Un nou ciclu solar va incepe in 2013

Luni, 01 Iunie 2009, ora 13:54
9387 citiri
Un nou ciclu solar va incepe in 2013
Foto: NASA

Un echipa de experti condusi de NOAA si sponsorizati de NASA au emis o noua predictie pentru urmatorul ciclu solar. Ciclul Solar 24 va incepe, dupa cum sustin cercetatorii, in luna mai a anului 2013.

Ciclul solar, sau ciclul activitatii solare este o variatie periodica a radiatiei solare, variatie care determina schimbarile climatice pe Pamant.

Ciclul solar are o durata medie de 11,2 ani, insa se cunosc cicluri solare cu durate intre 8 si 15 ani. Se presupune ca un ciclu solar este determinat de campul magnetic al Soarelui, care se inverseaza o data la 11 ani, un ciclu magnetic complet durand de fapt 22 de ani.

Activitatea solara este caracterizata prin numarul de pete solare, numarul de eruptii solare si radiatia solara. Cel mai bun indice este considerat cel al radiatiei de 2,8 GHz, adica al radiatiei cu lungimea de unda de 10,7 cm.

"Daca predictia noastra este corecta, Cilcul Solar 24 va avea 90 de pete solare, cel mai mic numar din 1928 cand Ciclul Solar 16 a avut 78 de pete", a spus Doug Biesecker, de la Centrul pentru prognoza meteo spatiala al NOAA, citat de NASA.

Insa nu trebuie sa ne imaginam ca acest ciclu este unul slab. "Chiar si un ciclu sub medie este capabil sa produca fenomene meteo puternice in spatiu. Marea furtuna geomagnetica din 1859, de exemplu, s-a produs in timpul unui ciclu solar cam de aceleasi dimensiuni cu cel pe care il asteptam in 2013", a spus Biesecker.

Furtuna din 1859, cunoscuta sub numele de Carrington Event dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul: retelele telegrafice au picat, stalpii au luat foc, iar Aurola Boreala a devenit atat de luminoasa, incat oamenii puteau citi ziarul in stralucirile sale rosi-verzui.

Un raport recent al Academiei Nationale de Stiinta arata ca daca o furtuna similara s-ar produce acum, ar provoca pagube evaluate intre unul si doua trilioane de dolari si ar fi necesari intre patru si zece ani pentru o redresare completa. In comparatie, uraganul Katrina a provocat pagube evaluate "doar" intre 80 si 125 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
#cilcu solar, #pete solare, #NASA, #furtuna geomagnetica, #Carrington Event , #cercetare