Furtunile solare, o amenintare permanenta (Video)

Luni, 06 August 2012, ora 22:35
3426 citiri
Furtunile solare, o amenintare permanenta (Video)
Foto: Sky News

Expertii avertizeaza ca Soarele va ajunge in punctul de maxim al ciclului sau de 10 ani, punand Pamantul intr-un mare pericol din cauza furtunilor solare.

Retelele electrice, de comunicatii si satelitii ar putea fi afectati de o eruptie solara masiva in urmatorii doi ani, potrivit oamenilor de stiinta.

"Guvernele trebuie sa ia in serios aceste lucruri. Ele pot fi foarte rare, dar atunci cand se intampla, consecintele pot fi catastrofale", a spus Mike Hapgood, specialist in domeniul vremii spatiale de la Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie, informeaza Sky News.

El a avertizat ca furtunile solare trebuie sa fie trecute in categoria riscurilor nationale, folosindu-se planuri in caz de dezastru, la fel ca in cazul altor evenimente precum tsunami si eruptii vulcanice.

Exista 12% sanse ca o furtuna solara majora sa se produca in fiecare deceniu, iar una catastrofala o data la 100 de ani. Ultima eruptie solara de mari proportii s-a petrecut in urma cu 150 de ani.

Amenintarea vine de la plasma magnetica aruncata de Soare, asa-numita ejectie de masa coronala. Aceste eruptii de la suprafata Soarelui trimit milioane de tone de gaz prin spatiu, care pot afecta grav Pamantul.

Furtunile geomagnetice pot topi transformatoarele retelelor de energie electrica. Satelitii pot fi deteriorati sau distrusi, iar comunicatiile radio, incluzand si pe cele folosite de avioane, pot fi intrerupte total.

Echipe de oameni de stiinta din America de Nord si din Europa monitorizeaza Soarele si avertizeaza guvernele, companiile de electricitate si aeriene, in cazul aparitiei unor pericole.

In anul 1989, o furtuna solara a distrus intreaga retea de energie electrica din Quebec, Canada, lasand milioane de oameni fara curent electric, timp de noua ore.

Cel mai mare eveniment produs pe Soare a fost in 1859, cand astronomul britanic Richard Carrington a observat o eruptie solara, care a fost resimtita pe Pamant dupa doar 17 ore.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#omenirea pericol furtuni solare, #Pamantul pericol eurptii solare, #amenintare furtuni solare video, #maximum ciclul solar , #cercetare