Apa curgatoare, descoperita pe Marte (Video)

Vineri, 05 August 2011, ora 10:24
6085 citiri
Apa curgatoare, descoperita pe Marte (Video)

Imagini uimitoare cu forme ce par a fi apa curgatoare au fost facute publice de NASA: fotografiile au fost realizate in lunile cele mai calde, cu ajutorul navetei Mars Reconnaissance Orbiter.

"Programul de explorare al planetei Marte ne aduce mai aproape de a determina daca Planeta Rosie poate sa sustina viata intr-o forma sau alta si arata ca Marte poate fi o destinatie importanta pentru misiuni viitoare", spune Charles Bolden, administrator al NASA.

Cercetatorii au descoperit niste dungi intunecate, despre care spun ca sunt canale de scurgere, ce par sa se extinda pe Marte in sezonul de primavara tarzie si pana vara. Acestea dispar iarna si revin primavara, arata observatiile NASA. Schimbarile petrecute odata cu anotimpurile pe unele pante inalte de pe Planeta Rosie au loc in emisfera sudica.

"Dungile intunecate de pe suprafata planetei Marte sunt semne ca apa curge acolo. Cea mai buna explicatie pentru aceste observatii este ca exista apa sarata curgatoare", sustine Alfred McEwen, de la Universitatea din Arizona, omul de stiinta care se ocupa de imaginile primite de la Mars Reconnaissance Orbiter, autor al unui studiu privind imaginile obtinute.

Exista unele aspecte care raman neexplicate, insa ipoteza apei sarate este, pana in prezent, cea mai buna. La temperatura existenta pe Marte, apa pura ar ingheta imediat.

"Liniile intunecate sunt diferite de alte forme ale pantelor martiene. Observatiile au aratat ca se extind in timpul sezonului cald", sustine si Richard Zurek, cercetator al laboratorului NASA din Pasadena, California.

Pe Marte exista multe depozite de sare, ceea ce arata ca in trecut au existat cantitati mari de apa cu sare. Instrumentele de la bordul navetei MRO nu au reusit insa sa detecteze lichidul, ceea ce arata ca apa fie se evapora prea rapid la suprafata, fie este de adancime prea mica.

"Cursul nu este intunecat din pricina umezelii, ci din alt motiv. Este un mister acum, insa cu mai multe observatii si experimente in laborator poate fi rezolvat", sustine McEwen.

Pe Marte a mai fost detectata apa sub forma de gheata la suprafata, in multe regiuni, iar formele geologice arata ca, in trecut, relieful a fost afectat de scurgeri de ape.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#apa Marte, #descoperire apa Marte , #descoperire