Ziare.com

Romania a ramas cu mai putin de 25 de institute de cercetare: vezi topul

de Lucian Hainarosie
Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 12:45

   

Romania a ramas cu mai putin de 25 de institute de cercetare: vezi topul
Nici 25, atatea institute de cercetare stiintifica mai exista la ora actuala in Romania. Dintre acestea, doar cateva se pot mandri cu un grad ceva mai ridicat de recunoastere pe plan international a valorii stiintifice.

Numele a cinci dintre aceste institute de cercetare stiintifica din Romania apare in mai mult de 100 de publicatii de specialitate clasificate ISI (Institutul pentru Stiinta Informarii - Philadelphia) si doar trei au fost citate de peste 1.000 de ori in sistemul ISI.

Intr-un clasament intocmit in functie de indicele Hirsch, care masoara impactul pe care il produce munca lor de cercetare in lumea stiintifica, Romania are doar 5 institute de cercetare stiintifica al caror index este cu doua cifre, in conditiile in care acest indicator poate fi si cu 3 cifre.

Indicele Hirsch combina numarul de publicatii ISI cu numarul de citari al acestora. Altfel spus, un indice Hirsch de 10 arata ca institutul de cercetare are cel putin 10 articole ISI, fiecare avand cel putin 10 citari in sistemul ISI.

Valoarea minima a indicelui Hirsch este de 1, palier sub care Romania are un institut de cercetare din 24.

In functie de valoarea stintifica recunoscuta international, topul institutelor de cercetare stiintifica din Romania, potrivit datelor Institute of Scientific Information si Thomson Reuters, arata astfel:

1.Institutul Victor Babes Bucuresti - Cu un indice Hirsch 13, Institutul Victor Babes din Bucuresti este cel mai bine clasat in randul institutelor de cercetare stiintifica din Romania a caror valoare stiintifica este recunoscuta international. Rezultatele muncii de cercetare de la Instititutul Victor Babes sunt reflectate in 193 publicatii si un numar de 542 citati in sistemul ISI. Directorul Institutului Victor Babes, acad. L.M. Popescu, are un indice Hirsch 17, fiind al doilea din acest punct de vedere in randul cercetatorilor romani, dupa dr. Nicolae Barsan, cercetator la Universitatea din Tuebingen, Germania.

2.Institutul I. Murgulescu Bucuresti - Tot un indice Hirsch de 13 are si Institutul I. Murgulescu din Capitala. Numele acestuia apare intr-un numar de 394 publicatii (cel mai mare din randul institutelor de cercetare stiintifica din Romania), citate de 1795 ori.

3.Institutul Clinic Fundeni Bucuresti - Top 3 institute de cercetare stiintifica este incheiat de Institutul Clinic Fundeni. Indicele Hirsch 11 a fost calculat in functie de cele 253 de publicatii ISI in care a fost reflectata activitatea de cercetare a institutului si a celor 538 de citari.

4.Institutul Oncologic N. Chiricuta Cluj - Cu 101 publicatii si 2663 de citari in sistemul ISI, Institutul Oncologic N. Chiricuta din Cluj Napoca ocupa pozitia a patra in clasament, avand un indice Hirsch 11. Dintre toate institutele de cercetare din Romania, Institutul Oncologic N. Chiricuta din Cluj Napoca este cel mai des citat in sistemul ISI, fiind urmat de Institutul I. Murgulescu si Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, ambele din Bucuresti.

5.Institutul de Biochimie al Academiei Romane - Ultimul institut de cercetare stiintifica din Romania cu un indice Hirsch cu doua cifre este Institutul de Biochimie al Academiei Romane (indice Hirsch 10) - 44 de publicatii cu 281 citari in sistemul ISI.

6.Institutul N. Simionescu Bucuresti - indice Hirsch 8 - 57 de publicatii cu 193 citari in sistemul ISI.

7.Institutul de Biologie al Academiei Romane - indice Hirsch 8 - 44 de publicatii cu 207 citari in sistemul ISI.

8.Institutul N. Paulescu Bucuresti - indice Hirsch 8 - 42 de publicatii cu 648 citari in sistemul ISI.

9.Institutul de Pedologie si Agrochimie - indice Hirsch 8 - 29 de publicatii cu 148 citari in sistemul ISI.

10.Institutul Oncologic Al. Trestioreanu Bucuresti - indice Hirsch 6 - 106 de publicatii cu 1658 citari in sistemul ISI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6830 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tot respectu' pentru centrele de mai sus, dar nu e bine deloc:

probabil de aceea si Marinaru' s-a gandit ca's prea multi doctori deshtepti in tara si ce si-a zis:
nu pot sa domnesc ca un Pasha cu Amanta lui daca fac ashtia zgomot:
afara !

De ce nu e bine: nu da bine la echilibru:
unde-s centrele cu stiintze ceva mai exacte ?
matematica, mecanica, fizica ?
n-ai cum sa te dezvolti fara astea, oricatzi medici si biologi geniali ai avea.
Coconelu' de Funeriu sa mai lase sindicatele alea,
si sa mearga la inspectii pe teren:
sa vaza cum la academici echipele de cercetatori sunt formate din mama, tata, fata, nepotzii si pisica din dotare.

 

Factori multi ne trag in jos....

Ai dreptate in cele spuse.... Unde e cercetarea matematica, fizica si asa mai departe, astea mai exacte adica? Pai astora le trebuie bani. DE ce nu suntem la trei cifre? Pai tot din cauza banilor! Ca sa te duci la un congres international nu ai cum sa ajungi acolo caci nici biletul de avion nu iti e decontat ca nu au bani. Apoi, in cercetare au intrat, ca peste tot in universitati, multi plagiatori, oameni care nu au nimic in comun cu cercetarea. Unde sa iasa astia in lume? Ce sa scrie astia ceva valabil?

Felicitari, d-ule Lucian Hainarosie. Ati abordat o problema de o gravitate deosebita pentru existenta natiei romane.

Daca pana la abdicarea fortata a regelui Mihai, Tara Romaneasca a fost condusa de oameni scoliti, care si-au facut o parte din studii in strainatate, dupa dec.'47 natiunea a fost condusa de 2 semi-analfabeti : Gheorghiu-Dej si Ceausescu. Cat de inteligenti au fost acestia ( in luarea unor decizii pentru binele tarii ), ramane ca istoria sa-si dea verdictul, Insa, inteligenta si experienta de viata nu compenseaza cultura si educatia. Altfel spus, nici nu te puteai astepta de la ei ( si de la cei ca ei ), sa aprecieze munca intelectuala, respectiv activitatea de cercetare. Asta, si pe fondul luptei de clasa ( alianta dintre muncitori si taranime - se considera munca numai datul cu ciocanul, taiatul cu secera - nu degeaba " secera si ciocanul " ca emblema a socialism-comunismului ). Din pacate, cei ce s-au perindat la conducerea Romaniei DUPA dec.'89, desi au avut studii ( cativa, precum Petre Roman, in strainatate ), nu au facut nimic pentru redresarea activitatii de cercetare romanesti. Dimpotriva, pentru pastrarea puterii, au ' dirijat ' fondurile spre grupuri sociale care i-au sustinut ( chiar prin violenta ), cum sunt minerii, cei de la Regia electrica ( ' RENEL ' ), etc. Frati romani, nu vom iesi NICIODATA din marasmul in care suntem, ca natiune, pana ce nu vom da Cezarului ce-i al Cezarului: recunoasterea muncii intelectuale si a activitatii de cercetare, ca pilon de baza in edificarea unei societati in care unde-i lege, nu-i tocmeala, in care cine munceste, are, iar cine nu, nu are ! Tara Romaneasca are nevoie de INTELECTUALI patrioti, de cercetatori pasionati si de slujbasi numiti pe baza de competenta si de harnicie, nu de cumetrie si obidienta politica ! Asa sa ne ajute Dumnezeirea !

 

De ce se da valoarea minima a indicelui si nu cea maxima?? Noi spre minim tindem?

Cum se explica ca in primele 10 institute de cercetare nu-i decit unul singur din provincie??? Celelalte institute din tara n-au primit bani sau au folosit banii in alte scopuri ??

 

Da de-aia tot cu coada pe sus suntem

Franta la o populatie de 60 de milioane are o singura Academie Nationala si vreo 90 (nouazeci) de academicieni, in total. Bineinteles ca toti acestia sunt recunoscuti in plan international.

La ora asta, Romania cu o populatie de 20 milioane, are 5 academii (mai mult sau mai putin nationale) si peste 1200 (o miedouasute!!!) de academicieni de care n-a auzit absolut nimeni, nici macar in tara, darmite in strainatate.

Asta spune cam totul despre felul in care insisi cercetatorii romani isi bat joc de cultura si stiinta, infiintandu-si propriile lor academii private si acordandu-si unii altora titluri peste titluri.

N-avem nicio universitate in top 500 din lume iar invatamantul nostru este ULTIMUL clasat in Europa.

In schimb avem cei mai ofuscati profesori si profesorasi care toata ziua vand subiecte de bacalaureat, vand examene de facultate si stau la coada la Vanghelie sa le dea cate-un CDplayer!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor