Branza - lucruri interesante si fascinante

Sambata, 12 Martie 2011, ora 08:00
12067 citiri
Branza - lucruri interesante si fascinante
Foto: listverse

Branza este unul dintre alimentele cele mai comune, intalnita in toate colturile lumii, iar in ultimii ani in variante din ce in ce mai diferite si chiar mai ciudate.

Spre exemplu, in Suedia este produsa branza din lapte de elan, un kilogram costand 1.000 de dolari americani.

Potrivit Listverse, iata cateva dintre aspectele interesante si fascinante legate de branza.

1. Etimologia

Cuvantul latinesc "caseus" este cel de la care deriva cuvantul "cazeina", care defineste o substanta proteica aflata in lapte si care, prin coagulare, formeaza baza pentru branza.

"Caseus" este radacina si pentru cuvintele care inseamna branza in alte limbi - "cheese" in engleza, "kaas" in olandeza, "kase" in germana, "queijo" in portugheza, "queso" in spaniola.

2. Istoria timpurie

Despre consumul de branza se crede ca a inceput prin anul 8.000 i.Hr., cu mult inainte de dovezile ramase in istorie, dupa ce oile au fost domesticite.

De asemenea, se crede ca branza a fost descoperita in Orientul Mijlociu sau de triburi turcice nomade din Asia Centrala, in cadrul carora alimentele erau in mod frecvent stocate in piei de animale sau organe, pentru transport. Iar laptele pastrat in stomacuri de animale se separa in ceva timp in branza si zer.

3. Dovezi

Cele mai vechi dovezi arheologice ale prepararii branzei, descoperite in morminte ale egiptenilor, dateaza din aproximativ anul 2.000 i.Hr. Branzeturile lor erau foarte sarate si acre - era nevoie de multa sare pentru a conserva acest aliment in acel climat atat de fierbinte, iar in ceea ce priveste textura erau similare branzei cottage sau celei de tip feta.

In privinta branzeturilor din Europa nu era nevoie de atata sare, datorita temperaturilor mai scazute, acest fapt facilitand insa dezvoltarea unor mucegaiuri care ofereau gusturi deosebite.

4. Incaperi speciale pentru a face branza

Romanii aveau in casele lor chiar o incapere speciala pentru a face branza, iar dupa ce au dezvoltat mai multe tehnici prin care puteau afuma branza si adauga alte arome acesteia, ei au transmis cunostintele lor in intregul imperiu.

5. Varietatea

Dupa caderea Imperiului Roman, calugarii inventivi au creat cateva din varietatile clasice de branzeturi care exista si astazi. In Marea Britanie sunt aproximativ 700 de feluri de branza, iar despre Franta si Italia se crede ca au fiecare cam 400 de feluri.

Varietatea de arome, culori si texturi este determinata cu ajutorul mai multor factori, printre care se numara tipul de lapte folosit, tipul de bacterie utilizat pentru a coagula laptele, timpul de "imbatranire".

6. Branzeturi excentrice

Cele mai multe branzeturi sunt produse din lapte de vaca, oaie sau capra, insa exista si tipuri de branza facute din laptele altor animale, o ferma din Suedia producand branza din lapte de elan.

Perioada de lactatie a acestor animale este scurta, din iunie pana in august, iar la ferma sunt crescuti trei elani care dau doar 300 de kilograme de branza pe an. Aceasta se vinde insa cu 1.000 de dolari americani kilogramul.

De asemenea, si in Rusia se prepara branza din lapte de elan, dar nu are acelasi succes pe care il are cea de la ferma din Suedia, din cauza continutului ridicat de proteine al laptelui.

7. Producatori de top

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producator de branza din lume, California si Wisconsin fiind statele cu cea mai insemnata productie.

Pe de alta parte insa, grecii si francezii conduc clasamentul celor mai mari consumatori de branza din lume, cu 27,3 kilograme si respectiv 24 de kilograme de persoana anual (in 2003). In acelasi an, consumul la americani era de doar 14,1 kilograme.

8. Branza cu miros intepator

Branza Limburger este cunoscuta pentru mirosul neplacut si intepator, acesta fiind cauzat de bacteria numita Brevibacterium linens. Bacteria se gaseste si pe pielea oamenilor, fiind partial responsabila pentru mirosul acestora.

9. Citate celebre legate de branza

"O masa care se incheie fara branza este ca o femeie frumoasa cu un singur ochi", Jean-Anthelme Brillat-Savarin - politician si avocat francez (1755-1826).

"O branza poate dezamagi. Poate fi plictisitoare, simpla sau prea sofisticata. Cu toate acestea, ramane branza - saltul laptelui spre imortalitate", Clifton Fadiman - scriitor american (1904-1999).

"Cum poti guverna o tara care are 246 de feluri de branza?", Charles De Gaulle, general francez si presedinte al Frantei (1890-1970).

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#branza, #branzeturi, #lucruri interesante branza, #aspecte interesante branza, #interesant branza, #tipuri branza, #istorie branza , #ciudat