Capitanul Titanicului era baut la momentul scufundarii - marturie

Sambata, 10 Martie 2012, ora 19:35
8985 citiri
Capitanul Titanicului era baut la momentul scufundarii - marturie
Foto: Arhiva

Capitanul vasului Titanic ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice in momentul in care s-a produs tragedia, se arata intr-o scrisoare a unui supravietuiror, data in premiera publicitatii in acest an, in care se comemoreaza 100 de ani de la tragedie.

Emily Richards sustine ca l-a vazut cu ochii ei pe capitanul Edward Smith in timp ce consuma bauturi alcoolice la bar, cu putin timp inainte ca nava sa se indrepte spre dezastru, scrie The Sun.

Nu este pentru prima oara cand apar informatii legate de o petrecere care ar fi avut loc in zona de la clasa intai, la care ar fi participat si capitanul, inainte sa se retraga in cabina sa. El ar fi fost trezit cu putin timp inainte de miezul noptii. Edward Smith a fost ultima oara vazut in viata pe puntea vasului, inainte ca el sa ia decizia considerata eroica de a pieri in valuri odata cu Titanicul.

Chiar daca nu este pentru prima data cand asupra capitanului este lansata acuzatia ca ar fi fost baut si incapabil de a lua masurile care ar fi putut evita tragedia, aparitia unei posibile dovezi in acest sens este o premiera notabila.

Scrisoarea adresata de Emily Richards, din Cornwall, cumnatei sale este mai mult decat relevanta. Tanara calatorea la clasa a doua si a reusit sa se salveze impreuna cu cei doi copii la bordul navei Carpathia, unde a si redactat scrisoarea, la doua zile dupa ce Titanicul s-a scufundat.

In schimb, fratele ei George, a fost unul dintre cei 1.522 de pasageri care au pierit in valuri.

"Vasul a izbit icebergul duminica noaptea, in jurul orei 11. Capitanul era jos, in salon, si bea. I-a incredintat conducerea navei altcuiva. Capitanul este de vina pentru tot. Bietul meu frate... s-a inecat, din cate stiu", ii scria Emily Richards cumnatei sale, adaugand "sper sa nu mai vad niciodata asa ceva, a fost ingrozitor".

Scrisoarea mai contine si alte detalii in legatura cu operatiunile de salvare, precum si descrieri cutremuratoare ale modului in care au murit cei care au fost lasati in urma.

Documentul, impreuna cu o a doua scrisoare pe care supravietuitoarea a trimis-o dupa ce a ajuns la New York, iese la lumina cu ocazia implinirii a 100 de ani de la scufundarea Titanicului.

El a fost pastrat in familie timp de 75 de ani, dupa care a fost cumparat de un colectionar privat, dar niciodata dat publicitatii pana acum.

Ambele scrisori sunt acum scoase la licitate, pentru o suma estimata la 20.000 de lire sterline.

In ciuda acuzatiilor din scrisoare, Andrew Aldridge, reprezentantul casei de licitatie, admite ca femeia era sub imperiul emotiilor si suferintei produse de pierderea celui drag.

"Avea nevoie sa dea vina pe cineva. Din cate stim noi pana acum, niciun alt martor nu l-a mai pozitionat pe capitan in salonul in care se afla barul, in acea seara", a mai adaugat Aldridge.

Pe de alta parte, ancheta declansata de autoritatile britanice l-a exonerat de raspundere pe capitanul Smith, iar acesta a ramas in istorie ca un adevarat gentleman: dandu-si viata eroic, pe nava pe care o condusese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#capitan Titanic beat, #scrisoare supravietuitor Titani, #cauze scufundare Titanic, #centenar Titanic , #descoperire