Cum joaca feste creierul: Sindromul savantului sau omul bucla

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 19:52
9416 citiri
Cum joaca feste creierul: Sindromul savantului sau omul bucla

Un accident sau un virus ne pot schimba complet viata, astfel ca traumatismelor implicite li se adauga si alte componente, precum dobandirea unor abilitati noi, o alta raportare la cei dragi sau diverse afectiuni.

Quo prezinta cazurile incredibile ale unor persoane a caror viata s-a schimbat in urma unor accidente sau boli.

"Parintii mei sunt niste impostori"

Arthur, un barbat de 30 de ani, a suferit un accident de masina grav, in care s-a lovit cu capul de parbriz. Dupa cateva saptamani s-a trezit din coma. Desi starea sa fizica si mentala par sa fie normale, Arthur s-a ales cu o obsesie: crede ca parintii sai sunt niste impostori.

Arthur sufera de sindromul Capgras, fiind afectata conexiunea neuronala implicata in recunoasterea fetelor si experimentarea emotiilor legate de acestea. Astfel se explica de ce persoanele considerate ca fiind impostori fac parte dintre cei apropiati de pacient, cu care acesta are o legatura emotionala.

Talent pentru muzica dobandit brusc

Derek Amato nu avea nicio legatura cu muzica: nu stia sa cante la niciun instrument si nu cunostea nici elemente de teorie muzicala. Intr-o zi insa, in timp ce inota, s-a lovit cu capul de ceva din apa. Isi aminteste ca atunci cand a iesit la suprafata, urechile ii sangerau.

Medicii l-au diagnosticat cu o contuzie grava, in urma careia a suferit o usoara pierdere de memorie, iar auzul i s-a redus cu 35%.

A inceput apoi sa vada in mintea sa portative cu note muzicale. Cand s-a asezat la pian, a cantat ca un adevarat profesionist. Derek lanseaza deja al doilea album si canta la opt instrumente diferite.

Darul pe care l-a dobandit are insa un pret: dureri de cap frecvente, sensibilitate la lumina puternica si o usoara pierdere a auzului.

Derek sufera de sindromul savantului dobandit prin sinestezie. Sindromul savantului consta in dobandirea unor abilitati artistice si matematice uimitoare dupa un traumatism cerebral grav. Exista 30 de astfel de cazuri cunoscute in intreaga lume.

Nu exista o explicatie stiintifica a fenomenului, insa unii experti spun ca acesta apare cand o parte a creierului incearca sa compenseze intr-un fel functionarea celeilalte, care a fost afectata.

In cazul lui Derek, sindromul savantului a aparut odata cu sinestezia, care ii permite sa "vada" sunete.

Un om fara frica

In urma cu zece ani, omul de stiinta ceh Jaroslav Flegr a observat schimbari importante in comportamentul sau. Si-a dat seama ca era inclinat sa isi asume multe riscuri, comportamentul sau era autodistructiv si nu se mai temea de lucrurile care il inspaimantau inainte.

Explicatia acestui caz consta in faptul ca avea o infectie cu Toxoplasma gondii, un parazit ai carui purtatori sunt pisicile si care produce toxoplasmoza.

Omul de stiinta ceh spune ca acest parazit reorganizeaza circuitele cerebrale aflate in conexiune cu emotiile, precum frica, anxietatea si apetitul sexual, si poate sa fie cauza unor accidente in trafic, sinucideri sau boli mentale precum schizofrenia.

Inainte se credea ca, daca acest parazit afecteaza o persoana sanatoasa, este inofensiv. Exista insa studii care stabilesc o legatura intre acest parazit si cazurile de sinucidere numeroase din Turcia, Germania sau SUA.

Omul bucla

Intr-o seara, Eugene Pauly pregatea cina impreuna cu sotia sa, cand aceasta i-a spus ca trebuie sa il astepte si pe fiul lor, Michael, pentru a manca impreuna. Eugene a intrebat atunci "cine?". In timp ce sotia lui credea ca a glumit, a vazut ca Eugene incepe sa vomite si sa se zvarcoleasca din cauza durerilor de stomac. Avea febra si incepuse sa delireze, devenind violent.

A fost dus la spital, iar doctorii i-au spus sotiei ca suferea de encefalita virala, o inflamatie a creierului provocata de o infectie asociata cu un virus.

Cand s-a trezit din coma, medicii au descoperit ca virusul distrusese hippocampusul si o parte a lobului temporal mijlociu.

Eugene nu isi amintea nimic din ceea ce facuse in ultimii 30 de ani si in fiecare dimineata se scula din pat, mergea la bucatarie si pregatea mancare, apoi se intorcea in pat si aprindea radioul. Dupa aproximativ o jumatate de ora mergea din nou la bucatarie si facea iar mancare.

Celebrul neurolog Larry R. Squire a analizat cazul lui Eugene si si-a dat seama ca se intampla ceva ciudat: acesta nu isi amintea nimic, insa era capabil sa se plimbe singur si gasea drumul de intoarcere. In plus, era in stare sa dezvolte o noua rutina.

Explicatia se afla la nivelul ganglionilor bazali, niste structuri mici care controleaza comportamentul automat, precum respiratia si inghititul, si care la Eugene functionau perfect. Acestia joaca un rol fundamental in formarea rutinii zilnice.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#accidente afectare functionare creier, #efecte creier accident, #traumatisme creier efecte ciudate, #abilitati castigate accident, #traumatisme creier schimbari comportament , #cercetare