De unde vine obsesia pentru prognoza meteo - ce spun psihiatrii

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 14:10
4086 citiri
De unde vine obsesia pentru prognoza meteo - ce spun psihiatrii
Foto: Femme Actuelle

A vorbi de ploaie sau de timp frumos a devenit un fapt uzual. Recurgem la acest subiect oricand si oricum, indiferent de anotimp si motivele ce ne privesc.

Discutam aproape zilnic despre nori, vant, soare, ploi etc. Buletinele meteo bat recorduri de audienta, devenind prilej de vorbe si de ipoteze.

Iar pentru cei care doresc amanunte in plus, statiile meteorologice individuale au aparut ca niste bijuterii tehnologice ce ne permit joaca de-a ucenicul in stiinta cu pricina, noteaza Femme Actuelle.

Vremea, obsesie colectiva

Aplicatia de prognoza meteo pentru mobil induce organismului stari la limita obsesiei. Printr-un singur click, cunoastem minut cu minut previziunile asupra vremii din locul in care traim. Exista 4 millioane de descarcari pentru o singura aplicatie Meteo France (spre exemplu) si multe altele pe piata mondiala.

Control asupra viitorului

In timp ce evolutiile meteo constituie ceva ce nu poate controla in existenta fiecaruia, verificarea informatiilor din acest domeniu, paradoxal, ne da impresia de omnipotenta. Stim daca trebuie sa luam dejunul pe terasa sau in interior. Evitam sa purtam incaltaminte nepotrivita, cand ploua, este frig sau furtuna. Alegem sa petrecem un weekend la soare.

Samuel Lepastier, psihiatru si psihanalist, prefera sa vorbeasca mai curand de "dominatie" decat de "control". "Verificand starea vremii nu cautam s-o influentam, ea va fi asa cum va fi, ci sa nu suferim. Important este sa n-o ignoram, sa nu ne simtim pasivi fata de inevitabil. Putem vorbi aici de o anumita dorinta de a ne depasi limitele", explica specialistul.

Pe de alta parte, a urmari prognoza meteo inseamna a ne crea iluzia ca detinem influenta asupra unui viitor care ni se pare incert. E ca si cum am consulta oracole sau ca si cum am cauta niste semne.

"Chiar daca previziunile atmosferice nu sunt sigure suta la suta, ele se dovedesc mult mai fiabile decat previziunile economice si sociale", continua Samel Lepastier. Pertinenta lor ne da speranta ca, in alte domenii ale vietii noastre (munca, sentimente, sanatate), vom reusi sa aplicam metode similare pentru a mentine controlul situatiilor ce adesea ne scapa".

Conectarea cu altii

Vremea este intr-adevar un cumul de fenomene pe care toata lumea il impartaseste. Toti suntem egali in fata ei. Fie ca ploua sau este timp frumos, inseamna acelasi lucru pentru finantist, somer, adolescent sau persoana in varsta.

"Daca smartphone-ul este o modalitate de a nu fi niciodata singur, aplicatia de prognoza meteo pentru mobilul nostru amplifica aceasta impresie", precizeaza psihanalistul francez. "Suntem conectati cu o lume intreaga printr-un singur click", explica acesta.

Acest lucru ne da sentimentul ca facem parte din aceeasi comunitate. In acelasi timp, suntem conectati cu varul care locuieste in New Delhi, cu colegul plecat in Amsterdam, cu fiul care se plimba cu bicicleta la 5 kilometri distanta.

Justificarea starii de spirit

In functie de soarele stralucitor sau de norii ce invadeaza cerul, avem tendinta sa gasim motive pentru buna dispozitie, respectiv tristete. Altfel zis, cautam confirmari ale moralului in evolutia vremii.

Samuel Lepastier explica: "Foarte frecvent interpretam trairile interne ca rezultat al agresiunilor externe, mijloc de a ne confrunta cu temerile noastre. Starea moralului pusa in legatura cu starea cerului este o metoda de a vorbi despre sine fara vreo implicatie".

Inclinare in fata naturii

Cunoasterea prognozei meteo ne conecteaza la fenomene ale naturii incontrolabile. In fata unei furtuni, canicule sau val de frig, nu avem altceva de facut decat sa ne organizam si sa suportam cu stoicism.

Fenomenele meteorologice majore ne pun in fata a ceva cosmic, dincolo de noi. Asupra lor nu putem exercita vreo influenta si suntem obligati sa ne supunem.

"In spatele obsesiei meteo se afla o interogare metafizica", conchide Lepastier. O modalitate de a intreba ce putere poate avea omul (a carui existenta este efemera) in fata naturii care "pare eterna".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#prognoza vreme obsesie, #dependenta de meteo, #aplicatii vreme mobil, #discutii vreme , #dependenta