Calota glaciara se topeste cu 50 de ani mai devreme decat era prevazut

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 22:08
4531 citiri
Calota glaciara se topeste cu 50 de ani mai devreme decat era prevazut
Foto: Arhiva

Date recente obtinute de la satelitii NASA si de la Centrul pentru Zapezi si Gheturi (NSIDC) al Universitatii Boulder Colorado, arata ca anotimpul verii pentru calota de gheata s-a prelungit atat de mult incat aproape ca a atins un nou record al topirii maxime. Iata ca aceasta neasteptata "vara indiana" a ajuns si in zona Arcticii.

Care vor fi, pe timp indelungat, consecintele acestui fenomen? Printre cele anticipate se numara cresterea nivelului marii, amenintarea cu disparitia a ursilor polari si a mai multor specii de vietuitoare de la poli. Dar mai pot fi si alte urmari cu care omenirea se va confrunta si pe care stiinta zilelor noastre nu este capabila inca sa le imagineze.

Pot aparea cataclisme de proportii nebanuite. Pot sa dispara partial continente peste noapte, in urma unor inundatii asemanatoare potopului biblic. Poate creste in consecinta numarul persoanelor stramutate si al refugiatilor de pe glob, sau este posibil ca popoarele lumii sa se confrunte cu o foamete fara precedent.

Tot atat de bine, acest fenomen poate inceta pe neasteptate. Important este insa faptul ca oamenii de stiinta se lupta sa patrunda pe cat posibil in inima lui, sa gaseasca explicatii plauzibile si sa emita o serie de previziuni pe masura, intensificandu-si cercetarile atat de pe pamant cat si din spatiu.

Calota glaciara a Arcticii creste in fiecare iarna, odata cu apusul soarelui, care dureaza cateva luni si se restrange in fiecare vara, cand soarele rasare pe cerul nordului.

In fiecare an, ea atinge suprafata sa minima in cursul lunii septembrie. In anul 2007 s-a inregistrat un record al celei mai restranse suprafete a calotei de inghetate. Si in acest an aproape ca s-a atins acest record, gheata topindu-se intr-un ritm mult mai ridicat decat media obisnuita informeaza NASA.

"Conditiile atmosferice si oceanice nu au fost aceleasi ca atunci, dar rapiditatea cu care gheata s-a topit a fost cu foarte putin mai mica decat nivelul atins in 2007", a declarat savantul NSIDC Walt, Meier.

"Acest fapt se datoreaza pierderii straturilor de gheata din apele marilor Beaufort si Chukchi precum si altor factori care contribuie la vulnerabilitatea ghetii", completeaza savantul.

Nivelul scazut al calotei de gheata din ultimii treizeci de ani este ingrijorator si datorita rapiditatii topirii. Cu cat gheata este mai groasa si mai "batrana", cu atat se topeste mai usor.

Pe 9 septembrie al acestui an s-a inregistrat cea mai restransa suprafata a calotei de gheata (4,33 milioane de km patrati). Oamenii de stiinta atribuie acest fenomen schimbarilor climatice si incalzirii globale. Inca din 1979 calota de gheata din marea Arctica se restrange ca suprafata si grosime cu un procent de 12% la fiecare zece ani.

Desi studiind modelele climatice savantii au sugerat ca gheata ar putea sa dispara in intregime din zona arctica, pana in vara anului 2100, ritmul cu care gheata se topeste este mult mai rapid decat in modelele prezise; se pare ca de fapt se topeste cu aproape 50 de ani mai repede decat toate anticiparile stiintifice.

NASA monitorizeaza si studiaza starea gheturilor atat in zona Arcticii cat si in Antarctica. In cursul acestei luni se desfasoara operatiunea Ice Bridge (Podul de ghiata), care face parte din seria zborurilor stiintifice anuale deasupra ambilor poli. Campania din aceasta toamna isi are sediul la Punta Arenas, Chile. Pe de alta parte NASA continua pregatirile pentru lansarea in 2016 a lui ICESat-2, care va continua munca predecesorului sau in domeniul observatiilor spatiale altimetrice cu laser ale calotei glaciare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#calota glaciara, #incalzirea globala, #topirea ghetarilor , #cercetare