Ziare.com

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc (Opinii)

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:27

   

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc (Opinii)
Un cercetator in domeniul geneticii de la Universitatea Cambridge a descoperit recent un model matematic ce explica de ce oamenii religiosi au o sansa mai mare de "a mosteni pamantul".

Profesorul emerit Robert Rowthorn a examinat un posibil rezultat evolutiv al imbinarii anumitor trasaturi omenesti, printre care si frica de Dumnezeu, informeaza Denver Post.

Cercetarile trecute au demonstrat ca oamenii credinciosi poarta o "gena religioasa" - o predispozitie genetica de a crede in divinitate. Autorul a subliniat si un mare avantaj cultural al acestui grup de oameni - au mai multi copii decat ateii.

"Presupunem ca oamenii credinciosi isi gasesc parteneri alti oameni cu aceleasi convingeri, iar gena religiozitatii va predomina in cele din urma, in ciuda unor accidente de parcurs - pierderea credintei in Dumnezeu in anumite momente ale vietii de adult", evidentiaza autorul.

Cercetatorul arata ca majoritatea savantilor sunt de acord ca religia are fundamente biologice. Credinta in supranatural sau obedienta fata de divinitate sunt legate de trasaturi genetice ale creierului uman.

"Pentru ca religia sa influenteze evolutia genetica, trebuie sa transporte un cert avantaj selectiv. Acest efect este oferit de legaturile spirituale, apartenenta la un grup social, conduita impusa de reguli izvorate din dragoste si frica de Dumnezeu", completeaza autorul.

In timpurile moderne, oamenii religiosi - care apartin tuturor categoriilor sociale si de educatie - se reproduc mai mult. Credinta in Dumnezeu este direct proportionala cu numarul de copii.

Sondajul World Values Survey, care a fost implementat in 82 de tari, intre anii 1981 si 2004, a descoperit ca adultii care participa la serviciile religioase au, in medie, 2,5 copii comparativ cu 1,67 copii ai adultilor care nu frecventeaza lacasele de cult.

Acest sondaj a aratat ca secte, precum amish sau evreii ultra-ortodocsi, ajung sa aiba indici de natalitate de patru ori mai mari decat media ateilor.

Ratele de fertilitate au scazut dramatic in epoca actuala. In Japonia si Europa, unde exista societati seculare, natalitatea a ajuns la praguri minime. Dar aceasta scadere a fost mult mai lenta in cazul societatilor religioase.

Daca majoritatea copiilor proveniti din aceste grupuri (religioase) cu natalitate crescuta ajung sa-si piarda credinta si valorile culturale, sa renunte la traditia parintilor, ei nu ajung decat sa-si imprastie genele in grupurile sociale inconjuratoare, mai putin credincioase. Astfel nu vor face decat sa contribuie substantial la cresterea numarului de oameni religiosi.

Daca ecuatiile sale sunt corecte, Robert Rowthorn legifereaza ca lumea va deveni mai religioasa, nu invers.

In aceste circumstante, oricine s-ar gandi, in mod firesc, la celebrul citat al lui Andre Malraux "Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc

Secolul XXI va fi Pedelist sau nu va fi deloc - fara PDL omenirea nu poate progresa. Toate marile descoperiri in domeniul economiei de piata au fost facute in ultimii doi ani si jumatate. Fara contributia nepretuita a minunatului nostru conducator dl Basescu Uniunea European si SUA dispareau de pe fata pamantului . Basescu a salvat europa de la disparitie din cauza crizei. Asa cum Bruce Willis a scapat omenirea de dezastru in Armageddon, asa si Basescu singurul marinar din lume care putea salva Titanicul de la scufundare, a salvat europa si SUA. Felicitari dl Presedinte si mult spor la munca.

 

Nu va mai lasati manipulati de toata media si incercati sa intelegeti sursa adevarata a problemelor care le traim astazi

Vizionati Awakening (Desteptarea), o defalcare istorică care explica logic si faptic de ce lumea noastră avansată tehnologic continua sa aiba probleme sociale serioase si care este cauza principală a acestor probleme, de ce sistemul monetar insusi si politicienii au devenit complet depasite de situatia actuala - dovada criza economica mondiala creata intentionat si artificial in scopul subjugarii si sclaviei totale umane.
Trebuie sa ne trezim la lumea din jurul nostru, sa incercam sa intelegem problemele cu care ne confruntăm, de ce acestea exista, si cum le putem rezolva cu adevărat odată pentru todeauna, pana nu va fi prea tarziu. Numai daca ne unim vom putea cu adevarat rezolva problemele. Daca nu intelegem adevaratele probleme cu care ne confruntam si nu constientizam mijloacele cu care le putem elimina, ne vom lovi la infinit de aceleasi probleme de care ne lovim dintotdeauna. Daca vreti sa va uitati nu tine decat 30 minute si se poate si descarca gratuit.
http://lumeaviitorului.blogspot.com

 

Cui prodest?

Cui foloseste aceste discutii STERILE despre existenta lui dumnezeu? Bisericile oricare ar fi ele au acumulat averi uriase si acum au suficiente fonduri ca sa sustina O PRPAGANDA AGRESIVA asupra oamenilor , pentru a nu-i scapa din stransoarea lor habotnica, aducatoare de bunastare pentru clerici. Orice s-ar spune RELIGIILE , oricare ar fi ele, SUNT O FRANA SERIOASA IN DEZVOLTAREA SOCIETATII OMENESTI. Incercarea clericilor de a afirma ca descoperirile stiintifice actuale confirma cele spuse in biblie, este o noua incercare disperata a bisericii de a supravietui in conditiile dezvoltarii fara precedent a stiintei in societatea contemporana. Eu sper ca in secolul 21 si urmatoarele , TOATE RELIGIILE SA INTRE IN ISTORIE , pentruca mai exista numai spre bunastarea clericilor .

Aleluia !!!

A uitat acest domn cercetator sa spuna un lucru,Evreii religiosi si sectele sint finantate si de stat si de asociatii "civile" .Pe strada mea am o familie de ORTODOCSI cu 6 copii.Ea nu face decit sa creasca copii ( anu si cirlanu ),el ....toata ziua colinda pe la cei ca si el...instruindu-se in ale Talmudului.De muncit...ioc ! Guvernul Canadian ii da o renta ,asa cum o fac si cu preotii oricarei natii ( inclusiv romini ),copii primesc alocatii grase,la nastere i-au cite 5000 $ dupa cel de al doilea copil,Guvernul Provincial si el nu se lasa mai prejos.Nu mai vorbesc ca asociatiile lor primesc din Izrael ,de la banci si fundatii. Dupa cum traesc,se pot asemana cu cei ce primesc un salariu impozabil de aprox.100.000 $,exact ca un inginer senior,daca nu si mai bine.
Ce caracterizeaza pe tot acest amalgam supus unor Dumnezei numai de ei stiut ? Frica si inregimentarea acceptata tacit.Deci o populatie usor de stapinit si manipulat.

 

Secolul 21 va fi SECULAR sau va fi ca Europa Medievala, Pakistan, Arabia Saudita, etc

Alegere foarte usoara!

In secolul 20 a fost o crestere continua a procentului de oameni care nu mai cred in povesti de adormit copiii.

Natalitatea este un criteriu de-a dreptul absurd si nesemnificativ - in curind o sa facem copii la incubator :)

 

ba nu

va fi al neoprotestantilor si al rromilor, pe langa indieni si chineji ;-)

Secolul 21 va fi credincios (NU RELIGIOS) sau nu va fi deloc! Adica oamenii vor avea credinta in Dumnezeu direct, si nu prin intermediul religiilor! Religiile vor disparea, iar oamenii vor avea o relatie directa cu Dumnezeu!

Actualele religii au "fundamente biologice", adica cei care cred tampeste in religii, au o incapacitate de a-si folosi mintea cu care i-a inzestrat Dumnezeu! Cu alte cuvinte au o minte defecta!

 

Poporul roman este credincios si iarta adeseori.

Dar nu si de data asta,mai ales de cand s-a dovedit ca Porumbacu-Antonescu a fost turnator la securitate si dadea note informative despre tinerele liceene,majoritatea minore...contra 300 lei/nota.
Sa-i foie rusine Porumbacului ca atarat fostul PNL in alianta cu partidul securistilor,partidul televizor PC-Antena 3al lui Felix-Voiculescu...formand grotescul PCL.
Parerea mea.

 

model matematic.....

in zece minute un statistician bunicel poate demonstra statistic ca pestele se inneaca in apa si pasarile nu zboara....

 

si cercetatorii sovietici, nimic????

ca in ultima vreme doar "cercetatorii britanici"... ;)

 

Homo religiosus (OMUL RELIGIOSUS)

Romanul Mircea Eliade cu mult timp inainte de aparitia acestor studii,tragea concluzii asemanatoare,si arata pe larg de ce omul trebuie sa fie religios,iar viitorul trebuie sa apartina oamenilor religiosi.
Desi nu el a lansat conceptul de Homo Religiosus (Omul Religios cu credinta in DUMNEZEU)el fiind foarte vechi,iar Cicero in De natura deorum il face cunoscut si in scris,Mircea Eliade dezvolta si acorda spatii largi acestuia in scrierile sale.
Mircea Eliade arata ca deschiderea spre SACRU,il face pe Homo Religiosus (OMUL RELIGIOS)capabil de a cunoaste si a se cunoaste.
Aceasta dubla cunoastere il face pe om total,un om total,pentru ca Homo religiosus este insetat de A FI.
Homo Religiosus (OMUL RELIGIOS)care i se reveleaza prin studii hermeneutice,est emai mult decat homo sapiens,decat homo faber,decat homo aesteticus,decat homo ludens,decat homo eroticus,etc.pentru ca el este TOTAL.
Prin Homo Religiosus (OMUL RELIGIOS),omul si existenta umana,isi reveleaza dimensiunile spirituale cele mai profunde si creatoare.
In lipsa lui DUMNEZEU totul este cenusa,scria el.

 

@cititor: Homo Religiosus un nume mai vechi pentru Homo Fantezius!

In cazuri extreme, Homo Psihiatricus - avem citiva pe acest forum.

Iar ciungul si constitutia ateo-satanista

Cine inlocuieste crucea si se inchina la omul ciung (cu mana stanga taiata (partea taiata a mainii ca ritual satanist)dupa cm se observa in imagine, si jura pe constitutia ateo-satanista a organizatiei ateo-comuniste al carui simbol il porti (iHEU-COM)categoric ca intra la homo psihiatricus.
Tu ai spus-o.

@cititor: Ti-am mai spus si alta data, satan e tot o nascocire de-a voastra.

Daca vrei sa stii despre IHEU, atunci poti sa citesti aici in romaneste "Declaratia de la Amsterdam 2002":
http://www.asur.ro/pagina.php?p=6

Lectura buna, te racoreste la inima!

Andre Malraux trebuia sa spuna ceva de felul acesta sau sa taca pentru vecie:"Secolul XXI va fi religios si nu va fi deloc"

Religiile apocaliptice sunt principalele promotoare ale distrugerii civilizatiei

Aceste religii apocaliptice al carui scop suprem este sfarsitul lumii sunt arme de distrugere in masa care dintotdeauna au umplut cimitirele cu natarai si ospiciile cu dementi fanatici

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor