Ziare.com

Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 18:55

   

Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului
O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Tehnologie California, Statele Unite, a descoperit ca punctul de topire al fierului, in miezul Pamantului, este mai mare decat se credea pana acum, repsctiv de 3025 grade Kelvin.

Experta Jennifer Jackson si echipa sa de la institutul american au comprimat esantioane de fier, elementul principal din nucleul Pamantului, potrivit Phys. Prin comprimarea acestor probe, care au reprodus presiunile extreme din miezul Pamantului, echipa de cercetatori a fost capabila sa estimeze mai exact punctul de topire al fierului din interiorul Terrei.

Nucleul Pamantului este o regiune interioara solida si este inconjurat de un invelis exterior lichid. Temperatura de topire a fierului la presiune inalta ne ofera un punct de referinta important asupra distributiei temperaturii din miezul Pamantului.

"Aceasta este prima data cand cineva a combinat spectroscopia Mossbauer si laserele de incalzire pentru a detecta topirea esantioanelor comprimate", a spus Jackson, principala autoare a studiului care a aparut in revista Earth and Planetary Science Letters.

"Ceea ce am descoperit este ca acest fier, comparativ cu studiile anterioare, se topeste la temperaturi mai mari decat s-a constatat in trecut", a declarat Jackson.

Cercetarile anterioare ale altor echipe, care au realizat comprimari similare - presiuni in jur de 80 gigapascali - au anuntat puncte de topire ale fierului, in aceste conditii, de 2.600 grade Kelvin (2326 grade Celsius - n.red.).

Recentul studiu al lui Jackson sugereaza ca nucleul Pamantului este mai cald decat se credea anterior.

Cunoscand mai multe despre temperatura, compozitia si comportamentul miezului Pamatului putem intelege mai bine dinamica din interiorul Terrei, inclusiv procesele responsabile de mentinerea campului magnetic terestru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4248 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Parca erau Niscareva Plezniti care ...

... cauta sa ne coninga in Ceatza Mintzii LOR ca Pamantul este GOL si populat de Efli, Trolli si Alte Entitatzi ...

 

Cam multe mistere

Cam multe mistere.Numai ziare com. care nu este o revista de specialitate a publicat in aproape doi ani mai multe articole,ca de ex; "Secretul din miezul Pamantului, un reactor nuclear urias";sau alt articol"Misterul din miezul Pamantului - o sfera de foc, care se topeste?" : "Un nou mister descoperit in miezul Pamantului" etc.Este interesant cate mistere are Pamantul pe care stam,in schimb vrem sa deslusim mistere existente la miliarde de ani-lumina,dar nu stim ce se afla la cateva sute sau mii de km.pe planeta Pamant.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor