Fructe de care sigur nu ai auzit. Stiai de rambutan sau de fructele de jabuticaba? (Galerie foto)

Joi, 10 Februarie 2011, ora 18:13
26581 citiri
Fructe de care sigur nu ai auzit. Stiai de rambutan sau de fructele de jabuticaba? (Galerie foto)
Foto: mnn

Fructele care se gasesc in Romania, fie ca sunt crescute la noi, fie ca sunt de import, reprezinta doar o mica parte din bogatia naturii la acest capitol, in lume existand tipuri exotice si chiar ciudate, de care probabil nici nu ai auzit.

Mnn.com iti ofera cateva exemple, informatiile putand sa-ti fie de folos candva, mai ales ca unele fructe sunt chiar otravitoare in anumite stadii.

1. Ackee

Originar din Africa de Vest, acesta a fost in timp importat si cultivat si in Jamaica, Haiti, Cuba si Caraibe. Ackee este otravitor daca este consumat necopt. De aceea, trebuie lasat pana cand se face rosu si se deschide de la sine, singura parte comestibila fiind cea galbena.

2. Rambutan

Numele acestuia este un derivat al unui cuvant care, in malaieza, inseamna "paros", si asta deoarece fructul este acoperit cu foarte multi peri. Insa, dupa ce acestia sunt inlaturati odata cu coaja, ramane un miez carnos si delicios, care este si dulce-acrisor. Si, desi este originar din Asia de Sud-Est, in prezent este cultivat in multe locuri din lume.

3. Fructele de jabuticaba

Jabuticaba este un arbore care se gaseste in special in America de Sud, ale carui fructe cresc direct pe trunchi. Acesta, denumit si "pomul cu struguri", poate fi aproape acoperit de fructe in plin sezon. Fructele pot fi consumate crude, dar si lasate la fermentat pentru obtinerea de vin sau lichior.

4. Castravetele african

Acesta este un fruct care surprinde in special prin contrastul de culori - galben la exterior si verde in interior. Este bogat in vitamina C si fibre si, desi este originar din Africa, a fost exportat si cultivat pana in Noua Zeelanda, Australia sau Chile.

5. Durian

In Asia de Sud-Est este denumit "regele fructelor", in ciuda faptului ca emana un miros intepator, neplacut, de sosete purtate sau de ceapa stricata. Miezul insa este surprinzator de gustos.

6. Fructul-miracol

Denumirea acestui fruct originar din Africa de Vest vine de la faptul ca are capacitatea de a face alimentele acre sa para dulci. Spre exemplu, daca combini suc de lamaie cu sucul fructului-miracol nu vei mai simti gustul acru. La fel se intampla si daca consumi un fruct-miracol inainte de unul acru - cel acru ti se va parea tot dulce. Si asta deoarece contine o substanta numita miraculina, care modifica perceptia gustului.

7. Fructele de cupuacu

Cupuacu este un arbore inrudit cu cel de cacao, care creste in Brazilia, si ale carui fructe parfumate sunt folosite adesea la prepararea unor dulciuri datorita faptului ca au aroma de cacao si ananas. Totodata, fructele sunt utilizate si pentru obtinerea untului de cupuacu, folosit in unele produse cosmetice.

8. Mangostanul

Acesta, originar din Asia de Sud-Est, are o coaja destul de rigida, care trebuie despicata cu ajutorul un obiect ascutit, insa miezul este atat de gustos incat se spune ca regina Victoria ar fi dat o recompensa substantiala pentru a i se aduce un astfel de fruct proaspat.

9. Pepino

Cu un gust care poate fi asemanat cu pepenele galben si cu para deopotriva, pepino este des intalnit in America de Sud - zona de origine -, insa este exportat si la mari distante, cum ar fi Noua Zeelanda sau Turcia.

10. Cherimoya

Originar din regiunea vailor Muntilor Anzi, cherimoya este un fruct al carui gust seamana cu banana si ananasul, in prezent fiind cultivat in multe tari din lume, printre care se numara si Spania, Italia sau California.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#fructe exotice, #fructe ciudate, #fructe nestiute, #fructe rare, #fructe neobisnuite, #cele mai ciudate fructe , #ciudat