Misterul lui homo sapiens: cum a aparut inteligenta la om?

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 18:24
6037 citiri
Misterul lui homo sapiens: cum a aparut inteligenta la om?
Foto: Mixstuff

Teoria evolutionista sustine ca speciile s-au format prin transformari lente, in timp, desfasurate pas cu pas. Nimic nu este imposibil, dar exista o entitate a carei aparitie prin evolutie lenta pare inacceptabila: omul dotat cu inteligenta.

Cecetatorii sunt aproape unanim de acord ca inteligeta este rezultatul unui impact de proportii, care a actionat asupra stramosului primitiv al omului, arata mixstuff.

O mutatie suferita de un singur individ ancestral

Profesorul Colin Blakemore, neurolog la Universitatea din Oxford, considera ca este posibil ca un stramos indepartat, poate chiar un singur individ, sa se fi nascut cu un defect genetic, provenit dintr-o mutatie accidentala, care l-a facut sa fie diferit fata de toti ceilalti semeni ai sai.

Desi individul se prezenta handicapat fata de acesti semeni, defectul s-a dovedit a fi unul fericit: a "imbolnavit" creierul cu inteligenta. Aceasta s-a transmis urmasilor, persistand din generatie in generatie si evoluand favorabil.

Un soft in creierul nostru

Cercetatorii au descoperit o particularitate deosebita a ADN-ului uman: gena SRGAP2, responsabila pentru activitatea cerebrala, este dedublata.

"Dublura" genei, o copie a celei originale, a fost inoculata la cobai, observandu-se ca, atunci cand aceasta devine activa, originalul se dezactiveaza. Este similar cu situatia calculatoarelor, unde inroducerea unei variante 2.0 dezactiveza automat varianta 1.0.

Dar, spre deosebire de varianta initiala care functiona stabil, "dublura" i-a preluat functiile, evoluand rapid. Aparuta poate printr-o mutatie accidentala, ea a dezactivat gena-mama, care a ramas pana astazi inactiva.

Pozitia bipeda

Daca adoptarea pozitiei bipede a facut sa apara inteligenta sau invers, inteligenta l-a determinat pe om sa se sprijine in doua picioare, ramane o dilema inca nerezolvata.

Studiindu-se insa craniile unor copii ai stramosului nostru australopithecus, s-a constatat ca, atunci cand acesta abia invata se mearga pe doua picioare, craniul nou-nascutilor sai avea oasele inca neintarite, aidoma omului contemporan.

Dar noi consideram astazi ca natura ne-a dotat cu aceasta particlaritate tocmai pentru a-i da craniului sansa de a-si dezvolta capacitatea dupa nastere, gazduind un creier mai mare. Daca este asa, rezulta ca australopithecus era deja dotat cu o inteligenta ca a noastra si nu a trebuit decat timp si evolutie "pas cu pas" pentru a ajunge acolo unde suntem noi. Ideea pledeaza pentru existenta unei inteligente ancestrale latente.

Ciupercile halucionogene

La inceputul anilor '90, filosoful american Terence McKenna lansa teoria conform careia, undeva in nordul Africii, stramosul omului primitiv a dat peste un soi de ciuerci halucionogene, pe care le-a consumat.

Ciupercile au actionat asupra sisemului nervos central, intensificand spectaculos functionarea lui. Ca urmare, fiinta primitiva a progresat brusc in gandire si a inceput sa-si construiasca simboluri, descoperind drumul spre un limbaj articulat.

Conform conceptului lui McKenna, aceasta reprezinta tocmai veriga lipsa pe care noi n-o gasim, ca sa ne explicam cum s-a produs saltul de la maimuta la om.

Totusi specialistii pastreaza anumite rezerve fata de aceasta teorie a lui Terence McKenna, pentru simplu fapt ca acesta nu avea expertiza in domeniu: era cunoscut doar ca filosof, avocat si ecologist.

Rolul mancarii gatite

Potrivit antropologului Richard Ranghama, de la Universitatea Harvard, capacitatea fiintei primitive de a gandi a fost puternic stimulata dupa descoperirea focului, prin faptul ca a inceput sa-si friga carnea.

Carnea fripta oferea creierului o energie pe care acesta n-o putea primi de la cea cruda, consumata pana atunci. Aceasta energie a facut sa apara ineligenta, in timp ce necesitatea de a intretine focul si de a-si gati mancarea au stimulat omul sa-si confectioneze unelte. Fara ele, inteligenta nu se putea dezvolta.

Doua canale ale gandirii

In anul 1970, psihologul american Julian Jaynes a propus o teorie conform careia activitatea cerebrala a fost totdeauna fixata pe doua canale. Unul din ele este responsabil de actiunile imediate, celalat functioneaza coreland logica trecutului cu cea a viitorului.

El a ajuns la aceasta idee dupa ce studiase indelung literatura antica, unde gandirea spre viitor este totdeauna conectata cu amintiri despre zei, voci launtrice si miracole de tot felul.

Interconectarea celor doua canale a dus, pe de o parte, la dezvoltarea imaginatiei ce tine de fantastic, iar pe de alta parte la un extraordinar exercitiu de gandire, capabil sa creeze germenii inteligentei.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#homo sapiens evolutie inteligenta, #omul primitiv inteligenta, #aparitie inteligenta stramos om, #homo sapiens inteligenta , #cercetare