Apar noi detalii despre asteroidul care a ucis dinozaurii: Scoarta terestra a actionat ca un lichid

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 21:52
7416 citiri
Apar noi detalii despre asteroidul care a ucis dinozaurii: Scoarta terestra a actionat ca un lichid
Foto: Hepta.ro

Asteroidul despre care se crede ca a dus la disparitia dinozaurilor, in urma cu circa 66 de milioane de ani, a avut un impact devastator care este in continuare analizat de oamenii de stiinta.

Astfel, forta impactului a fost intr-atat de mare incat suprafata Pamantului a actionat in acel moment precum un lichid, sustine un geofizician de la Unviersitatea Texas din Austin, relateaza NPR.

Aceasta este concluzia la care omul de stiinta Sean Gulick a ajuns dupa ce o echipa pe care a condus-o a extras mostre din lantul muntos format dupa impactul cu asteroidul, pe coasta estica a Mexicului.

Gulick sustine ca mostrele au facut lumina intr-o dezbatere despre cum s-a comportat suprafata planetei in timpul impactului. Unii cercetatori sustin ca lantul muntos s-a format in urma unui proces de topire petrecut la suprafata terestra.

Altii insa sustin ca a fost un proces mult mai dramatic, implicand propulsarea de materiale din adancul scoartei Pamantului, iar Gulick spune ca in timpul expeditiei echipa sa a ajuns la concluzia ca aceasta teorie este una corecta.

Asteroidul care a lovit Pamantul, ca o piatra aruncata in apa

Gulick a explicat procesul rapid petrecut la impactul asteroidului cu Pamantul, comparand cu ceea ce se intampla cand arunci o piatra intr-un lac.

"Provoaca initial o gaura, pe masura ce piatra penetreaza suprafata lacului. Partile laterale se vor prabusi cumva spre interior, in timp ce centrul gaurii se ridica cumva precum o mare picatura de apa", a spus omul de stiinta, aratand ca, in cazul asteroidului, acest proces s-a petrecut intocmai, insa in loc de apa ar fi un fluid care se misca mai incet.

Astfel, roca s-a comportat atunci precum un lichid, insa chiar si asa Gulick sustine ca materialul a ramas solid. Acesta explica faptul ca materialele "au fost deteriorate atat de mult incat pot sa-si piarda temporar coeziunea si sa se comporte precum un fluid care se misca incet".

Omul de stiinta recunoaste insa ca raman mari intrebari despre cum functioneaza efectiv acest proces.

Granitul roz care a raspuns unor intrebari

In expeditia din Mexic, echipa lui Gulick a extras o bucata de granit roz, de la circa 10 kilometri adancime, ceea ce ar putea furniza indicii despre cum viata a revenit la momentul zero, dupa ce impactul asteroidului cu Pamantul a sters de pe fata Pamantului cea mai mare parte a speciilor.

Acest tip de roca se gaseste de regula la o adancime mai mare, iar bucata respectiva este mult mai poroasa si mai putin densa decat un granit normal, prezentand anumite fracturi si defecte. Aceste crapaturi puteau sa reprezinte un habitat pentru viata microbiana.

Potrivit lui Gulick, "spatiile poroase si lichidele incinse si procesele chimice interesante care se petrec dupa un impact" ar putea fi propice pentru aparitia acestor creaturi microscopice.

Echipa omului de stiinta din Austin merge pe ideea ca miscarea de tip fluid este probabil modul in care au aparut cratere pe planete precum Mercur si Venus, in urma unor impacturi similare.

Citeste mai multe despre asteroidul care a ucis dinozaurii si cum ar fi favorizat existenta oamenilor

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#asteroid dinozauri lichid Pamant, #impact asteroid dinozauri , #descoperire