Artefacte de 3.000 de ani dezvaluie istoria din vremea lui David si Goliat

Joi, 10 Mai 2012, ora 09:14
4843 citiri
Artefacte de 3.000 de ani dezvaluie istoria din vremea lui David si Goliat
Foto: Haaretz

Arheologii israelieni au facut o descoperire importanta a unor artefacte vechi de 3.000 de ani din perioada lui David si a lui Goliat. Altarele gasite sunt asemanatoare Chivotului Legamantului, mentionat in Biblie.

Un sit arheologic din apropierea orasului natal al lui Goliat a scos la iveala practici religioase ale iudeilor din urma cu 3.000 de ani, facand o legatura intre regii David si Solomon, potrivit MSNBC.

"Avem un oras cu o populatie care aminteste de Regatul lui Iuda. Acesta este total diferit fata de regiunile filistene, cele din Canaan sau din Regatul lui Israel", a spus Yosef Garfinkel, arheolog la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Situl istoric se afla la Khirbet Qeiyafa, la aproximativ 30 de kilometri de Ierusalim. In ultimii cinci ani, Garfinkel si colegii sai au excavat ruinele unui oras fortificat. In Biblie, se spune ca uriasul Goliat din Gath a fost omorat cu o singura piatra de catre David.

Garfinkel nu poate garanta pentru povestea lui Goliat, dar el spune ca la Khirbet Qeiyafa au fost gasite arme, obiecte de cult si chiar oase de animale, care sustin faptul ca asezarea a fost un avanpost militar important.

Arheologii considera ca vechiul oras a existat doar 40 de ani, intre 1020 i.Hr.si 980 i.Hr., inainte de a fi distrus. Obiectele descoperite consolideaza legatura dintre regele David si practicile religioase mentionate in Biblie.

"Acum am descoperit trei altare de cult, cu diverse accesorii, dar nu s-au gasit figurine, care sa infatiseze oameni sau animale.

Acest lucru sugereaza ca populatia din Khirbet Qeiyafa avea doua interdictii biblice: carnea de porc si imaginile cioplite. Aceste practici arata un cult diferit fata de filisteni sau cei din Canaan. Lipsa imaginilor umane a fost un lucru specific pentru iudei. In Regatul Israelului veti gasi reprezentari umane", a spus Garfinkel.

Obiectele de cult descoperite includ cinci pietre, doua altare de bazalt, doua vase de ceramica si doua altare portabile. Altarele reflecta un stil arhitectural mesopotamian, care provine cu mai multe secole inaintea erei regelui David. Acestea au inspirat probabil aspectul Templului lui Solomon, fiul lui David.

Astfel de altare au fost similare Chivotului Legamantului, de care aminteste Biblia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#artefacte vremea David Goliat, #descoperire altare Regatul Iuda, #altare similare Chivotul Legamantului, #descoperiri arheologice iudei Israel, #practici religioase iudei Biblie , #descoperire