Savantii ocoliti de Premiul Nobel

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 20:54
3960 citiri
Savantii ocoliti de Premiul Nobel

Mai multi savanti de renume international au fost privati, de-a lungul timpului, de castigarea Premiului Nobel, in urma unor decizii discutabile ale Academiei Regale de Siinta din Stockholm.

De multe ori inexplicabil, unor oameni de stiinta care si-au adus contributii importante in domeniile lor, le-a fost refuzat premiul suprem, premiul Nobel, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Conform reglulamentului de acordare, Premiul Nobel nu poate fi decernat intr-un domeniu unui numar mai mare de trei cercetatori, pentru meritele lor aduse stiintei.

Iata cateva cazuri ce demonstreaza ca in mediul academic unii savanti sunt "mai egali" ca altii, in functie de cum sufla vanturile vremii.

1945: Lise Meitner (1878-1968) - Chimie

In 1945, premiul Nobel pentru chimie ii este refuzat Lise Meitner, din Austria, considerata de marele Einstein ca fiind de acelasi calibru cu cercetatoarea Marie Curie.

Evreica la origini, Meitnereste este nevoita sa paraseasca Germania in 1939 si se refugiaza in Suedia. Paradoxal, este omisa, desi comunitatea stiintifica internationala o considera "mama bombei atomice", alaturi de Otto Hahn.

Meritele ei sunt recompensate prin obtinerea prestigiosului premiu Fermi, in 1966. In memoria ei, un element greu, descoperit in 1997, al 109-lea din tabloul periodic al elementelor, poarta numle Meitnerium - Mt.

1962: Franklin Rosalind (1920-1953) - Medicina

In 1962, premiul este atribuit celor trei colegi ai sai Crick, Watson si Wilkins, pentru descoperirea dublu helixului ADN-ului, Rosalind Franklin fiind deja decedata la acea data, la doar 37 de ani, datorita expunderii indelungate la radiatii X, in timpul cercetarilor efectuate.

In regulamentul de acordare a premiilor, acestea nu sunt decernate post mortem. In 2003, Watson ii recunoaste adevaratele merite in articole publicate in reviste de stiinta.

1974: Jocelyn Bell Burnell (n. 1943) - Fizica

Jocelyn Bell Burnell este privat de marele premiu, desi a urmat un scadal de proportii, deoarece Anthony Hewish a fost considerat in locul sau cel care a descoperit primul pulsar - stea neutronica care se roteste foarte rapid, avand o perioada de revolutie mai mica de o secunda.

Este pentru prima data cand premiul Nobel este dat pentru astronomie. In explicatia sa, simpla si corecta, modestul cercetator Jocelyn Bell Burnell nu il acuza pe Hewish ca a primit ravnitul premiu, mentionand ca este normal ca sefii de proiect sa primeasca toate laudele, dar si criticile comunitatii stiintifice internationale.

1983: Fred Hoyle (1915-2001) - Fizica

Ca o recunoasterea a meritelor sale stiintifice, Hoyle este consolat prin acordarea Premiul Crafoord de la Regele Suediei in 1997, echivalentul premiul Nobel pentru Astronomie.

1989: Stehelin Dominique (n. 1943) - Medicina

Stehein, cercetator la Institutul Pasteur din Lille, contesta acordarea premiul dat celor doi americani, pentru activitatea lor referitore la originea unor gene asociate, oncogene, raspunzatoare de multe maladii canceroase.

Meritele lui au fost recunoscute doar de comunitatea stiintifica internationala prin alte premii, desi a fost sprijinit si sustinut de insusi ministrul Cercetarii din Suedia, eveniment neintalnit in istoria decernarii premiilor Nobel.

2008: Jean-Claude Chermann (n. 1939) - Medicina

Cand Montagnier si Barre-Sinoussi au primit Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirea virusului HIV, Chermann s-a putut bucura doar "de o recunoastere a descoperirii sale in limba franceza".

2008: Cabbibo Nicola (1935-2010) - Fizica

Conform aceleiasi "reguli de trei", fizicianului italian Nicola Cabbibo i se refuza Nobelul, fiind uitat sau omis, premiul sau fiind primit de doi japonezi si un american de origine japoneza, pentru studiile si cercetarile lor in domeniul simetriei din fizica cuantica.

Cu toate acuzatiile si protestele presedintelui Institutului italian de Fizica Nucleara, Roberto Pentrozio, decizia Academiei suedeze ramane neschimbata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#savanti premiul nobel, #istorie premiul nobel , #cercetare
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
... cum spuneam astazi controversele nu vor trebui asteptate!!!... Un IG NOBEL+UN NOBEL ADEVARAT E CEVA... pt Geim!!!