Omul de Neanderthal are un nou chip, reconstituit stiintific

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 23:15
6027 citiri
Omul de Neanderthal are un nou chip, reconstituit stiintific
Foto: BBC

Pana nu demult, aspectul omului de Neanderthal se reconstituia pornind adesea mai mult de la imaginatie, decat folosind deductiile logice. Cercetatorii din Marea Britanie au reusit sa faca un program complex pentru reconstituirera aspectului acestui stramos al nostru pe baze stiintifice, folosind un schelet, gasit in Franta cu un secol in urma.

Scheletul in cauza a fost descoperit in anul 1909, impreuna cu un grup de alte schelete din aceeasi epoca, in pestera La Ferrassie, din regiunea franceza Dordogne, noteaza BBC.

Cercetatorii apreciaza ca exemplarul in cauza este printre cele mai semnificative dintre toate descoperirile facute pana in prezent, cu privire la omul preistoric.

Craniul sau este cel mai mare si cel mai complet gasit vreodata. Oasele piciorului, aflate in foarte buna stare, demonstreaza ca acest stramos al nostru umbla numai in pozitie verticala si nicidecum aplecat, asa cum s-a crezut anterior.

Membrele sale erau puternice si indesate, ceea ce arata ca isi folosea timpul atat muncind cu bratele, cat si alergand. Contrar unor opinii anterioare, fruntea era inclinata inainte si nu barbia, asa cum suntem obisnuiti sa privim diferitele imagini improvizate, reconstituite idilic.

Problema principala a reconstituirii consta in faptul ca, desi craniul, membrele si o parte din oase sunt bine conservate, lipseau coastele, toracele si o parte din pelvis.

Paleoplasticianul Viktor Deak, specialist in asemenea reconstituiri, a gasit solutia pentru a rezolva aceasta lacuna. El a completat piesele lipsa cu cele gasite in 1982 in pestere Kebara din Israel, la un specimen asemanator, caruia ii lipseau bratele si craniul. Astfel, a reusit sa obtina un schelet aproape complet.

Forma si aspectul oaselor permit sa ne facem o imagine asupra stilului si conditiilor de viata ale posesorului lor de acum 70.000 de ani. Frapanta este asimetria bratelor, respectiv bratul drept se prezinta mult mai solid si mai dezvoltat decat cel stang.

Aceasta a permis cercetatorilor sa ajunga la concluzii cu privire la tipul de activitati desfasurate de stramosul nostru, dar si la modul cum isi folosea membrele.

Dr. Colin Shaw, de la Universitatea din Cambridge, studiind scheletul din pestera La Ferrassie, a constatat ca acesta avea aplatizate oasele din zona unuia din umeri. Este foarte probabil ca omul din Neanderthal folosea pentru vanat unelte care ii solicitau acasta zona.

Cercetatorii au convingerea ca omul primitiv avea nevoie de blana animalelor vanate, pentru a-si proteja corpul de frig in timpul vernii, dar se debarasa de ea odata cu sosirea primaverii, poate neavand o imagine despre succesiunea anotimpurilor. Astfel, ei erau nevoiti sa vaneze alte animale mari in fiecare toamna, sa le jupoaie si sa-si confectioneze alte invelitori din blanurile lor.

Prin mijloace logice, cercetatorii au reusit sa reconstituie muschii, pielea si chiar parul stramosului preistoric. Data fiind zona cu climat temperat in care a fost gasit scheletul, este putin probabil ca posesorul lui sa fi avut pielea foarte bronzata si parul negru. Mai curand, pielea era deschisa la culoare, iar parul roscat.

Dr. George McGavin, de la aceeasi universitate, considera ca actuala reconstituire - la care a lucrat o echipa intreaga de specialisti - este mult mai corecta decat tot ce s-a facut pana acum in acest domeniu si, mai ales, decat tot ce s-a prezentat publicului in infatisari fanteziste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#omul Neanderthal, #om preistoric, #reconstituirre om preistoric , #cercetare
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă n-avea nasu' aşa lung, credeai că-i Chuck Norris!