Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai surprinzatoare utilizari ale materialelor pretioase

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 08:28
22656 citiri
Cele mai surprinzatoare utilizari ale materialelor pretioase
Foto: Listverse

Despre materialele valoroase si pietrele pretioase stim ca se folosesc cu precadere in industria bijuteriilor. Cu toate acestea, ele prezinta multe alte proprietati care le recomanda in numeroase utilizari.

Listverse a realizat un clasament al materialelor si pietrelor pretioase folosite in moduri mai putin cunoscute.

Argint - folosit in industria textila

Poate nu te-ai fi gandit ca sosetele tale contin urme de argint. Afla, insa, ca argintul este folosit deseori in industria textila intrucat are proprietati antibacteriene, inhiband dezvoltarea bacteriilor si fungilor in tesatura. Asadar, riscul aparitiei unor afectiuni la nivelul picioarelor va scadea considerabil. Argintul mai este popular si in medicina datorita caracteristicilor antiseptice si dezinfectante.

Safirele - mantie invizibila pentru camerele cu infrarosu

Safirele sunt folosite deseori in construirea laserelor cu infrarosu. Astfel de pietre pretioase, tratate corespunzator, devin complet invizibile in lumina infrarosie. Asadar, orice vechicul acoperit cu un material de aceasta natura devine nedetectabil cu lumina infrarosie.

Paladiu - pentru celule de combustibil mai bune si mai ieftine

Acest metal este capabil sa capteze hidrogenul, ceea ce il recomanda ca un component cheie in cercetarea si dezvoltarea celulelor de combustibil. Oamenii de stiinta cred ca paladiul este materialul cheie in crearea unor celule de combustibil mai bune si mai ieftine, ceea ce ar deschide drumul catre alte inventii ecologice.

Iridiu - unul dintre cele mai pretioase metale folosite in ceasurile de mana

Doar trei tone de iridiu se produc anual, peste tot in lume. In afara de industria bijuteriilor, acest material rezistent la coroziune si caldura se mai foloseste si in fabricarea gadgeturilor mici, a bujiilor, rulmentilor, busolelor si a ceasurilor de mana.

Diamante - in fabricarea instrumentelor de taiat

Majoritatea diamentelor sunt bucati negre, neslefuite ce pot fi folosite sub forma de praf, in acoperirea lamelor de fierastrau, rotilor de polizat sau in crearea instrumentelor de taiat. De asemenea, inventatorii folosesc diamante si in construirea laserelor.

Rodiu - in fabricarea convertoarelor catalitice

Rodiul este unul dintre putinele materiale ce pot fi folosite in procesul fabricarii convertoarelor catalitice. Materialele utilizate in cadrul acestor dispozitive de reducere a emisiilor sunt in mare parte necunoscute oamenilor.

Beriliu - in materialele de constructie pentru rachete, nave spatiale dar si sisteme militare

Metalul alb-gri este unul foarte rar, doar Statele Unite ale Americii avand un depozit de beriliu folosit in cadrul materialelor de constructie pentru rachete, avioane, nave spatiale si sateliti. Beriliul mai este utilizat si in construirea vehiculelor si sistemelor militare, inclusiv a dispozitivelor militare.

Perle - in medicina si in componenta cremelor antiacneice

In Asia, perlele zdrobite sau pudra de perle reprezinta un ingredient valoros in produsele medicale si dermatologice. Astfel, cremele antiacneice sau cele de infrumusetare contin deseori praf de perla. Acest compus mai poate fi gasit si intr-o crema speciala pentru conservarea dintilor, in pastile de calciu sau pentru stomac, cercetari recente demonstrand ca praful de perle poate ameliora simptomele ulcerului.

Platina - un remediu eficient contra cancerului

Se pare ca platina este folosita eficient in tratamentul contra diverselor tipuri de cancer. Un compus pe baza de platina, cisplatina, face parte deja din protocolul de tratare a cancerului de testicule.

Aur - in aproape orice material

Aurul este unul dintre cele mai versatile materiale, avand scopuri diverse. In conceperea bijuteriilor, in stomatologie, in fabricarea cablurilor si a calculatoarelor.

De asemenea, aurul este un ingredient important in procesul de imprimare, fotografie, construirea navelor spatiale, a motoarelor cu reactie, a vopselelor etc. Mai nou, s-a constatat ca aurul are aplicabilitate si in medicina, studii recente atestand faptul ca injectiile cu aur reduc simptomele artritei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#metale valoroase utilizari, #utilizari metale pretioase, #utilizari neobisnuite materiale pretioase , #cercetare