Ziare.com

Forme subtile de discriminare

de Roxana Nitescu
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 12:12

   

Forme subtile de discriminare
Pe langa formele evidente de discriminare, cum ar fi rasismul sau homofobia, care presupune atitudini ostile fata de persoanele cu o alta orientare sexuala decat cea considerata normala, in special fata de homosexuali, in societate sunt intalnite si forme de discriminare subtile.

Si, daca in privinta primelor exista o constientizare la nivel public si se incearca din cand in cand combaterea lor, in privinta formelor de discriminare mai putin evidente adesea nu se face nimic, rareori fiind remarcate sau luate in serios.

Conform Listverse, iata cateva dintre acestea.

1. Discriminarea din cauza unei dificultati de vorbire

Persoanele balbaite sau care au o alta dificultate de vorbire isi gasesc mai greu un loc de munca, iar sa si-l mentina le este si mai greu. Si, desi unele companii incearca sa le integreze in colectiv, multi angajatori au impresia ca subordonatii care au aceasta problema nu pot indeplini sarcinile de serviciu la fel ca ceilalti si ca s-ar putea sa nu fie potriviti solicitarilor unor joburi bine platite. Ca o consecinta, balbaitii sunt adesea evitati atunci cand se ia in considerare o promovare.

Mai mult, persoanele in cauza se feresc de joburile care implica adesea comunicare cu clientii, ceea ce le reduce orizontul oportunitatilor de angajare.

De asemenea, unele locuri de munca foarte bine platite implica ocazional si tinerea unor discursuri sau prezentari, ceea ce poate dezavantaja un balbait, desi multi care reusesc sa ajunga pana aici se descurca foarte bine in astfel de situatii (filmul "Discursul regelui" - "The King's Speech" -, cu Colin Firth, inspirat dintr-un caz real, face referire chiar la o astfel de tema).

Pentru a evita aceasta forma de discriminare, angajatorii ar trebui sa inteleaga pe deplin capacitatile persoanei balbaite si sa-i ofere ocazia sa demonstreze ca poate vorbi si fara probleme.

2. Discriminarea din cauza obezitatii

Obezitatea este o problema medicala serioasa, iar cei care sufera de ea au nevoie sa ajunga la o greutate normala si sa aiba un stil de viata mai sanatos, pentru binele lor. Pana atunci insa, aceste persoane ar trebui tratate ca oricare altele, dar acest lucru nu se intampla mereu.

Potrivit Jurnalului International al Obezitatii, cazurile de discriminare pe baza greutatii corporale mari sunt in crestere. Doua sondaje realizate in SUA in 1995-1996 si 2004-2006 au comparat aceasta forma de discriminare cu o alta, iar rezultatele au fost urmatoarele: in timp ce 17% dintre barbati si 9% dintre femei au raportat discriminare rasiala, 28% dintre barbatii obezi si 45% dintre femile obeze au avut parte de discriminari din cauza greutatii.

Principalele moduri in care persoanele obeze au simtit un soi de segregatie au fost: concedierea, refuzarea accesului la unele joburi sau la promovari, insulte, abuzuri si hartuire.

3. Discriminarea din cauza urateniei

Aceasta este o problema putin recunoscuta, dar adevarul este ca, potrivit statisticilor, persoanele atractive castiga mai multi bani decat cele mai putin inzestrate fizic si sunt tratate mai bine. Mai mult, se bucura de unele facilitati pe care nu le merita.

Spre exemplu, un sondaj realizat in Canada si SUA a scos la iveala faptul ca barbatii catalogati ca fiind "urati" sau "sub medie" in privinta atractivitatii castigau cu 9% mai putin decat media in timp ce barbatii etichetati ca fiind "peste medie" la capitolul atractivitate sau chiar "frumosi" castigau cu 5% mai mult decat media.

Femeile cele mai frumoase primeau cu 4% mai mult decat media, iar cele mai putin atractive castigau cu 5% mai putin decat media, in cazul reprezentantelor sexului frumos observandu-se o discriminare de mai mici proportii.

Si asta doar din cauza unor presupuneri pe care le fac multi oameni care asociaza, in mod eronat, frumusetea cu inteligenta si lipsa de atractivitate cu prostia.

4. Discriminarea din cauza varstei inaintate

Si in aceasta privinta problema consta tot in presupuneri facute gresit de catre multi oameni, care privesc batranetea ca pe un handicap. De exemplu, cand un batran nu este sigur de ceva este suspectat de senilitate, cand nu aude ceva este acuzat ca nu ii intelege pe cei tineri (desi el pur si simplu nu mai aude bine), iar cand se enerveaza este considerat irascibil si suparacios, desi multi dintre cei tineri se enerveaza si ei la randul lor.

Mai mult, batranii sunt adesea ignorati in diverse situatii sociale sau chiar lezati, fizic ori psihic, pe motiv ca nu ar mai avea dreptul la tot ce se cuvine oricarui om din punct de vedere uman si social. In plus, cei care sunt doar la varsta a doua, nu batrani, au probleme legate de serviciu - fie sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, fie nu mai sunt angajati daca raman fara un loc de munca.

5. Discriminarea din cauza inaltimii

Multi dintre barbatii care au sub 1,70 metri inaltime au parte de discriminari in societate, mai ales in privinta alegerii unei partenere de viata. Barbatii inalti pot alege o femeie de orice inaltime, in timp ce barbatii scunzi sunt fortati adesea, desigur, indirect, prin prejudecatile general acceptate, sa se orienteze catre o femeie de inaltimea lui sau eventual mai scunda.

In plus, nici in privinta jobului cei cu inaltime mai mica nu sunt ocoliti de discriminare. Un studiu a aratat spre exemplu ca, din 140 de angajatori carora li s-a cerut sa aleaga intre un candidat de 1,85 metri inaltime si un altul de 1,65 metri inaltime, aproape trei sferturi au optat pentru cel inalt, desi ambii candidati aveau aceeasi calificare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

exemple....

care este definitia perversiunii sexuale???dar a celei mintale??? un exempul: sunt in unele meserii_(instalator,sudor,electrician) tipuri de cuple intre tzevi,caburi etc,etc, carora le mai spune mascul si femela daca nu tii cont de aceste reguli nu poti folosi tehnica,(mascul cu mascul femina cu femina nu functioneaza si basta)dar va spui eu ca acesti indivizi in timp, sa mascheze ceea ce fac ei contra firii vor cere legi sa schimbe denumiri pt a nu se demasca ei.Acum dati-va cu parerea.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor