Raiul, viitorul si singularitatea, iluzii ale omenirii?

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 12:48
4158 citiri
Raiul, viitorul si singularitatea, iluzii ale omenirii?
Foto: io9.com

Daca am incerca sa explicam unui om din anul 1200 ce este acela internet, habar nu ar avea despre ce vorbim. Aceasta este Singularitatea, un viitor atat de avansat incat nu va mai putea fi inteles chiar de noi, cei de azi. Oare ne va oferi acest viitor tehnologic Raiul mult-visat ?

Singularitatea descrie un moment din viitorul nostru, atunci cand civilizatia umana se va schimba atat de mult incat regulile si tehnologia ei nu vor mai putea fi inteles de generatiile precedente, se mentioneaza intr-o analiza a jurnalistei Annalee Newitz, prezenta pe siteul io9.com.

O astfel de viziune ar putea fi doar esecul de a anticipa ce se va petrece in viitor. Multi oameni cred ca Singularitatea este o perioada din viitor cand civilizatia umana va fi complet si rapid schimbata de tehnologie.

Avem motive sa fim mai degraba reticenti ca Singularitatea va avea loc. Daca ne gandim la descoperiri revolutionare din trecut, ele nu ne-au schimbat viata in mod radical. Au adus chiar si dezavantaje omenirii.

Sa luam exemplul Penicilinei. A salvat foarte multe vieti, a extins durata de viata a oamenilor, dar efectele ei secundare ne pot lasa mai vulnerabilil in fata bolilor. Acest antibiotic deja se dovedeste insuficient in fata mutatiilor suferite de virusuri.

Pericolul unui virus pandeste intreaga planeta

Viitorul ar putea suferi "mutatii" pe care noi nu ni le putem imagina acum. De aceea, a anticipa ca vom avea parte de Singularitatea tehnologica este cam nerealist. O astfel de teorie nu ia in calcul imprevizibilul viitorului.

Un adevarat eveniment de Singularitate a fost in trecut crearea tehnologiei care a permis alimentarea cu energie electrica. Datorita energiei electrice au fost posibile multe realizari ale omenirii. Industrializarea ne-a transformat planeta, incepand cu ecosistemul si asmosfera si chiar in adancul Pamantului.

Este clar ca noi nu mai traim pe aceeasi planeta ca oamenii din anul 1750. Totul a fost schimbat radical de interventia omului. Ne chinuim acum sa derulam inapoi efectele nocive ale industrializarii pentru a mai spera la un viitor normal.

Poate ca visul nostru de Singularitate este doar cautarea unui Rai in care vom scapa de toate problemele si nu va trebui sa reparam ceea ce am stricat aici pe Pamant. Tot urmarind acest viitor lipsit de griji, s-ar putea sa ignoram conditiile evolutiei noastre in viitor.

Totusi, din punct de vedere religios, acest Rai ar putea fi posibil, dar nu aici pe Pamant. Dar noi vrem un viitor, un "Rai pe Pamant", daca il putem numi astfel.

Cand se va inventa ceva atat de revolutionar incat sa ofere premisele Singularitatii, cu siguranta ne vom face bagajele spre un Rai in care vom avea viata vesnica si fara griji. Dar poate ar fi mai bine sa ne gandim mai intai la efectele negative ale acelei inventii care ne va schimba viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#viitor Pamant, #dezvoltare tehnologica viitor , #cercetare