Misterul craterelor din Siberia: Rasuflarea dragonului, ce ne poate aduce sfarsitul

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 23:38
11129 citiri
Misterul craterelor din Siberia: Rasuflarea dragonului, ce ne poate aduce sfarsitul
Foto: news.com.au

Craterele descoperite in Siberia i-au uluit pe oamenii de stiinta, care nu au putut gasi o explicatie imediata a acestui fenomen. Acum, ei vin cu mai multe teorii plauzibile, una dintre ele fiind infricosatoare pentru soarta omenirii.

Cele trei cratere au fost gasite intr-o regiune inghetata denumita Yamal, ceea ce se traduce prin "sfarsitul pamantului", scrie news.com.au.

Oamenii de stiinta rusi au fost deja la primul crater pentru a lua mostre de pamant de acolo, astfel incat sa poata gasi cauza aparitiei formatiunii respective.

O prima teorie lansata de expertii in domeniu este ca acolo s-ar fi produs explozii ale unor depozite uriase de metan. Cercetatorul american Jason Box este de parere ca deasupra Siberiei sunt eliberate cantitati imense de metan in atmosfera.

Masuratorile atmosferice facute par sa confirme ceea ce afirma acesta. La o statie de monitorizare din Tiksi, Siberia, rezultatele obtinute ridica numeroase semne de intrebare. Ele sunt confirmate si de cele provenite de la alte statii din Alaska si Canada.

Numeroase cauze posibile

Americanul denumeste fenomenul "suflarea dragonului". In regiunea Yamal se gasesc cele mai mari reszerve de gaz ale Rusiei. Nu e o conincidenta faptul ca primul crater a aparut la doar 40 km de cea mai bogata zona in gaze de acolo-Bovanenkovo.

Primul dintre cratere este urias, acesta trecand prin permafrost, gheata si noroi si avand pe fund un lac. "Putem spune cu siguranta ca el a aparut relativ recent, poate in urma cu un an sau doi; asadar, este o formatiune recenta, nu vorbim despre multi ani", spune Andrei Plekanov, cercetator la un institut specializat al Rusiei.

Nu se stie inca daca totul are legatura cu schimbarile climatice. Este posibil ca ultimele doua veri-din 2012 si 2013-sa fi influentat prin caldura lor excesiva formarea craterului. O alta teorie avanseaza posibilitatea ca fenomenul sa fie ramasita unuia mult mai amplu petrecut cu 50 de milioane de ani in urma.

Dezvoltarea unui tip de alge a schimbat radical viata pe Terra, transformand planeta intr-o oaza plina de viata. Aceasta a absorbit carbonul din aer si a eliberat in schimb oxigen. Intregul proces a durat milioane de ani si a dus la aparitia lumii noastre.

Un mare pericol pentru Terra

Totusi, metanul prins sub permafrostul arctic este asemenea unei bombe cu ceas pentru Pamant. Eliberarea lui ar insemna o adevarata extinctie si trimiterea planetei noastre cu multe mii de ani in urma.

Ceea ce poate face in viitor omenirea este sa reduca emisiile de carbon pentru a ajuta la racirea regiunii arctice. Doar astfel se va putea evita eliberarea acestui gaz extrem de periculos pentru noi din adancul pamantului.

Deasupra Oceanului Arctic au fost observate bule de metan eliberate in aer inca din anul 2011, fenomenul fiind unul ingrijorator.

Eliberarea metanului atmosferic e mult mai periculoasa decat cea a carbonului atmosferic, caci metanul e de circa 20 de ori mai puternic decat gazul de sera. Efectul lui este foarte rapid si depaseste cu mult consecintele gazelor poluante produse de omenire.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cratere Siberia Rusia, #cratere misterioase Siberia, #cratere acumulari metan Siberia, #rasuflarea dragonului metan , #ciudat
Comentarii
Poza maximar
maximar
rank 5
dovada clara ca Germania extrage gazul direct de la sursa prin WiFi