Primul zbor public demonstrativ al unui taxi - drona (Video)

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 08:12
12852 citiri
Primul zbor public demonstrativ al unui taxi - drona (Video)
Foto: captura video

Un model de taxi-drona construit de compania chineza EHang s-a ridicat in aer pana la o inaltime de doar 10 metri, cu ocazia prezentarii mondiale a acestui aparat, joi, la Viena, dezamagindu-i pe aceia care se imaginau avantandu-se in viitorul apropiat spre azurul cerului austriac si oferind astfel participantilor la eveniment o perspectiva limitata asupra acestei tehnologii futuriste, informeaza AFP.

In contextul in care zece grupuri mondiale - inclusiv Boeing si Airbus - mizeaza pe acest mijloc de locomotie ce ar putea sa revolutioneze mobilitatea urbana intr-un viitor apropiat, constructorul chinez a fost primul care a propus un zbor public demonstrativ pentru reprezentantii mai multor companii mass-media.

Din pacate, EHang 2016, un aparat autonom cu doua locuri si un design elegant, s-a multumit sa execute foarte scurte ridicari pe verticala pana la inaltimea de 10 metri, urmate de aterizari la punct fix. Aparatul nu a depasit tribunele stadionului Generali Arena din capitala austriaca, unde a avut loc aceasta demonstratie.

A fost prea putin pentru a-i face pe participanti sa viseze, insa suficient pentru a furniza pasagerilor anumite senzatii, dupa cum a spus un fotograf de la AFP, Joe Klamar, unul dintre primii jurnalistii care s-au imbarcat la bordul dispozitivului, alaturi de un coleg de breasla norvegian.

"A fost amuzant, zborul a fost lin, dar dispozitivul este uimitor de zgomotos si extrem de stramt. Nu este pentru cineva care are un gabarit american mediu. Proximitatea elicelor este putin cam inspaimantatoare, dar, la fel ca pentru zgomot, presupun ca poti sa te obisnuiesti cu ele", a precizat fotograful.

Nivelul sonor emis de EHang 2016, un aparat ce dispune de opt perechi de elice orizontale, este in prezent de 90 db, un prag inferior in raport cu cel al unui elicopter clasic, dar care depaseste zona de confort. El urmeaza sa fie diminuat in curand si sa scada la 75 db, potrivit promotorilor proiectului.

Provocarea certificarii

Acest vehicul aerian electric fara pilot, in care abunda sistemele electronice, va trebui sa transporte doi pasageri la altitudini joase si pe distante de pana la 35 de kilometri, oferind o noua solutie de mobilitate in zona urbana, potrivit companiei EHang.

Tehnologia este in prezent finalizata pentru o dezvoltare industriala, insa acest tip de aparat trebuie inca sa fie certificat de autoritatile aeriene, apoi sa obtina autorizatiile de zbor, a subliniat Derrick Xiong, directorul de marketing al companiei chineze.

"Principala noastra provocare nu este tehnologia, nici reglementarea, ci publicul", adica va trebui sa aflam daca el este pregatit sa foloseasca aparate de acest tip, a declarat oficialul chinez in timpul prezentarii de joi.

In pofida absentei actuale a certificarii - ceea ce explica motivul pentru care aparatul nu a putut sa paraseasca incinta stadionului -, EHang afirma ca a primit deja "mii" de cereri de pre-comanda si vrea sa produca acest aparat in serie "inca de anul viitor" cu ajutorul grupului aeronautic austriac FACC, a precizat Derrick Xiong.

Printre primii clienti figureaza "companii petroliere, societati de transport de organe si firme turistice", a detaliat el. Aparatul EHang 2016, al carui pret va fi de aproximativ 200.000 de euro, nu se va adresa cumparatorilor privati.

Implicat deja in cursa mondiala pentru dezvoltarea taxiului aerian urban, acest proiect beneficiaza inca de pe acum "de un avans mare asupra concurentei", a spus Robert Machtlinger, CEO-ul de la FACC, o companie care produce piese componente pentru Airbus, Boeing, Bombardier si Embraer.

"Tehnic vorbind, nu mai este vorba despre un vis, ci despre o realitate. Am realizat deja 7.000 de ore de zbor dintre care 2.000 au fost operate cu echipaje umane la bord", a subliniat el.

"Nici elicopter, nici avion"

EHang, care realizeaza majoritatea testelor sale in China, a ridicat de la sol un prototip si in februarie 2017, la Dubai, cu ocazia unui test desfasurat in absenta publicului.

Constructorii care lucreaza la proiectele unor taxiuri zburatoare - precum producatorul german Volocopter - se afla in contact cu diverse autoritati aeriene, inclusiv cu EASA (organizatie europeana), pentru a obtine un cadrul legal de operare.

"Proiecte de texte de lege cu rol de reglementare exista deja. Insa acesta nu este nici elicopter, nici avion, trebui sa reusim sa includem in anumite categorii" aceste aparate, a subliniat Robert Machtlinger.

Ministrul austriac al Transporturilor, Norbert Hofer, prezent si el la demonstratia de joi, a spus ca isi doreste ca Austria sa figureze printre primele tari din lume care sa beneficieze de taxiuri-drona care sa fie capabile sa zboare cu regularitate in orasele sale. Autoritatile din Dubai au anuntat, de asemenea, ca doresc sa se numere printre pionierii acestui domeniu.

EHang 2016 are o autonomie de zbor de 30 de minute, o viteza maxima de 130 de kilometri pe ora si poate sa transporte incarcaturi de pana la 260 de kilograme. Prin prisma necesarului sau energetic de 17 kilowati, consumul util al acestui aparat de zbor este "comparabil cu cel al unui automobil electric in mediul urban", a precizat Robert Machtlinger.

Compania austriaca FACC, ce are o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro, intentioneaza sa produca 300 de astfel de aparate de zbor pana la jumatatea anului 2021, a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#drona taxi zbor public , #cercetare