A fost descoperit mormantul reginei Nefertiti?

Marti, 11 August 2015, ora 16:24
5926 citiri
A fost descoperit mormantul reginei Nefertiti?
Foto: Hepta.ro

Mormantul reginei egiptene Nefertiti a fost in sfarsit descoperit, sustine un arheolog britanic, potrivit caruia acesta s-ar afla in spatele camerei funerare a faraonului Tutankhamon, despre care se spune ca ar fi fost fiul ei.

La aproape 100 de ani de la descoperirea sa, mormantul faraonului Tutankhamon continua sa isi dezvaluie unele dintre secretele sale stravechi in fata oamenilor de stiinta.

Un cercetator britanic afirma ca a gasit o "usa secreta" intr-un perete din camera funerara a celebrului faraon si considera ca acea usa duce spre mormantul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti, informeaza dailymail.co.uk.

Nefertiti, departe de a fi o frumusete - avea nasul coroiat si riduri

Declaratia a fost facuta de profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, intr-un studiu publicat de Amarna Royal Tombs Project.

Nefertiti, supranumita "Doamna celor doua tari", era celebra pentru frumusetea ei deosebita, insa mormantul sau a fost pierdut de-a lungul secolelor, dupa moartea subita a reginei, in anul 1340 i.e.n.

Dupa ce au analizat cu o serie de scanere de inalta definitie peretii complexului funerar al faraonului Tutankhamon din Valea Regilor, profesorul Reeves a gasit ceva ce parea sa fie o intrare secreta.

El spune ca a descoperit doua portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, dupa parerea sa, intr-o camera de depozitare.

Celalalt, aflat in partea de nord a camerei funerare a faraonului Tutankhamon, contine "mormantul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti", precizeaza profesorul Reeves.

O descoperire legata de Nefertiti ar putea rescrie istoria Egiptului antic

Arheologul crede acest lucru, deoarece mormantul ascuns se afla in partea dreapta fata de intrarea in camera principala - un detaliu tipic pentru mormintele reginelor egiptene.

Dimensiunea redusa a camerei funerare a lui Tutankhamon, tinand cont de importanta acestuia in istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de stiinta, insa profesorul Reeves crede ca acea camera a fost construita ca o extindere a unui mormant deja existent - cel al mamei sale.

Camera funerara a lui Tutankhamon are exact aceleasi dimensiuni ca o antecamera din piramidele celorlalti faraoni egipteni.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#mormant Nefertiti descoprite, #mormant Nefertiti, #arheolog britanic mormant Nefertiti , #descoperire