La un pas de clonare: Embrioni umani din celule ale pielii

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 11:58
2988 citiri
La un pas de clonare: Embrioni umani din celule ale pielii

Cercetatorii au creat in laborator embrioni umani cu ajutorul unor particule de piele, aducand mai aproape era in care clonarea oamenilor va fi un lucru cat se poate de normal.

In cadrul experimentului care seamana izbitor cu cel al crearii oitei Dolly, oamenii de stiinta au recoltat celule din epiderma de pe mainile si picioarele a doi barbati si le-au plasat in interiorul unui ovul.

Embrionii astfel creati au trait doar 5 sau 6 zile, dar reprezinta o speranta pentru cei care vor sa obtina tratamente pentru boli degenerative, precum Alzheimer-ul sau cancerul.

Potrivit Daily Mail, cercetatorii de la Fundatia New York Stem Cell au reusit sa inteleaga de ce embrionii nu rezista foarte mult, platind 16 femei pentru a-si dona ovulele, in timp ce pielea a fost luata de la doi barbati. Celulele straine au fost implantate in ovul fara sa fie indepartat AND-ul initial, aratandu-se in acest fel ca acesta are un rol esential pentru creatie. Acestea au inceput sa se divida, dar, la fel ca intreg embrionul, erau mutante, in sensul ca aveau 3 seturi de AND in loc de doua, cat este normal (unul de la mama si altul de la tata).

Scopul experimentului nu este acela de a crea bebelusi clonati, ci de a se extrage celulele stem pentru a trata bolile degenerative. Din pacate, celulele recoltate in cadrul acestui studiu nu erau viabile, dar procesul este foarte aproape de a fi finalizat cu succes.

Cercetatorul Dieter Egli spune ca oamenii ar putea scapa de cancer, de boli care distrug creierul, de diabet si multe alte afectiuni. Susan Solomon, director executiv al firmei care a organizat experimentul, spune ca "Inlocuirea celulara ar schimba semnificativ felul in care sunt tratate unele boli, salvand viata a milioane de oameni".

Asa cum era de asteptat, procedeul a atras si pareri negative. Josephine Quintavalle, ce face parte din campania Etica Reproducerii, sustine ca "clonarea este clonare, indiferent cum se numeste sau cum se poduce. Daca femeile ar inceta sa-si vanda ovulele toata aceasta practica lipsita de etica nu ar mai avea loc."

In Marea Britanie, embrionii pot fi clonati in scopuri stiintifice, dar trebuie distrusi dupa maxim 14 zile si nu este permis sa fie implantati in uterul unei femei. Cercetatorii de la Institutul National de Cercetari Medicale din Londra dau asigurari ca nimeni nu isi doreste pur si simplu sa cloneze oameni, ci doar sa gaseasca modalitati de tratare a bolilor.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#clonare embrioni piele, #clonare umana, #clonare umana piele ovul , #cercetare