Animale folosite ca arme: 10 planuri militare ciudate

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:18
7741 citiri
Animale folosite ca arme: 10 planuri militare ciudate
Foto: Listverse

In trecut, atunci cand tehnologia nu era atat de avansata, cercetatorii militari apelau la tot felul de trucuri pentru a reusi sa obtina un avantaj in fata inamicului. Dintre aceste idei inovatoare, proiectele ce implicau animale folosite ca arme erau printre cele mai discutate.

Listverse prezinta 10 dintre cele mai ciudate planuri militare care aveau in centru folosirea animalelor in aceste scopuri.

Focoase nucleare pline de pui

In 1957, in timpul Razboiului Rece, britanicii se gandeau la demararea unui proiect cel putin ciudat. Astfel, se dorea ingroparea unor focoase nucleare pe teritoriul german, ca un mecanism de siguranta in cazul in care armata sovietica avea sa invadeze din est Europa. Cu toate astea, cum temperaturile din timpul iernii erau foarte scazute in nordul Germaniei, focoasele nucleare nu aveau sa functioneze.

Oamenii de stiinta s-au gandit sa foloseasca pui in interiorul carcaselor pentru a incalzi circuitele electronice. Pana la urma, proiectul a fost anulat, britanicii fiind ingrijorati de consecintele detonarii acelor dispozitive pe teritoriul aliat.

Soimi anti-comunicare

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Marea Britanie a folosit peste 250.000 de porumbei calatori care obtineau mesaje de la trupele aflate in spatele liniilor inamice. Un astfel de porumbel era instruit sa calatoreasca mai mult de 1.800 km, intr-o locatie precisa si fara a transmite semnale care ar fi putut fi detectate de inamici.

Cum si nemtii se foloseau de aceeasi tactica, britanicii au instruit cativa soimi care sa "patruleze" spatiul aerian britanic si sa intercepteze porumbeii folositi de partea adversa. Se pare ca proiectul soimilor anti comunicare a fost unul de succes.

Delfini anti-terorism

Inca din anii '60, Marina Statelor Unite ale Americii a dedicat mult timp si fonduri antrenarii diverselor animale pentru razboi. Delfinii erau cel mai des antrenati in acest scop, avand capacitatea de a detecta minele subacvatice, pentru ca mai apoi sa alerteze cea mai apropiata patrula.

In Seattle, delfinii si leii de mare par a face o echipa grozava atunci cand vine vorba de detectarea si capturarea intrusilor umani. Cand sesizeaza un inotator, delfinul inoata pana la cea mai apropiata nava a Marinei, in vreme ce leul de mare reuseste sa captureze intrusul. Si Uniunea Sovietica folosea in trecut delfinii pentru a ataca navele inamice.

Project X-Rau - Bomba liliac

Bomba Liliac, cu nume de cod Project X-Ray, a fost dezvoltata de americani, mai precis de Lytle S. Adams si aprobata de presedintele Roosevelt. Acest proiect implica umplerea unei carcase de bomba cu lilieci care hibernau. La o altitudine anume, carcasa se deschidea si liliecii ajungeau pe casele sau copacii din Japonia. Fiecare liliac avea atasata o incarcatura, o mini bomba care exploda la aterizare.

La un moment dat, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, proiectul a reprezentat strategia principala a Americii, insa a fost abandonat atunci cand s-a dorit sa se investeasca mai mult in bomba atomica.

Soareci modificati genetic, pentru a detecta minele de teren

Minele de teren din zonele de razboi vechi reprezinta si astazi un pericol real pentru civili. Detectarea lor de catre soldati este extrem de periculoasa, asa ca Charlotte D'Hulst a demarat un proiect indraznet. Cercetatoarea lucreaza la modificarea genetica a unui soarece care sa lucreze impreuna cu soldatii si sa inspecteze mai mult de 300 metri patrati in cateva ore.

Acesti soareci modificati genetic ar avea un miros de 500 de ori mai fin decat soarecii normali si sunt suficient de mici pentru a nu declansa minele de teren.

Armata URSS - crearea primului om-maimuta

In anii '20, Stalin avea planuri marete, in incercarea de a crea prima fiinta umana invincibila si insensibila la durere. Stalin dorea sa creeze o rasa de super soldati, prin incrucisarea dintre cimpanzei si oameni. Omul de stiinta Ilya Ivanov a fost desemnat sa conduca acest proiect. Mai intai, Ivanov a incercat sa impregneze sperma umana femelelor cimpanzeu, insa aceasta prima etapa s-a dovedit a fi un esec.

Apoi, s-a dorit folosrea spermei unui mascul cimpanzeu pe o femeie, insa singurul mascul de varsta reproducatoare a murit inainte ca Ivanov sa inceapa aceasta a doua etapa.

Caini de razboi, in vremea vechilor greci

In Grecia Antica, cainii razboinici au fost unii dintre cei mai feroce adversari pe campul de lupta. In secolul 7 i.Hr., orasul Magnezia a inceput sa suplimenteze fortele militare cu caini antrenati, rasa Mastiff, caini care pot ajunge si la 113 kg. Soldatii trimiteau cainii in prima confruntare dintre cele doua armate, dupa care incepea batalia propriu-zisa.

Bombele surprize

In 1994, fortele aeriane ale Statelor Unite au conceput un tip de bombe neletale, dar care sa enerveze sau sa schimbe foarte mult comportamentul inamicilor. Bombele "Bad Guy" erau trimise pe teritoriul advers si contineau feromoni care sa atraga albine si viespi, substante care sa provoace halena severa si persistenta sau care sa schimbe pentru un timp orientarea sexuala.

Bombele cu serpi

Generalul militar Hannibal este faimos pentru atacul asupra Romei. Dupa acest episod, la un moment dat, Hannibal a purtat o batalie contra lui Eumenes al II-lea, regele Pergamon. Lupta s-a dat pe mare, iar inamicii erau clar peste armata lui Hannibal, din punct de vedere numeric. Asa ca Hannibal a apelat la un truc, aruncand asupra navei in care se afla regele borcane pline cu serpi veninosi.

Bineinteles, regele s-a speriat, s-a retras, iar celelalte nave l-au urmat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#animale arme, #animale in razboi, #animale planuri militare ciudate, #folosire animale rzboaie, #animale spioni , #ciudat