Ursul panda gigant, o adevarata enigma biologica

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 21:06
13508 citiri
Ursul panda gigant, o adevarata enigma biologica
Foto: Hepta.ro

Regimul alimentar al ursului panda ii furnizeaza prea putina energie. El compenseaza insa acest lucru miscandu-se foarte putin si incet.

"Ursul panda gigant este o adevarata enigma biologica. Este facut sa fie carnivor si totusi mananca foarte rar un ou, o insecta sau putina carne, regimul sau fiind alcatuit in proportie de 99% din vegetale. Poate manca pana la 20 de kilograme de bambus pe zi", relateaza Le Figaro, preluat miercuri de passionsante.be.

Problema este ca din alimentatie primeste prea putina energie: avand o singura camera stomacala si un intestin scurt, digestia sa este prea rapida pentru a asimila corect materiile vegetale. In plus, flora intestinala ii este dominata de bacterii specifice carnivorelor si contine destul de putine enzime necesare prelucrarii celulozei.

Din punctul de vedere al evolutiei, ursul panda este un mister.

"Insa el are o tactica secreta pentru a supravietui, in pofida regimului nepotrivit. Secretul este ca animalul foloseste foarte putina energie", adauga le Figaro. Acest lucru a fost demonstrat de o echipa de cercetatori de la Academia chineza de Stiinte.

Cercetatorii au stabilit, studiind ursii panda in captivitate si in libertate, ca risipa calorica - pentru acoperirea nevoilor proprii - este mult mai mica decat s-ar putea presupune in mod logic. Prin comparatie, consumul de energie este de doua ori mai mic decat in cazul unui om de aceeasi greutate.

"Trei elemente ii permit sa consume atat de putina energie. Mai intai creierul, ficatul si rinichii, organe vitale care consuma destul de multa energie, sunt mai mici decat ne-am astepta. Apoi, cand nu mananca, ursii panda nu fac mare lucru: atat cei aflati in captivitate, cat si cei din libertate se misca doar 33-49% din timpul lor, viteza de deplasare fiind de numai 27 de metri pe ora.

In al treilea rand, ursul panda gigant are niveluri reduse de hormoni tiroidieni, precum si o mutatie a genei care coordoneaza sinteza acestor hormoni ce au de obicei rolul de a intensifica metabolismul", scrie Le Figaro.

Plecand de la aceste elemente, "se realizeaza o combinatie de adaptari morfologice, comportamentale, fiziologice si genetice care duc la un consum energetic scazut. Se pare ca astfel ursii panda reusesc sa traiasca cu un regim alcatuit in principal din bambus", incheie Le Figaro, preluat de passionsante.be.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#urs panda gigant enigma biologica, #ursa panda mister, #cercetare urs panda gigant , #cercetare