Fizica petelor de cafea

Joi, 18 August 2011, ora 21:44
2049 citiri
Fizica petelor de cafea

Cercetatorii au descoperit recent noi informatii legate de modul in care se formeaza banalele pete de cafea - lichide precum cafeaua, formate din particule sferice, se usuca in mod diferit decat cele cu particule mai alungite.

In cazul cafelei, fiecare particula sau conglomerat de molecule are o latime de circa un micrometru, adica este de 10.000 de ori mai mare decat o molecula individuala de cafea. Pe masura ce o picatura de cafea se usuca, lichidul se evapora mai eficient din laturile mai subtiri ale picaturii. Lichidul din mijloc curge apoi inspre exterior pentru a umple din nou laturile, transportand cu el substantele solide suspendate. Acestea din urma formeaza un halou inchis la culoare in jurul laturilor picaturii dupa ce s-a evaporat toata apa, centrul petei fiind translucid.

Inainte de experiment, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, credeau ca particulele alungite se comporta la fel ca cele sferice, insa au observat ca au tendinta de a se ingramadi laolalta intr-o mai mare masura decat cele sferice. Aceasta ingramadire ingreuneaza scurgerea lichidului din mijlocul spre laturile unei pete si duce la o imprastiere mai uniforma a substantelor solide pe masura ce picaturile se usuca. Rezultatul este o pata uniforma, fara efectul de halou intalnit in cazul cafelei.

Cercetatorii spun ca simpla schimbare a formei particulelor, fara a modifica compozitia chimica a cafelei, poate indeparta acest efect si ca descoperirea lor ii poate ajuta pe producatorii de vopsea si cerneala, care cheltuiesc mult pentru a preveni uscarea neuniforma a produselor lor.

Citeste mai mult despre Fizica petelor de cafea pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#pete cafea fizica , #cercetare