Descoperire de senzatie, legata de campul gravitational al Pamantului

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 09:52
8821 citiri
Descoperire de senzatie, legata de campul gravitational al Pamantului
Foto: Phys

In urma analizei atente a hartilor trimise de satelitul GOCE, oamenii de stiinta au facut o descoperire uimitoare: campul gravitational al Pamantului a fost strapuns.

Fenomenul a fost provocat de cutremurul din Japonia din anul 2011, care a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.

Hartile campului gravitational al Pamantului au fost realizate de satelitul GOCE cu o precizie remarcabila, dar nimeni nu s-a asteptat ca datele sa arate modificari importante, potrivit Phys.

Acum, o analiza mai atenta arata ca efectele cutremurului care a lovit insula Honshu din Japonia pe 11 martie 2011 sunt in mod clar vizibile.

Marile cutremure nu numai ca deformeaza scoarta Pamantului, dar pot provoca, de asemenea, mici schimbari in gravitatia locala.

Intensitatea gravitationala variaza de la un loc la altul pe suprafata planetei noastre. Exista o serie de motive, dar unul este o consecinta a materialului din interiorul Pamantului, care este neomogen si distribuit neuniform.

Cutremurele de sub oceane, precum cel din Japonia din anul 2011, pot schimba si forma fundului oceanului. Acest lucru deplaseaza apa si modifica nivelul marii, ceea ce poate afecta gravitatia.

Satelitul GOCE "a simtit" cutremurul din Japonia

Datele furnizate de satelitul GOCE, care si-a terminat misiunea recent, intrand in atmosfera Pamantului si dezintegrandu-se, sunt folosite pentru a intelege modul in care oceanele transporta cantitati imense de caldura in jurul planetei.

Datele trimise de GOCE au relevat faptul ca satelitul "a simtit" undele sonore ale cutremurului din Japonia in spatiu.

Recent, oamenii de stiinta de la Institutul de cercetare geodezica din Germania si de la Universitatea de Tehnologie din Olanda au analizat pantele gravitatiei verticale de inalta-rezolutie din Japonia.

Ei au descoperit cu uimire ca dezastruosul cutremur din 2011 a strapuns in mod clar campul gravitational. Mai mult decat atat, schimbarea gravitatiei masurata de GOCE difera in marime si in pozitie, comparativ cu modelele standard.

"Lucram in prezent intr-o echipa interdisciplinara pentru a combina datele de la GOCE cu alte informatii pentru a obtine o imagine mai buna a actualei rupturi in campul gravitational", a spus Martin Fuchs de la Institutul german.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#descoperire camp gravitational Pamant strapuns, #campul gravitational Pamantului strapuns, #cutremur Japonia strapungerea gravitatiei , #cercetare
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Alta varza gen Albulescu...pentru penita de aur...:))