Personaje istorice si excentricele lor animale de companie

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 08:00
5271 citiri
Personaje istorice si excentricele lor animale de companie
Foto: listverse

Multe dintre personajele istorice destul de cunoscute au avut animale de companie care au devenit la randul lor faimoase. Si acestea nu au fost tocmai unele obisnuite, cum sunt cainii sau pisicile.

Listverse prezinta o lista cu cateva dintre cele mai neobisnuite animale de companie din istorie.

1. Papa Leo al X-lea - un elefant alb

In multe parti din sud-estul Asiei, elefantii albi - o varietate extrem de rara a elefantului asiatic, mai degraba decat o specie in sine - erau considerati ca fiind sacri, un semn al norocului si un simbol al tuturor lucrurilor regale si/sau divine.

Despre Papa Leo al X-lea se spune ca a primit un elefant alb, pe nume Hanno, drept cadou de la regele Manuel I al Portugaliei pentru rangul la care a fost ridicat. Hanno era bine antrenat si foarte inteligent, capabil sa inteleaga ordinele primite in mai multe limbi si sa se supuna acestora. Papa a scris chiar un poem in cinstea lui, dupa moartea prematura (elefantii pot trai pana la 70 de ani, dar Hanno nu a ajuns la aceasta varsta).

2. Ivan cel Groaznic - ursi

Acesta este cunoscut ca unul dintre cei mai brutali conducatori, deoarece executa oameni in moduri foarte crude - pe unii ii prajea sau chiar ingropa de vii. De asemenea, una dintre primele si favoritele metode de a-i trimite la moarte era legata de ursi.

Se spune ca el a tinut doi sau mai multi ursi in incaperi speciale din castelul sau si ca acestia erau in mod deliberat infometati pentru ca, din cand in cand, sa devoreze prizonierii care erau eliberati in preajma lor. Mai mult, se pare ca erau chiar eliberati din cand in cand printre calatori nevinovati, doar pentru amuzament.

Unii autori i-au numit pe ursii lui Ivan cel Groaznic si animale de companie, dar, in acest caz, cel mai probabil "proprietarul" nu avea o legatura afectiva cu ei.

3. Josephine Bonaparte - un urangutan

Ca multi aristocrati francezi ai timpului, Josephine Bonaparte, prima sotie a lui Napoleon Bonaparte, era o iubitoare de animale exotice de companie. Favoritul ei era un urangutan - femela, care era ingaduit chiar si la masa. Acesta era imbracat intr-o camasa alba de bumbac si, aparent, se purta bine in fata oaspetilor.

De asemenea, Josephine a iubit mult si un caine, numit Fortune. Atat de mult l-a iubit incat Napoleon ar fi fost nevoit sa il accepte in pat impotriva vointei lui, deoarece ea i-ar fi spus ca daca nu doarme si cainele in pat nici ea nu va mai dormi langa el.

4. Marchizul de Lafayette - un aligator

Se spune adesea ca John Quincy Adams, presedinte al Statelor Unite, a tinut un aligator ca si animal de companie la Casa Alba, dar aceasta poveste nu este in totalitate adevarata deoarece reptila apartinea marchizului de Lafayette, care a primit-o drept cadou cand facea calatorii prin tara, in 1825.

Cand cel din urma a facut o vizita la Casa Alba a adus si aligatorul, spre stupoarea si indignarea celor de acolo, mai ales in primele zile. Cand a plecat insa, a luat si animalul cu el.

5. Nero - o tigroaica

In unele carti se spune ca singura fiinta pe care imparatul roman a iubit-o a fost tigroaica Phoebe. El a vazut-o prima data in toiul unor lupte de la Colosseum, fiind impresionat de ferocitatea ei (se spune ca provoca mai mult haos decat trei tigri la un loc).

Ulterior, Nero a decis sa o tina drept animal de companie. A pus slujitorii sa-i construiasca o cusca din aur, insa tigroaica nu statea inchisa tot timpul, ci era lasata libera chiar si cand imparatul lua masa cu oaspeti.

6. Ramses al II-lea - un leu

Ramses al II-lea, considerat cel mai mare si mai puternic faraon al tuturor timpurilor, era un mare iubitor de pisici. Unii spun chiar ca a adus in Egipt un numar mare de pisici din alte tari (in Egiptul antic ele erau considerate sacre). Insa pentru el a preferat o felina mult mai mare - un leu, pe care l-a tinut la palat mult timp si care a reprezentat chiar un ajutor in timpul unor batalii.

7. Mozart - un graur

Despre Mozart, considerat de multi drept cel mai mare geniu muzical al tuturor timpurilor, exista insemnari potrivit carora, la un moment dat, ar fi cumparat un graur de la un magazin de pasari, pe care l-a tinut ca animal de companie timp de trei ani.

In acei ani, Mozart a devenit extrem de atasat de graur, la care se referea cu afectiune prin expresia "un mic prostut", admirand abilitatea lui de a imita sunete noi, inclusiv din melodiile lui.

8. Vergiliu - o musca

Acest poet, cunoscut indeosebi pentru epopeea in versuri "Eneida", a fost legat dintotdeauna, din anumite motive, de muste. Desigur, ideea de a avea o musca drept animal de companie este putin exagerata, insa el a facut ceva iesit din comun in acest sens.

In acea vreme, Vergiliu a aflat ca autoritatile planuiau sa confiste pamanturile celor bogati si sa le dea veteranilor de razboi, cu exceptia pamanturilor pe care se aflau mausolee. La scurt timp, el a organizat insa funeralii impresionante (cu orchestra, bocitori, personalitati ale timpului si multi iubitori de poezie) pentru o musca, despre care el a spus ca a fost animalul sau de companie. Insecta a fost ingropata intr-un mausoleu foarte scump, dar care i-a salvat pamanturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#animale de companie celebre, #animale companie neobisnuite, #animale companie ciudate, #animale companie personaje istorice , #ciudat