Scooby Doo si Batman, prea violente pentru copii?

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 16:04
3793 citiri
Scooby Doo si Batman, prea violente pentru copii?
foto: The Telegraph

Cercetatorii britanici sustin ca sistemul de evaluare si recomandare a filmelor ar trebui introdus si in cazul desenelor animate, in conditiile in care chiar si cele mai indragite seriale, ca Scooby Doo sau Batman, sunt prea violente pentru copii.

Majoritatea desenelor animate prezinta comportamente riscante ce ar provoca in realitate rani, dar care nu sunt insotite niciodata de consecinte negative asupra personajelor urmarite de copii, avertizeaza doctorul Karen Pfeffer, lector la Universitatea Lincoln din Marea Britanie si consilier international al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit The Telegraph.

In aceste conditii, copiii ajung sa-si imite personajele preferate fara sa-si dea seama ca s-ar putea rani, din moment ce eroii desenelor animate scapa dintr-o cadere de la inaltime, de exemplu, doar cu cateva stele verzi.

"Am gasit dovezile unei corelatii intre numarul orelor petrecute in fata televizorului si rata ranirilor, ce arata ca desenele animate si programele TV pot afecta perceptia copiilor asupra riscului", a declarat Pfeffer.

"Problema este ca personajele au comportamente riscante si violente care nu sunt niciodata urmate de consecinte negative", crede doctorul Pfeffer, care va cere Societatii Regale pentru Prevenirea Accidentelor sa introduca un sistem de evaluare a gradului de violenta din programele TV, dupa modelul filmelor si emisiunilor.

Printre programele care prezinta comportamente riscante indicate de Pfeffer se numara si Scooby Doo, Batman si X-Men, urmarite in fiecare zi de milioane de copii din intreaga lumea.

"Televiziunea le ofera copiilor modele periculoase, mai ales baietilor. Este recomandabil ca programele TV pentru copii sa includa un sistem de evaluare, oferindu-le parintilor posibilitatea de a lua o decizie informata", sustine Karen Pfeffer.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#desene animate violenta copii, #desene animate comportament riscant , #cercetare