Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Globule rosii conservate timp de 5.300 de ani, la Oetzi, Omul Gheturilor

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 13:48
2961 citiri
Globule rosii conservate timp de 5.300 de ani, la Oetzi, Omul Gheturilor
Foto: kozmedia.com

Cercetatorii de la Institutul EURAC pentru Mumii si Omul Gheturilor din Bolzano, Italia, au studiat sangele gasit in ranile de pe corpul lui Oetzi - Omul Gheturilor si au ajuns la concluzia ca Oetzi a avut o moarte lenta. In plus, celulele studiate de experti sunt cele mai vechi observate pana acum: au 5.300 de ani.

Cercetatorii au ajuns la concluzia mentionata, dupa ce, in rani au gasit fibrina - o proteina implicata in mod normal in coagularea sangelui- doar ca inr-o cantitate mult prea mica in comparatie cu cea gasita in ranile proaspete, relateaza BBC.

"Cum fibrina este prezenta in ranile proaspete si apoi se degradeaza, teoria formulata anterior conform careia Oetzi a murit imediat dupa ce a fost ranit de sageata, si nu la cateva zile distanta, nu mai poate fi sustinuta", a declarat Prof Albert Zink de la Institutul EURAC pentru Mumii si Omul Gheturilor din Bolzano, Italia.

Cercetatorii care au studiat corpul lui Oetzi - Omul Gheturilor au gasit urme de sange in zona ranilor. Sunt cele mai vechi celule rosii studiate pana acum. Au fost mumificate timp de 5.300 de ani in corpul gasit inghetat in Alpi, in anul 1991.

Cercetatorii nu reusisera sa identifice nicio celula sangvina intacta, insa recent au descoperit urme sangvine in multiplele rani: hemoglobina si mici cantitati de fibrina.

La aceste rezulate s-a ajuns dupa ce mostre de la o rana de pe mana lui Oetzi au fost analizate printr-o tehnica ce are la baza laserul: spectroscopie Raman.

Corpul mumificat al lui Otzi, Omul Gheturilor, a fost descoperit in 1991 intr-un ghetar alpin situat intre Austria si Italia.

Oetzi avea ochi caprui, grupa de sange 0, prezenta intoleranta la lactoza si era predispus la boli de inima.

El a trait acum aproape 5.300 de ani, iar corpul s-a mumificat natural si s-a conservat exceptional in gheata.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cele mai vechi celule rosii, #globule rosii Omuz Gheturilor, #Oetzi moarte lenta, #sange Oetzi Omul Gheturilor, #cauza moarte Omul Gheturilor , #cercetare