Cele mai putin populate teritorii de pe glob

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 23:45
40343 citiri
Cele mai putin populate teritorii de pe glob
Foto: Infoniac

Populatia este raspandita foarte neuniform pe glob, in functie de conditiile istorice, dar mai ales de cele climatice.

Exista insa unele state sau mari regiuni autonome cu o independenta relativa, a caror prezenta pe harta impresioneaza privitorul prin dimensiuni, dar care sub aspect demogafic nu reprezinta mai mult decat un oras oarecare, un targ sau uneori chiar o comuna.

Ele se afla de obicei in zone cu clima extrema, dar nu este regula generala. Multimea populatiei a mai fost determinata si de conditiile istorice, de cele economice sau de traditii, potrivit Infoniac.

Groenlanda

Este vorba despre cea mai mare insula de pe glob, situata in nord estul Canadei, ocupand o suprafata impresionanta de 2.175.600 kmp, pe care traiesc 56.916 locuitori, aproximativ cat orasul nostru Giurgiu.

Densitatea teoretica a populatiei, cea mai mica de pe glob, este de 0,026 locuitori pe kiometrul patrat. Un sfert din aceasta populatie locuieste in capitala Nuuk.

Groenlanda este organizata ca regiune autonoma a Danemarcei. In ciuda populatiei reduse, insula are o importanta strategica deosebita, ea gazduind baza militara NATO de la Thule, deosebit de activa in timpul razboiului rece.

Insulele Falkland

Insulele constituie un teritoriu britanic autoguvernat de peste mari. Ele au constituit obiectul unui conflict militar dintre Marea Britanie si Argentina, soldat fireste cu impunerea pacii de catre Regatul Unit.

Pe o suprafata de 12.173 kmp, traiesc 3.060 locuitori respectiv 0.25 persoane pe kilometrul patrat. In afara de oameni, teritoriul este populat cu un mare numar de oi: peste 500.000, respectiv 41,07 oi pe kmp.

Teritoriul este constituit din 2 insule mari si 776 insulite mai mici, multe din ele nelocuite, dar folosite adesea ca pasune. Locuitorii insulei, majoritate falklandezi, au toti cetatenia britanica.

Mongolia

Suprafata de 1.564.116 kmp este locuita de 2.646.187 persoane, respectiv 1,7 locuitori pe kilometrul patrat. Dupa Kazahstan, aceasta este a doua tara ca marime din lume, care nu are iesire la mare.

Dintre toate tarile independente ale globului, Mongolia este cea mai putin dens populata. Dar si aceasta populatie, atat de putin densa, este formata in proportie de 30% de familii nomade sau seminomade.

Capitala Ulan Bator detine recordul mondial al temperaturilor scazute in familia capitalelor lumii: media anuala se situeaza la minus 2,7 grade C.

Densitatea redusa a populatiei este compensata de o natura putin alterata de civilizatie. In Mongolia inca se gasesc numeroase animale disparute in alte zone ale globului: cai salbatici, camile salbatice, lupi, pantere albe.

Mongolia este tara unde infloreste cel mai mare numar de "floarea reginei" (Edelweiss) de pe glob.

Guyana Franceza

Cei 90.000 kmp sunt locuiti de 187.056 persoane. Densitate: 2,1 locuitori pe kmp. Pe o suprafata cat a Portugalei, traieste o populatie cat intr-o capitala mica de judet la noi.

Face parte din teritoriile de peste mari ale Frantei si este puternic dependenta de subventiile statului tutelar.

Jungla tropicala, in care este plasat teritoriul, a determinat dezvoltarea ecoturismului in ultmii ani, iar pe aceasta baza si-a gasit de lucru si populatia, in cadrul careia numarul somerilor reprezinta totusi 30%.

Namibia

Densitatea: 2,5 persoane pe kmp, respectiv o populatie de 2.031.252 locuitori (cam cat Bucurestiul) si o suprafata de 821.292 kmp (mai mult decat tripla cat Romania.

Putin populata, Namibia este si putin poluata, ceea ce explica faptul ca in tara sunt declarate noua zone protejate si zece parcuri nationale.

Pe o suprafata de 155.000 kmp, reprezentand 19% din teritoriu, exista 76 rezervatii naturale, considerate spatii perfect ecologice, care atrag turisti din intreaga lume.

Surinam

Este vorba de 2,7 locuitori pe kmp, intr-un stat din nordul continentului sudamerian, de 163.820 kmp si o populatie de 449.238 persoane. Astazi, populatia este foarte eterogena, dar cercetarile au stabilit ca, in jurul anului 1100 i.Hr, exista o populatie densa, formata din patru grupari de amerindieni.

La inceputul secolului XVI, au aparut conchistadorii in cautare de aur, tulburand echilibrul acestei populatii stabile care a inceput sa scada vertiginos.

Astazi, Republica Surinam este o amestecatura de etnii, din care majoritatea o reprezinta Imigrantii din India, sositi in secolul XIX (37%), urmati de africani (31%), imigranti din insula Jawa (15%).

Urmasi ai amerindienilor nu mai sunt decat 2%, dar exista si chinezi (1%), europeni (1%) si altii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Insula Groenlanda, #Insulele Falkland, #Guyana franceza , #cercetare