Manuscrisul Voynich, necitit de secole, a fost descifrat

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 16:44
13305 citiri
Manuscrisul Voynich, necitit de secole, a fost descifrat
Foto: Fox News

Un manuscris din secolul al XV-lea, scris intr-o limba indescifrabila si care foloseste niste litere necunoscute, a intrigat de-a lungul secolelor criptografii si oamenii de stiinta. Acum, se pare ca un finlandez ar fi reusit sa-l descifreze.

Viekko Latvala, un om de afaceri din Finlanda, care s-a autodescris ca "un profet al lui Dumnezeu", spune ca a decodificat secretele acestui manuscris, unul dintre cele mai misterioase din lume, informeaza Fox News.

Ari Ketola, un asociat al omului de afaceri, a declarat ca aceste caractere nebunesti sunt de fapt "niste unde sonore si silabe vocale".

"Cartea este o lucrare de o viata si un fel de tratat stiintific de medicina, care ar putea fi util si astazi. Scriitorul a fost un om de stiinta, specialist in plante, farmacie, astrologie si astronomie. Ea contine profetii pentru zeci si sute de ani", a spus Ketola.

Cu alte cuvinte, manuscisul Voynich, care in prezent este detinut de catre Biblioteca Universitatii Yale, din New Haven, reprezinta o lucrare herbologica, in care scriitorul a urmarit evolutia plantelor si utilizarea acestora in scopuri stiintifice sau medicale. Dar este si o profetie.

"Domnul Latvala a spus ca niciunul dintre oamenii obisnuiti nu ar putea decoda aceasta carte, pentru ca nu exista un cod sau o metoda de a citi acest text, ci este un limbaj al profetiei. Aceste persoane sunt extrem de rare, totusi ele au trait mereu pe Pamant, de-a lungul mileniilor si pana astazi si domnul Latvala a primit acest dar, in ultimii 20 de ani", a spus Ketola.

Mai multi criptografi, contactati de FoxNews, au refuzat sa comenteze explicatiile lui Latvala.

"Limba acestei carti este destul de dificila. Silabele sonore sunt un amestec de spaniola si italiana, combinate cu un limbaj folosit doar de scriitor. Aceasta limba proprie este rara si este un dialect babilonian, care s-a vorbit intr-o regiune din Asia", a declarat Ketola.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#manuscris voynich descifrat, #misterul voynich, #cartea necitita voynich, #profetii voynich , #cercetare