Inca un mister al miezului Pamantului a fost dezlegat

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 09:55
6365 citiri
Inca un mister al miezului Pamantului a fost dezlegat
Foto: National Geographic

Noi cercetari realizate de catre oameni de stiinta de la Institutul Carnegie din Statele Unite si de la Universitatea Wuhan din China au scos la iveala faptul ca, desi oxigenul reprezinta elementul chimic care se gaseste in cele mai mari cantitati pe Terra, el are o prezenta redusa in miezul exterior al Pamantului.

Compozitia miezului Pamantului ramane in continuare un mister. Oamenii de stiinta stiu ca lichidul din exteriorul miezului este format in special din fier, dar se crede ca exista si alte elemente, in cantitati mici, potrivit Eurek Alert.

Oxigenul este elementul ce se gaseste in cea mai mare concentratie pe Pamant, asa ca nu ar fi o surpriza daca acesta nu ar fi unul dintre elementele dominante din miez.

Noile cercetari efectuate de o echipa de la Institutul Carnegie din Statele Unite, din care face parte si Yingwei Fei, au relevat faptul ca oxigenul nu reprezinta o prezenta majora in nucleul extern.

Acest lucru are implicatii majore pentru explicarea perioadei cand s-a format Pamantul, prin acumularea de praf si de materie.

In conformitate cu modelele actuale, lichidul din miezul exterior al Pamantului contine, in plus fata de fier, si cantitati mici de elemente usoare, posibil sulf, oxigen, siliciu, carbon sau hidrogen.

Cercetarile actuale, la care au participat Yingwei Fei si alti oameni de stiinta de la Universitatea Wuhan din China, au restrans elementele prezente in miezul exterior al planetei noastre. Astfel, in centrul Pamantului exista un miez solid, iar in afara acestuia se gaseste un lichid. Elementele usoare joaca un rol important in producerea fenomenului de convectie al lichidului din miezul exterior, care genereaza campul magnetic al Pamantului.

Comparand datele experimentelor cu observatiile terestre, s-a ajuns la concluzia ca oxigenul nu este un element important al lichidului din miezul exterior al Terrei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#miezul pamantului compozitie, #elemente chimice miez Terra, #prezenta oxigenului miezul exterior, #convectie miez exterior, #campul magnetic al pamantului , #cercetare