Efectele uimitoare ale rugaciunii, din perspectiva oamenilor de stiinta

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 09:46
11004 citiri
Efectele uimitoare ale rugaciunii, din perspectiva oamenilor de stiinta
Foto: Arhiva

Rugaciunea ajuta oamenii sa isi controleze emotiile si comportamentul, sustine un studiu recent.

Oamenii se intorc la rugaciune, "ca un raspuns de adaptare la cerintele complexe ale societatii contemporane, si sunt recompensati cu putere sporita si capacitatea de a rezista ispitei", au spus cercetatorii.

Concluziile anterioare indicau faptul ca atunci cand oamenii incearca din greu sa-si controleze gandurile si emotiile, creste riscul de izbucniri agresive precum si consumul excesiv de alcool sau alimente, subliniaza Daily Mail.

Cel mai recent studiu efectuat de o echipa de psihologi germani de la Universitatile Saarland si Mannheim a constatat ca rugaciunea ii ajuta pe oameni sa-si mentina autocontrolul.

"O scurta perioada de rugaciune personala a contracarat efectul stresului si al epuizarii nervoase", a concluzionat echipa de cercetatori, ale carei rezultate au fost publicate in Journal of Experimental Social Psychology on-line.

"Aceste rezultate sunt in concordanta cu o sanatate mintala mai buna si cresc volumul de munca si capacitatile organismului, dobandindu-se un autocontrol mai eficient."

Rugaciunea a avut de asemenea efecte asupra consumului de alcool, dar si a infidelitatii, care au avut niveluri mai reduse. Autorii germani au recrutat 79 de subiecti, dintre care 41 crestini, 14 atei, 10 agnostici, iar 14 au provenit din alte religii.

Participantilor li s-a cerut ca timp de cinci minute fie sa se gandeasca la un lucru de o importanta deosebita pentru ei, fie sa se roage, dupa aceea au fost invitati sa urmareasca un videoclip amuzant. In prima parte a videoclipului li s-a cerut sa fie naturali, dupa care sa incerce sa-si suprime emotiile si sa-si controleze reactiile faciale.

In cele din urma, li s-a aplicat testul Stroop, pentru investigarea rezistentei la interferenta sarcinilor, in care cuvintele care descriu culori apar in cerneluri diferite, cum ar fi de exemplu cuvantul albastru scris cu cerneala rosie.

Participantii trebuiau sa raspunda la culoarea cernelii, nu la cuvantul scris, ceea ce implica autocontrol, deoarece instinctul nostru este acela de a citi cuvantul care ne apare in fata ochilor.

Cei care s-au gandit la ceva deosebit in prima parte a testului au avut dificultati in a-si masca reactiile faciale, dar si in rezolvarea testului.

Acest lucru nu a fost valabil pentru participantii care s-au rugat la inceputul studiului, constatandu-se ca ei au avut un nivel ridicat de auto-control pana la terminarea experimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Efecte rugaciune studiu, #terapie rugaciune studiu, #studiu rugaciune autocontrol , #cercetare