Animalele fac diferenta dintre bine si rau

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 14:14
3859 citiri
Animalele fac diferenta dintre bine si rau

Animalele pot face diferenta intre bine si rau, aceasta este concluzia la care au ajuns un grup de oameni de stiinta, condusi de profesorul Marc Bekoff de la Universitatea din Colorado, SUA.

Rezultatele cercetarilor fac obiectul unui studiu care a fost publicat in Statele Unite.

Oamenii de stiinta au studiat comportamentul animalelor si au adunat dovezi care arata ca specii foarte diferite, de la soareci la primate, respecta un cod moral.

Profesorul Marc Bekoff sustine ca abilitatea de a face diferenta dintre bine si rau este "adanc inradacinata" in creierele mamiferelor si permite unor animale agresive sa socializeze si sa traiasca in grupuri. Regulile le ajuta si in prevenirea luptelor interne si incurajeaza cooperarea.

Lupii sunt corecti, iar elefantii iubesc libertatea

Studii aprofundate au dovedit ca balenele sau rechinii prezinta aceleasi structuri neuronale considerate responsabile pentru empatie in cazul oamenilor.

Alte cercetari au aratat ca unele animale pot da dovada de empatie si fata de exemplare aflate in suferinta, dar care apartin altor specii. "Este vorba, spre exemplu, de delfinii care au ajutat oameni sa scape de rechini sau de unii elefanti care au ajutat antilopele sa fuga din tarcuri", afirma Marc Bekoff.

Lupii, de exemplu, dau dovada de corectitudine. In joaca, cu scopul de a antrena exemplarele tinere, masculii dominanti se lasa muscati. Daca insa un animal tanar musca prea tare, el va adopta imediat un comportament prin care este evident ca "isi cere scuze".

Marc Bekoff a studiat si elefantii - animale deosebit de sociale. El a dovedit ca elefantii cunosc, inteleg si stiu sa-si manifeste compasiunea fata de un membru al grupului care este raniti, bolnav sau si-a pierdut perechea sau puiul.

Un caz celebru

In 2003. a existat un caz care confirma concluziile profesorului Marc Bekoff. O turma de 11 elefanti au eliberat antilopele inchise intr-un tarc din KwaZula-Natal, Africa de Sud, dupa ce femela elefant care era sefa grupului de pahiderme a rupt portile.

Este un exemplu care arata empatie pentru membrii unei alte specii - trasatura despre care s-a crezut ca este specifica doar oamenilor.

Maimutele sunt generoase

Un alt exemplu este dat de maimute, care au fost invatate sa introduca un jeton intr-o fanta pentru a obtine hrana. Un mascul care a invatat de mic mecanismul a ajutat o femela batrana, incapabila sa inteleaga despre ce este vorba.

Masculul a ridicat jetonul scapat de femela si l-a introdus in fanta, permitindu-i "bunicii" sa manance. Actiunea nu a avut niciun beneficiu pentru mascul, ceea ce, crede Marc Bekoff, dovedeste ca actiunile animalului erau guvernate de un simt moral intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#studiu animale discernamant, #studiu comportament animale, #animale cod moral , #descoperire