Se poate repeta "marea moarte" pe Terra?

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 22:32
4980 citiri
Se poate repeta "marea moarte" pe Terra?
Foto: Daily Galaxy

In trecutul foarte indepartat al planetei noastre au existat momente in care viata a disparut aproape complet. Viitorul nu va fi prea placut pentru Pamant, daca nu stim sa interpretam semnele lasate in urma de acele evenimente de proportii impresionante.

Cu 250 de milioane de ani in urma a avut loc una dintre cele mai mari cinci extinctii de pe planeta noastra. Jumatate dintre fiintele vii au disparut, iar 95% din speciile marine au fost distruse. Acel eveniment poate sa ne ofere indicii in legatura cu actualele schimbari petrecute pe Pamant, dupa cum afirma Jonathan Payne, profesor de geologie la Stanford, citat de

Daily Galaxy.

Aceasta catastrofa a fost indelung dezbatuta de lumea stiintifica. Din pacate insa, nu exista dovezi geologice prea multe, iar distanta in timp este una foarte mare.

O descoperire recenta, facuta in sudul Chinei, a permis totusi oamenilor de stiinta sa faca o analiza detaliata a acelei catastrofe la care a fost supusa Terra.

Dovezile gasite in acea regiune a Chinei arata proportiile acelei catastrofe, denumita de oamenii de stiinta si "marea moarte".

3 milioane de metri cubi de lava

Extinctia de atunci ar fi fost cauzata de un gaz toxic eliberat de un vulcan din Siberia. El a eliminat aproximativ 3 milioane de kilometri cubi de lava bazaltica. Pentru a face o comparatie, cea mai mare eruptie cunoscuta a fost cea a muntelui Pinatubo, din Islanda, in 1783, aceasta eliberand doar 12 kilometri cubi de lava.

Terra se afla intr-o continua schimbare, iar activitatea vulcanica se numara printre principalele pericole care ameninta existenta rasei umana pe aceasta planeta, alaturi de amenintarea unor asteroizi de dimensiuni uriase.

Trebuie sa invatam din trecut, pentru a intelege viitorul

Payne studiaza extinctia din perioada Permian-Triasica si cei patru milioane de ani de instabilitate care au urmat apoi in ciclul global de carbon. El spune ca din aceste dovezi ale trecutului putem invata mai multe in legatura cu evolutia viitoare a planetei noastre. Trebuie sa studiem perioadele mult mai indepartate din trecut, si nu doar ultimele cateva mii de ani, este parerea lui.

Payne si-a petrecut ultimii cinci ani studiind dovezile geologice aflate in Guizhou, China. Stratul calcaros depus acolo are o grosime de un kilometru, el oferind informatii foarte importante in legatura cu acea perioada foarte zbuciumata din trecutul Terrei. Stratul respectiv s-a format in apele mai putin adanci ale oceanului, de la sfarsitul perioadei numita Permian si inceputul Triasicului.

Revenirea cu greu la viata

Acea perioada a fost definita drept "cea mai mare criza de biodiversitate din istoria vietii". Definitia ii apartine specialistului american Douglas Erwin, de la muzeul national de istorie naturala Smithsonian. De atunci, a fost nevoie de o perioada de timp indelungata pentru ca biodivesitatea sa revina la parametri normali.

Explicatiile stiintifice difera, iar specialistii nu prea se pun de acord asupra cauzelor. Oricum, multe teorii indica gazul cu efect de sera drept principala cauza a extinctiei de atunci. In plus, in oceane, nivelul de oxigen era unul scazut.

Cea mai mare eruptie vulcanica din ultimii 600 de ani a eliberat cantitati uriase de metan si dioxid de carbon in atmosfera. Astfel, stratul de ozon al planetei a fost distrus in mare parte. Vegetatia a suferit foarte mult, iar pamantul a fost absorbit de oceane.

Vestea buna pentru noi este ca inca nu a fost eliberata inca o cantitate atat de mare de dioxid de carbon in atmosfera ca in perioada Permian-Triasica. Viitorul depinde in mare masura de deciziile politice care vor fi luate in privinta protejarii mediului, in urmatoarele secole.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#extinctie Terra, #efect sera Pamant, #extinctie biodiversitate , #cercetare