Stii cata apa risipesti pentru o halba de bere?

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 18:07
5939 citiri
Stii cata apa risipesti pentru o halba de bere?

Fiecare dintre noi consuma mult mai multa apa decat ne-am putem inchipui si de cat pot inregistra apometrele, sustin specialistii, care au reusit sa cuantifice volumul de apa ascuns in producerea fiecarui obiect pus in cosul de cumparaturi.

Pe langa consumul standard contorizat, fiecare dintre noi risipim de zece ori mai multa apa de fiecare data cand mergem la cumparaturi, potrivit expertilor reuniti sub egida Engineering the Future, ce s-au raportat in studiul lor la populatia Marii Britanii, arata BBC.

Pentru a reliefa exact modul in care sunt afectate resursele planetare de apa de actiunile noastre zilnice si de fabricarea produselor pe care le cumparam, expertii au calculat "costul ascuns, in apa" (embedded water) al celor mai comune alimente si bunuri.

Efecte surprinzatoare ale incalzirii globale

O halba cu bere, de exemplu, costa 130 de halbe de apa, adica are nevoie de 74 de litri de apa pentru a fi produsa, incluzand aici cresterea ingredientelor si procesul efectiv de fabricatie.

O ceasca de cafea ascunde costuri in apa de 140 de litri, producerea unui tricou consuma circa 2.000 de litri de apa, iar un kilogram de apa costa 15.000 de litri de apa.

Cu alte cuvinte, consumatorii nu vad efectiv decat 3% din consumul real de apa pe care il provoaca, dupa calculele specialistior.

Desi un britanic consuma in medie 150 de litri de apa pe zi, cantitatea ce poate fi contorizata fizic, teoretic el consuma de zece ori mai multa apa, ascunsa in mancarea si bunurile pe care le cumpara.

Tarile bogate le fura apa saracilor

Mai mult, raportandu-se la populatia Marii Britanii, specialistii au stabilit ca doua treimi din aceste costuri ascunse sunt suportate de tarile exportatoare si numai o treime de consumatorii din Regatul Unit.

"Trebuie sa tinem cont de modul in care consumul nostru de apa influenteaza restul lumii", spune profesorul John Beddington, expertul guvernamental britanic ce a introdus anul trecut conceptul "furtunii perfecte", momentul in care cererea de energie, apa si mancare va depasi capacitatea planetei.

Documente secrete arata ca incalzirea globala este o manipulare

Peste 20 de ani, cand populatia Pamantului va depasi 8 miliarde de locuitori, cererea globala de mancare si energie va creste cu 50%, iar cererea de apa potabila va creste cu 30%, arata prognozele cercetatorului britanic.

Beddington avertizeaza ca in lipsa unor masuri urgente, momentul in care planeta va ramane fara suficienta energie electrica, mancare si apa pentru nevoile de baza ale populatiei se apropie tot mai mult.

Ziua Mondiala a Meteorologiei si tenebrele incalzirii globale

Expertul sustine ca tarile dezvoltate sunt principalele vinovate pentru acesta situatie si primele care ar trebui sa ia masuri ferme pentru evitatea unei crize de proportii planetare.

"Consumul enorm al tarilor dezvoltate pune o presiune imensa asupra unor zone ce sufera deja de pe urma lipsei apei. Daca aceasta criza a apei va ajunge in punctul critic, dezvoltarea Marii Britanii va fi serios amenintata, pentru ca nu vom mai avea acces la resurse vitale", crede si profesorul Peter Guthrie, seful Centrului pentru Dezvoltare Sustenabila al Universitatii Cambridge.

La fiecare transport, exportatorii isi scot apa din tara

Mai mult, oamenii de stiinta atrag atentia ca in Marea Britanie, dar si in alte tari la fel de dezvoltate, numai o treime din aceste costuri ascunse sunt suportate de resursele de apa ale statului respectiv, restul fiind suportate de tarilor exportatoare, ce si asa au probleme cu apa, in majoritatea cazurilor.

Cu alte cuvinte, se ridica intrebarea daca este corect ca Occidentul sa importe flori si fasole din Kenya sau alte tari de genul acesta care au deja mari probleme cu apa, iar la fiecare export pierd milioane de litri de apa.

In incercarea de a limita consumul de apa la nivel global, tarile civilizate, cei mai mari consmatori ai lumii, vor ajunge curand sa treaca in etichetele produselor si cantitatea de apa consumata pentru obtinerea acestora.

Despre incalzirea globala - Intrebari si raspunsuri

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#criza apa, #cost ascuns apa, #consum apa , #cercetare