Operatie pe cord fara bisturiu

Luni, 11 Februarie 2008, ora 10:19
10102 citiri
Operatie pe cord fara bisturiu

Cercetatorii americani sunt pe punctul de a testa o noua metoda de inlocuire a valvelor inimii, fara a mai fi nevoie de taieturi sau aparate de sustinere a vietii, necesare in operatiile traditionale, informeaza editia on-line a Evenimentului Zilei.

Beneficiarii unor astfel de interventii vor fi in special pacientii in varsta sau cu afectiuni grave, care nu pot suporta o interventie chirurgicala obisnuita.

In cadrul studiului, realizat de Scoala Universitara de Medicina Washington in 15 locuri de pe teritoriul SUA, vor fi monitorizati aproximativ 600 de pacienti. Anual, in Romania, au loc 4.000 de operatii pe inima, dintre care aproximativ 40% sunt inlocuiri de valva. Medicii apreciaza ca numarul romanilor care au nevoie de astfel de interventii ar fi mult mai mare. Costurile insa sunt foarte ridicate, iar sistemul asigurarilor de stat acopera un numar redus de operatii.

In noua tehnica se va folosi un dispozitiv sub forma unei valve, creat din tesut prelevat de la o inima de vitel, atasat la un cilindru pliabil de panza. Dispozitivul se monteaza pe un cateter si este introdus printr-o artera de la picior si ghidat prin sistemul circulator al pacientului. O a doua metoda este introducerea acestuia printre coaste direct in inima si "desfacerea" lui in valva bolnava.

"Nu este o tehnica din punct de vedere al rezultatelor foarte eficienta, iar valva folosita nu este cea mai buna, dar este utila pentru oamenii cu speranta de viata mica", este de parere conferentiar doctor Horatiu Moldovan, sef de clinica Chirurgie Cardiaca la Institutul "C.C. Iliescu".

Operatiile de inlocuire a valvei inimii sunt necesare in afectiunile manifestate prin ingrosarea valvei aortice, care in mod normal ar trebui sa asigure trecerea sangelui din inima in organism.

Operatia traditionala de inlocuire a valvei aortice este complicata si necesita oprirea activitatii inimii, explica medicii chirurgi. "Presupune deschiderea cavitatii toracice, oprirea inimii, folosirea unei pompe de circulatie extracorporala care sa mentina functiile vitale", adauga chirurgul Horatiu Moldovan.

Desi are o rata de reusita foarte mare (peste 95%), interventia este greu de realizat pe pacientii in varsta, cu numeroase alte afectiuni (diabet, cancer, boli pulmonare etc.). Noua tehnica de inlocuire a valvei inimii dezvoltata de cercetatorii americani se adreseaza acestei categorii de pacienti si va fi introdusa in spitale daca, in urma testelor clinice, se vor obtine, pe deoparte, aceleasi rezultate ca la interventiile efectuate traditional, iar pe de alta parte, rezultate mai bune decat tratamentele medicamentoase.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#operatie cord, #inima, #bisturiu , #cercetare