indiferent ca este cu sau fara alcool sunt aceleasi; descompunerea amidonului din malt la temperaturi inalte, amestecarea cu hamei, si fermentarea cu ajutorul drojdiei de bere.La berea fara alcool mai apare o etapa in plus pentru eliminarea alcoolului,care presupune o dirijare a temperaturilor cat mai exacta,ce se petrece intr-un recipient cu temperatura controlata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor