Ziare.com

Naturalist: Rasa umana s-a oprit din evolutie

de Anca Serghescu
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 10:46

   

Naturalist: Rasa umana s-a oprit din evolutie
Suntem prima specie care s-a oprit din evolutie, la care selectia naturala nu-si mai spune cuvantul, afirma un celebru naturalist britanic.

Potrivit lui David Attenborough, evolutia rasei umane s-a oprit din momenul in care parintii au reusit sa-si creasca toti copiii, ajutandu-i sa supravietuiasca, relateaza International Business Times.

Omul de stiinta in varsta de 87 de ani afirma ca selectia naturala a disparut in randul speciei noastre ca urmare a ratei mici de mortalitate a copiilor si a faptului ca oamenii au fost convinsi ca familiile mari sunt iresponsabile. Planificarea familiala, cu tot ce presupune ea, respectiv mijloace de prevenire a sarcinii si chiar avort, au dus la oprirea evolutiei noastre, explica naturalistul.

In cadrul unui interviu recent pentru Radio Times, acesta a afirmat: "Ne-am oprit in evolutie. Daca selectia naturala, asa cum a fost ea propusa de Darwin, este mecanismul central al evolutiei (...), atunci noi am oprit-o".

Ce urmeaza?

Potrivit acestuia, "am oprit acest proces in momentul in care am fost in stare sa ne crestem 95 - 99% din copii. Suntem singura specie care a oprit selectia naturala".

Si totusi, a opri selectia naturala nu este atat de important sau deprimant, pentru ca de acum inainte procesul evolutiei este unul cultural.

In plus, faptul ca am oprit evolutia ne-a ajutat, intr-un fel sau altul, sa supravietuim. Desi admite ca politica unicului copil din China a fost ceva barbar, daca nu ar fi intrat in vigoare, tara nu ar mai fi reusit sa-si hraneasca locuitorii.

In viitor vom fi si mai putini, e de parere naturalistul. Nu in decurs de 100 de ani, ci dupa aceasta perioada. Mai putini si mai putin sanatosi, afirma el.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sir David Attenborough are PERFECTA DREPTATE in tot ceea ce spune!

Omenirea, adica "mankind", recte totalitatea oamenilor, este in profunda disolutzie ... BIOLOGICA. Si asta pt. ca din ratziuni absolut stupid morale si aberant pseudo-religioase, aceeashi "omenire" refuza sa-si defineasca CODURILE ETICE si CODURILE BIOLOGICE ca sa poata sa-si faca ... up-gradarea propriei specii in interesul ... propriei specii pe baza shtiintzei si in acord deplin cu originea duala a omului:

...Divina dar si ... darwina!!!

De unde sa intzeleaga ... euglenele verzi ca daca ai soare tot timpul anului si ... verdele e tot timpul la discretzie, supravietzuirea nu mai constituie o problema iar evolutzia nu mai functzioneaza prin ... selectzie naturala asa cum s-a facut timp de milioane de ani?!?

Da' euglenele verzi au fost la shcoala doar ca sa ia ... alocatzia si, mai tirziu, dupa "abolvirea" studiilor primare sa aiba acces rapid si direct la ... ajutorul de shomaj!

Am ris cu pofta teribila la elucubratziile astora de pe-aici - am numarat vreo 10 ... "savantzi" pina acum, sorry @nicu!, si tu esti printre ei - cu privire la calificarile si credentzialele lui Sir D.A.! De unde sa stie "eminentzele" lor ca David are pe liga diplomele de studii universitare proprii si cele mai multe titluri onorifice universitare din intreaga istorie a Regatului Unit!

Pot sa afirm cu certitudine pe baza studiilor si observatziilor personale ca tot ce spune David se observa si verifica pe deplin...

...chiar AICI, pe acest "forum"!

Exista, din pacate, "telectuali" sferto-doctzi de "marca" care, in deplinatatea "facultatzilor" lor, considera ca Sir D.A. ar fi un fel de ... Alexandru Mironov!
Ca si cum asta ar fi un lucru ... de ocara, uitind ca Mironov este la baza profesor de matematica, nu "profesor" de barbut ca Pitzurca sau de ... wiziky si "Rapirea din Serai" precum tradatorul de neam si tzara de la Trei coceni!

Ca sa fii Doctor in Shtiintze al Universitatzilor Oxford si Cambridge e, dupa mintea unui zerou universal, ca si cum ai fi absolvit, Magna Cum Laudae, la ... "universitatzile" din Falciu si Ciorogirla!

Bravos, bai deshteptzilor!...

 

in cazul lui cu siguranta ca da

In cazul acestui naturalist cu siguranta ca evolutia a facut un ocol.

 

Specia umana

Acest domn are diploma de naturalist de la Cambridge si e specializat in antropologie sociala la cea mai prestigioasa scoala privata din Europa, London School of Economics. Stie f. bine despre ce vorbeste, studiaza chestiunea de zeci de ani.
Nu e singurul care atrage atentia asupra faptului ca specia umana (nu rasa umana, el foloseste "mankind", adica "genul uman", expresia "rasa umana" e o stupiditate "corect politica") a stopat influenta selectiei naturale asupra propriei evolutiei. S-a intamplat treptat, procesul incepand odata cu dezvoltarea agriculturii in neolitic si atingand apogeul in epoca moderna cu antibioticele si protectia sociala si medicala extinsa pt orice individ.
Unii sustin ca nu e asa rau, ca ne putem astfel concentra pe creatie culturala si tehnologica, pe diversitate ideologica.
Altii cred ca in felul asta ne condamnam la stagnare biologica si chiar la involutie. Exista dovezi clare despre scaderea volumului cutiei craniene in ultimii 10.000 de ani, despre scaderea IQ-ului mediu la europeni in ultimii 160 de ani, despre aparitia si agravarea unor boli precum cancerul, maladiile cardiovasculare, depresiile.
Pe scurt, nu suntem "ameliorati" fata de stramosii nostri, dimpotriva, suntem in medie mai putin inteligenti si mai putin rezistenti decat vechii greci sau romani.
E de dorit sa gasim un echilibru intre binomul protectie social-medicala pt toti/progres tehnologic si ameliorarea pe cale naturala a potentialului nostru fizic si intelectual.
Sa ne hranim mai sanatos si mai aproape de ce e natural, sa facem mai multa miscare si sport, sa antrenam memoria si sa depunem efort intelectual de cate ori se poate. Fara a renunta la laptopuri sau la medicina moderna pt ca ar fi un extremism.
Avem nevoie de cai de evolutie ce imbina mecanisme naturale ale speciei cu mecanisme sociale si tehnologie moderna, nu trebuie sa ignoram sau sa demonizam unele dintre ele, toate ne sunt folositoare.

Singura specie?

Cum sta treaba cu rechinii, crocodilii sau inofensivul Nautilus? Toate aceste specii sint practic neschimbate de zeci de milioane de ani. Rechinii au ajuns la un fel de perfectiune pt mediul in care traiesc ceea ce anuleaza oarecum "necesitatea" evolutiva.

Totusi, daca ne gindim ca evolutia se datoreaza unor "accidente" genetice, practic e imposibil sa fie stopata. Inafara de faptul ca accidentele s-au oprit. Cred ca ne scapa ceva, ca specie...

Desteapta-te lume!

Exemplule !

Iata cum esti una din dovezile de netagaduit Coolsnow ca omul are dreptate,!

@anioda

Greu de spus. Are si omul dreptate dintr-un anume punct de vedere. Dar evolutia omului este prea inceata , daca o lasam pe cale naturala. Cu alte cuvinte, nu avem timp sa evoluam natural, pentru ca aceasta planeta este cam la sfarsitul unei perioade de relativa stabilitate si urmeaza iarasi cateva mii de ani de haos. Iar in termeni macro, (presupunand ca trecem cu brio un ciclu climatic nasol , si ne pastram informatiile acumulate si tehnologia), in termeni macro trebuie sa parasim planeta, iar pentru a face asta cu succes trebuie sa fim mai destepti, mai rezistenti (in special la radiatii) , mai longevivi etc. Noua nu ne trebuie evolutie fizica, ne trebuie genii. Care pot fi imobilizati ca Hawkins, sau pe aparate, dar care sa inventeze tehnologie care sa suplineasca conditiile enumerate mai sus. Sau mai bine, sa CREEZE genetic indivizi mai buni. Geniile apar tot timpul , numai ca selectia naturala functioneaza impotriva noastra in aceste cazuri ( moare geniul de tbc si traieste fra-su care ridica 200 kg intr-o mana ... dar la ce folos?). Ar fi mai multe de discutat aici , ar fi si modul in care trebuie pescuite geniile de pe unde se nasc, ca daca un geniu capabil sa revolutioneze transportul spatial ramane in provincia indiana arunachal pradesh unde s-a nascut, iarasi nu am rezolvat nimic. Acea Mensa e un inceput, dar mai trebuie lucrat.

"Suntem prima specie care s-a oprit din evolutie"- traducerea este

deficitara, din restul articolului reiese ca e vorba de o auto oprire (modul reflexiv) pentru ca altfel puteam sa zic ca nici crocodilienii nu mai evolueaza de multe milioane de ani si deci n-ar fi vorba de prima specie!

 

evolutie, stagnare, involutie!

Dar poate fi si o revolutie, ceva nou! O revolutie spirituala, asa cum a fost ea propusa de Dumnezeu! Creationism & evolutionism doua gandiri opuse!

 

Gindiri opuse?

Nicidecum, doar in gindirea unora... Creatia poate fi o cauza in timp ce evolutia este doar un aspect al vietii, un rezultat al creatiei si parte din ea. Nu exista nici o contradictie.

Desteapta-te lume!

Rasa umana s-a oprit din evolutie,

iar Pamantul s-a oprit din revolutie. Nu sunt de acord cu concluzia dlui Attenborough. Omul evolueaza in continuare iar cand procesul se va opri in cateva generatii va interveni extinctia.

 

Hopa-n birja!

Teoria lui Darwin are multe goluri.
Asa prostie ca oprirea evolutiei nu am mai auzit.
Care era inaltimea medie a unei persoane acum 50 de ani si care este acum?
Cine dra/pauza/cu' ii scoate pe "oamenii de stiinta" si mai ales de ce ii asculta ziaristii?
La a doua intrebare am un raspuns: pentru ca ziaristii au un nivel de cultura generala zero. Ei nu gandesc nimic, doar cauta senzationalul si mizeriile lumii.
Toate titlurile din ziare.com sunt cu "catastofa", "groaznic" si nu prea au legatura cu realitatea

 

NU numai ca s-a OPRIT ... :)):))

Ba, chiar a luat-o INDĂRĂT.
Biologic.

La Tropicali,
Evoluția BIOLOGICA merge INAINTE, datorita Naturii Sălbatice din Tropicalia ...

Psihologic_MENTAL produce cu Pre_Cadere FIARE Umane.
Normal,
pen'ca ACOLO NU trăiești, Re regula, dacă ești

BUN, Moral, Cumsecade ...

A scris ca am luat-o INDĂRĂT, NOI,
Rasele Civilizate sau

Cele PRIMITE ABUZIV și FORȚAT ca Număr,

IN_Civilizație, sa o SPARGĂ ...

CUM ?

- prin Hrana Ne_NATURALA,
adică din Plante care

NU au fost consumate de Strămoșii OMULUI in Cursul Evoluției și Stabilizării Antropologice.

Ci, numai de cam 10 000 de Ani.

INAINTE de consumul de Cereale NU existau Carii Dentare.

- a DOUA Treapta de
Im_Prostire GENETICA este Prepararea TERMICA a Hranei, adică Apariții de NOI și dăunători COMPUȘI,

nedigerabili complet sau foarte GREU,
uzand Organismul PREMATUR și incet_incet transferand, Generație după Generație,

in ADN Toate, To'arasi Alterările.

- a TREIA Treapta au fost Fast_FOODs ȘI Alimentele PROCESATE.
Procesate CHIMIC EXPRES pentru Inducerea de DIABET !

Prima și cea mai ușoara Modalitate de a ALTERA Arterele și DECI Corpul UMAN.

Ca PARTE din Programul de RĂRIRE a Oamenilor de către FIARE.
NU este NORMAL ca TINERI de 25 - 30 de Ani sa AIBA Glicemii de 95 !
ESTE CEVA in Alimentele Falsificate si PROCESATE.
Ceva BINE studiat si experimentat.

CEVA SIMILAR a ceea CE bagau Unii in Tigari prin Anii'80.
Ca sa devii ADDICT de Tigarile de MARCA LOR ...

Cand m-am prins de Schema in 1985, m-am LASAT intr-o ZI.
De la un pachet Jumate pe ZI !

De au TURBAT suplimentar TOTII Pizmacks de care NU am dus LIPSA Toata Viatqa mea ...

Cea mai BUNA Dovada de De_Generarea Rasei Umane

este
NUMARUL cam_FOARTE_DESTUL_de_Prea_MAAAARE de Posstacks

CONTRA a TOT_CE_BINE_FRUMOS_OMENESC pe Lume,
si Cei_MAI_RAI, Anti_ROMANII ... :)):))

care se dezlantuie pe Forum ... :)):)):))

 

in articol nu se pomeneste de nici un naturalist sau om de stiinta

ziare.com nici nu mai traduce ci adapteaza. noroc ca dau linkul la sursa. in primul rand acest david attenborough este broadcaster=prezentator de emisiune. am avut si noi unu alexandru mironov care era cam pe spate in ceea ce priveste universul dar cum era bun la sf inventa tot felul de tampenii nastrusnice dandu-le o falsa aura stiintifica.

 

@memorex

- corect , tata !

@tovarasului activist de partid comunist Niciolae

TU stii ce inseamna naturalist?!?!?!?

CE va spuneam Io ?

Cu Posstacks ... :)):)):))

 

nene david evolutia inseamna adaptarea la un nou mediu

mediul in care traieste omul modern nu a fost schimbar de citeva mii de ani (fac abstractie de industializare care e efemera)ia schimba brusc mediul( caderea vreunui meteorit urias sau vreo glaciatiune ) si atunci vei vedea evolutie (cel mai puternic si mai inteligent va supravietui) evolutia se raporteaza la scara milioanelor de ani.

 

Nu este numai problema supravietuirii copiilor

Pe vremuri, cel mai puternic si mai istet ii dadea in cap celui slab si tantalau ca sa-i ia securea de cremene. Incearca sa faci ceva asemanator azi, ajungi la puscarie pentru talharie. Azi vezi indivizi sfrijiti de 1,50 metri inaltime, sefi peste namile de 2 metri.

Nu e doar furtul si talharia, la fel putem discuta despre viol, omor, inselaciune, si altele.

Acestea sunt doar aspectele fizice ale evolutiei.

Pana nu demult, macar stateam bine cu aspectul spiritual al evolutiei. Descopeream noi si noi lucruri si acumulam. De cand cu calculatoarele, s-a terminat si cu inteligenta noastra, poti rezolva probleme dificile fara sa mai gandesti deloc, cu doar 2-3 clicuri de mouse. Azi vei mai gasi doar putini oameni in stare sa-ti explice necesitatea folosirii sigurantelor electrice dar vei gasi puzderie de insi care iti pot da toate detaliile despre viata sexuala a lui Miley Cyrus. La atata s-a redus Homo Sapiens?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor