Industria divertismentului cauta secretul hiturilor in creierul adolescentilor

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:34
1540 citiri
Industria divertismentului cauta secretul hiturilor in creierul adolescentilor

Monitorizarea activitatii cerebrale a adolescentilor se dovedeste un instrument de marketing foarte pretios. Neuromarketingul, mai precis. Pentru a se apropia cat mai mult de gusturile asculatorilor care alcatuiesc masele critice si pentru a le livra urmatorul hit care sa rupa topurile, declansatorii sunt cautati direct "la sursa".

Data viitoare cand ne vom surprinde batand din picior pe cine stie ce melodie idioata auzita intamplator in autobuz, vom sti daca si-au facut bine treaba.

"Am demonstrat stiintific ca, intr-o oarecare masura, este posibil sa folosim monitorizarea cerebrala a unui grup pentru a prevedea popularitatea culturala," anunta Gregory Berns, neuroeconomistul din fruntea Centrului Emory pentru Neuropolitici, care a realizat recend un studiu pentru a verifica aceasta ipoteza.

Experimentul a inceput in 2006, cand 27 de subiecti - cu varste intre 12 si 17 ani - si-au lasat creierele studiate in timp ce ascultau o selectie de 120 de piese de pe MySpace, apartinand unor muzicieni debutanti.

Fiecare dintre ei a fost rugat sa acorde cate o nota fiecarei piese in parte. Trei ani mai tarziu, una dintre acele piese a ajuns un hit care dadea peste cap publicul American Idol.

Atunci a inceput investigatia propriu-zisa a relatiei dintre datele neuronale culese de la subiectii adolescenti si gradul de popularitate a unei piese, iar intre 2007 si 2010 au fost colectate din ce in ce mai multe informatii.

"Nu este tocmai un mecanism de anticipare a hiturilor, dar am descoperit o legatura semnificativa intre raspunsurile cerebrale din grupul de adolescenti si vanzarile pieselor respective," explica Berns.

Implicatiile acestor concluzii incep sa ridice probleme la nivelul influentarii fenomenelor culturale - cum vor folosi industria muzicii si a divertismentului informatiile despre reactiile neuronale ale consumatorilor?

Un element oarecum neobisnuit pe care studiul l-a scos la lumina a fost ca notele acordate de fiecare asculator in parte pieselor nu au corespuns nici cu raspunsurile creierului in timpul auditiei, nici cu evolutia ulterioara a melodiei respective.

Citeste mai multe despre Industria divertismentului cauta secretul hiturilor in creierul adolescentilor pe Think Outside the Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#creier muzica, #melodie hit, #cum ajunge melodie hit, #creier raspuns muzica, #divertisment secrete , #cercetare