Jumatate mascul, jumatate femela, dar nu hermafrodit (Galerie foto)

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 07:38
23038 citiri
Jumatate mascul, jumatate femela, dar nu hermafrodit (Galerie foto)
Foto: Captura YouTube

Exista in lume vietuitoare cu ambele sexe, dar despre care nu se poate spune ca sunt hermafrodite. In cazul lor, parca cineva a trasat o linie verticala, pe mijlocul corpului, lasand ca o parte sa fie femeiasca si cealalta barbateasca.

In anii '20, dr. H. E. Schaef avea in curte o zburatoare despre care nu putea spune cu exactitate daca e gaina sau cocos. Dintr-o parte parea gaina, privita din cealalta parte, era cocos in toata regula. In plus, avea tendinta sa "calce" gainile, dar ulterior facea si oua.

Mai mult, pe o parte, penajul ii era mai colorat, pe cealalta mai modest, relateaza BBC.

Cand pasarea a murit, Schaef a vrut sa o faca friptura. Indata ce i-a indepartat penele, a fost clar ca scheletul era mai bine dezvoltat pe partea dreapta decat in cea stanga. In plus, mare i-a fost mirarea lui Schaef cand a gasit atat atat un ovar cu un ou partial format (in stanga), cat si un testicul (in dreapta).

Era ca si cum cineva ar fi impartit pasarea in doua, jumatate gaina, jumatate cocos. Pasarea a fost mancata, insa Schaef i-a pastrat scheletul, pe care l-a dat unei persoane specializate in anatomie, Madge Thurlow Macklin. Aceasta a scris despre ciudatul animal in Jurnalul de Zoologie Experimentala din 1923.

Azi se stie ca astfel de animale exista. Spre deosebire de hermafroditi, unde ciudatenia se rezuma la organele sexuale, existand ambele, aceste animale prezinta toate caracteristicile ambelor sexe, dar fiecare pe o parte a corpului, respectiv stanga si dreapta.

Insa exemple de animale precum cea mancata de Schaef sunt cu mult mai vechi.

La 7 mai 1752, M. Fisher a prezentat in fata Royal Society of England un rac cu o infatisare unica: jumatate femela, jumatate mascul. De atunci, pe lista au mai aparut si alte specii cu aceleasi caracteristici: crabi, viermi de matase, fluturi, albine, serpi si diferite tipuri de pasari.

Foto: Captura YouTube

E imposibil de spus cat de comuni sunt. Michael Clinton, de la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie, estimeaza ca 1 din 10.000 de pasari se dezvolta astfel. Nimeni nu stie care ar fi incidenta acestora indivizi in randul mamiferelor.

Din pacate, insa, animalele nascute astfel nu au un trai usor, confruntandu-se cu anumite dificultati. In 2008, un profesor de liceu pensionar din Illinois privea pe geam, in curtea sa. A vazut o pasare despre care avea sa afle ulterior ca face parte din specia Cardinalis cardinalis. Doar ca pe jumatate de corp era jumatate portocaliu-rosiatica (asa cum sunt masculii) si cealalta jumatate era gri (asa cum sunt femelele).

Foto: Captura YouTube

Pasarea s-a reintors in curtea barbatului, care intre timp l-a contactat pe ornitologul Brian Peer, de la Universitatea Western Illinois. Intre timp, geamul sau a devenit post de observatie. Pasarea a mai fost zarita in alte 40 de ocazii. Intotdeauna singura si niciodata cantand.

Nu se stie nici in ziua de azi daca pasarea avea capacitatea sa cante sau nu. Cert este ca alte pasari o ignorau.

De altfel, animalele care s-au nascut cu aceasta particularitate traiesc cel mai adesea in izolare. Daca nu reusesc sa treaca neobservate, sunt in mod constant atacate de cei din aceeasi specie.

Teoriile legate de aparitia acestor ciudatenii ale naturii sunt inca putine si niciuna sigura, desi oamenii de stiinta sunt convinsi ca undeva in diviziunea celulelor se intampla ceva, in primele stadii de dezvoltare.

Cert e insa ca, potrivit unor cercetatori cum e Josh Jahner, de la Universitatea Nevada, care de o viata studiaza fluturii cu forme neregulate, daca pana in 2011 acesta nu vazuse fluturi cu ambele sexe intr-un singur exemplar, dupa accidentul de la Fukushima a vazut sase. Asta, intr-o perioada de numai 16 luni.

Foto: Captura YouTube

Si dupa accidentul nuclear de la Cernobil oamenii de stiinta au raportat astfel de cazuri, sugerand ca o doza mica de radiatii poate duce la conceperea acestor vietati.

Foto: Captura YouTube

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#animale jumatate femela jumatate mascul, #animale sex incert, #animale caracteristici ambele sexe, #pasare organe sexuale femeiesti masculine , #ciudat