Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:27
16415 citiri
Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc (Opinii)
Foto: brandonchurch.ca

Un cercetator in domeniul geneticii de la Universitatea Cambridge a descoperit recent un model matematic ce explica de ce oamenii religiosi au o sansa mai mare de "a mosteni pamantul".

Profesorul emerit Robert Rowthorn a examinat un posibil rezultat evolutiv al imbinarii anumitor trasaturi omenesti, printre care si frica de Dumnezeu, informeaza Denver Post.

Cercetarile trecute au demonstrat ca oamenii credinciosi poarta o "gena religioasa" - o predispozitie genetica de a crede in divinitate. Autorul a subliniat si un mare avantaj cultural al acestui grup de oameni - au mai multi copii decat ateii.

"Presupunem ca oamenii credinciosi isi gasesc parteneri alti oameni cu aceleasi convingeri, iar gena religiozitatii va predomina in cele din urma, in ciuda unor accidente de parcurs - pierderea credintei in Dumnezeu in anumite momente ale vietii de adult", evidentiaza autorul.

Cercetatorul arata ca majoritatea savantilor sunt de acord ca religia are fundamente biologice. Credinta in supranatural sau obedienta fata de divinitate sunt legate de trasaturi genetice ale creierului uman.

"Pentru ca religia sa influenteze evolutia genetica, trebuie sa transporte un cert avantaj selectiv. Acest efect este oferit de legaturile spirituale, apartenenta la un grup social, conduita impusa de reguli izvorate din dragoste si frica de Dumnezeu", completeaza autorul.

In timpurile moderne, oamenii religiosi - care apartin tuturor categoriilor sociale si de educatie - se reproduc mai mult. Credinta in Dumnezeu este direct proportionala cu numarul de copii.

Sondajul World Values Survey, care a fost implementat in 82 de tari, intre anii 1981 si 2004, a descoperit ca adultii care participa la serviciile religioase au, in medie, 2,5 copii comparativ cu 1,67 copii ai adultilor care nu frecventeaza lacasele de cult.

Acest sondaj a aratat ca secte, precum amish sau evreii ultra-ortodocsi, ajung sa aiba indici de natalitate de patru ori mai mari decat media ateilor.

Ratele de fertilitate au scazut dramatic in epoca actuala. In Japonia si Europa, unde exista societati seculare, natalitatea a ajuns la praguri minime. Dar aceasta scadere a fost mult mai lenta in cazul societatilor religioase.

Daca majoritatea copiilor proveniti din aceste grupuri (religioase) cu natalitate crescuta ajung sa-si piarda credinta si valorile culturale, sa renunte la traditia parintilor, ei nu ajung decat sa-si imprastie genele in grupurile sociale inconjuratoare, mai putin credincioase. Astfel nu vor face decat sa contribuie substantial la cresterea numarului de oameni religiosi.

Daca ecuatiile sale sunt corecte, Robert Rowthorn legifereaza ca lumea va deveni mai religioasa, nu invers.

In aceste circumstante, oricine s-ar gandi, in mod firesc, la celebrul citat al lui Andre Malraux "Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc".

Justificarea lui Ciucă pentru alianța cu PSD: ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”. Cum a interpretat liderul PNL sfatul unei măicuțe
Justificarea lui Ciucă pentru alianța cu PSD: ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”. Cum a interpretat liderul PNL sfatul unei măicuțe
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a încercat din nou să justifice alianța cu PSD, precizând că nici el nu a crezut inițial în acest proiect politic. Fostul premier a pus însă decizia pe seama...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Dumnezeu, #Andre Malraux, #gena religie, #credinta natalitate, #secol XXI , #cercetare