Cea mai clara imagine a jeturilor emise de o gaura neagra - Fotografia zilei

Sambata, 21 Mai 2011, ora 22:10
5252 citiri
Cea mai clara imagine a jeturilor emise de o gaura neagra - Fotografia zilei
FOTO : NASA Credit: ESO/WFI (visible); MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al. (microwave); NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al. (X-ray)

O echipa internationala de cercetatori a reusit sa obtina, in premiera, cu ajutorul unor radio telescoape situate pe intreaga emisfera sudica, cea mai detaliata imagine a unor jeturi de particule in eruptie, alimentate de o gaura neagra supermasiva dintr-o galaxie "invecinata".

Este vorba despre Centaurus A - o gigantica galaxie eliptica aflata la o distanta de 12 milioane de ani lumina, in centrul careia se afla o gaura neagra cu masa a 55 de milioane de sori. Eurptia jeturilor de particule alimentate de aceasta este surprinsa in cea mai reusita si mai clara imagine de pana acum, si ne este furnizata prin intermediul proiectului international TANAMI, informeaza NASA.

"Tehnici computerizate avansate ne-au permis sa combinam datele obinute de fiecare telescop in parte, pentru a obtine o imagine avand claritatea unui singur telescop gigant, aproape la fel de mare ca Pamantul insusi", a declarat Roopesh Ojha, de la Centrul Goddard pentru Zbor in Spatiu din Greenbelt, Md.

"Aceste jeturi apar pe masura ce materia se apropie de gaura neagra, dar inca nu stim detalii cu privire la modul prin care acestea se formeaza si se mentin", a spus Cornelia Muller, coordonatoarea studiului si doctorand la Universitatea Erlangen-Nuremberg din Germania. "

Aceasta noua imagine infatiseaza o suprafata ceva mai mica, la 4,2 ani lumina, o distanta ceva mai mica decat cea dintre soarele nostru si prima stea.

Mueller si echipa sa au ales Centaurus A pentru a studia imensa gaura neagra a acesteia, denumita in limbaj stiintific NGC 5128, si considerata printre primele emitatoare de unde radio provenind dintr-o galaxie.

Vazuta in unde radio, gaura neagra este unul dintre cele mai mari si mai stralucitoare corpuri ceresti, fiind aproape de 20 de ori mai mare decat luna plina. Aceasta stralucire se datoreaza si faptului ca Centaurus A este amplasata intre o pereche de lobi gigantici emitatori de unde radio, fiecare dintre acestia avand o lungime de aproape un million de ani lumina.

Acesti lobi sunt umpluti cu fluxul de materie de la jeturile de particule din apropierea gaurii negre din centrul galaxiei. Astronomii estimeaza ca materia tasneste cu o viteza reprezentand o treime din viteza luminii.

Printr-o analiza detaliata a structurii jeturilor, astronomii vor putea determina modalitatea de formare a acestora. Jeturile interactioneaza puternic cu gazul inconjurator si de aceea se estimeaza ca ar putea determina periodic schimbarea ratei de formare a stelelor in galaxia Centaurus A. De aceea s-a ajuns la concluzia ca aceste jeturi au un rol foarte important, dar inca greu de inteles, in formarea si evolutia galaxiilor.

Aceasta imagine obtinuta de cercetatorii din cadrul proiectului TANAMI reprezinta un pas inainte pe drumul cunoasterii. Ea este rodul unei munci asidue si temerare, care nu se sfarseste niciodata, dar care are un prim rezultat: cea mai clara imagine de pe taramul pana acum de nepatruns al galaxiei Centaurus A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#NASA fotografia zilei, #jeturi particule gaura neagra, #galaxia Centaurus A , #cercetare