Carnea artificiala - cand vom avea in farfurie primul burger in vitro?

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 10:22
2396 citiri
Carnea artificiala - cand vom avea in farfurie primul burger in vitro?

Niciun cercetator nu a putut fabrica, pana la data de 30 iunie 2012, carne de pui de sinteza, asa cum dorea asociatia PETA, insa lucrarile avanseaza cu pasi mari.

30 iunie 2012 putea sa fie o data-cheie in istoria alimentatiei umane: cel putin aceasta astepta asociatia de aparare a animalelor - PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). In urma cu patru ani, asociatia a oferit un milion de dolari, pentru oricare dintre cercetatorii capabili sa produca carne de pui sintetica, iar termenul era fixat pentru 30 iunie, potrivit Le matin.

Rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor: intr-un comunicat, PETA a anuntat ca nicio echipa stiintifica nu a oferit date concrete in acest sens, de aceea termenul a fost prelungit cu inca un an.

Burger in vitro

Acest pariu este departe de a fi unul nebunesc: carnea in vitro, care a facut mult timp parte din domeniul science-fiction, este pe punctul de a deveni realitate. In februarie, profesorul olandez Mark Post a anuntat ca la toamna va fi gata primul "hamburger in vitro". Proiectul sau a beneficiat de 2 milioane de euro din banii publici si a mobilizat trei universitati. In Statele Unite si in Brazilia exista in desfasurare proiecte similare, pentru a obtine carne artificiala.

Suferinta animalelor si poluarea

Miza acestor cercetari este mare. Carnea in vitro reprezinta o imensa speranta pentru aparatorii animalelor, ca si pentru anumitati ecologisti, care doresc sa gaseasca solutii inteligente la problema suferintei animalelor si a poluarii: vitele, amintesc ei, sunt responsabile de 5% din emisiile de CO2 si de 40% din emisiile de metan.

Se asteapta dublarea consumului de carne pana la mijlocul secolului, din cauza cresterii demografice. "Carnea artificiala va permite procurarea proteinelor pentru 9 miliarde de oameni, cat va atinge Terra in 2050, fara a pune in pericol planeta", sunt convinsi unii cercetatori.

Insa apar si semne de indoiala: stiinta nu poate face miracole. Profesorul Ulrich Schibler, de la Universitatea din Geneva, se intreaba care va fi in realitate impactul ecologic al productiei in masa a carnii artificiale: "cine asigura ca nu vor fi cheltuieli mai mari decat pentru cresterea unei vaci?"

Problema calitatii si obstacolul psihologic

O alta problema ridicata de oamenii de stiinta este cea a calitatii. Unii dintre acestia se exprima transant, considerand ca ceea ce se va produce in laborator va fi bun pentru a asigura proteine in lumea a treia, insa nu va satisface gustul consumatorilor obisnuiti cu preparate rafinate din carne.

Nu este de neglijat nici obstacolul psihologic. Vor dori oamenii sa consume carne sintetica? Exista serioase semne de indoiala asupra capacitatii de acceptare a consumatorilor, insa se ridica si voci optimiste, potrivit carora "in cateva decenii, mentaliatile se vor schimba".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#carne in vitro, #producere carne artificiala, #controverse carne artificiala , #descoperire