Ce ascunde meteoritul de 3,9 miliarde de ani de pe Marte?

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 09:28
3338 citiri
Ce ascunde meteoritul de 3,9 miliarde de ani de pe Marte?
Foto: space.com

Un meteorit care provine de pe Marte ar contine dovezi ale existentei vietii de origine extraterestra, sustin unii cercetatori. El ne-ar putea oferi indicii in legatura cu extinctia vietii de pe Pamant, cu 251 de milioane de ani in urma.

Altii spun ca se poate gasi o explicatie chimica a acestor asa-zise "dovezi", conform unor informatii prezentate de Space.

Astfel de meteoriti provin din impactul unor obiecte masive cu "planeta rosie". Acestea au propulsat fragmente care au ajuns pana pe Pamant. Un exemplu este meteoritul ALH84001, cu o vechime de 3,9 miliarde de ani. El contine particule de carbonat care ar fi putut fi produse de forme de viata care au existat pe Marte.

Totusi, cercetatorii au gasit noi mijloace prin care carbonatii se formeaza chiar pe Pamant, insa nu sunt produsi de organisme biologice. Un asemenea proces ar fi avut loc si pe Marte, sustin ei. Carbonatii observati in componenta meteoritului aveau un nivel neobisnuit al izotopului oxigen-17.

Robina Shaheen, specialist in chimie atmosferica, de la Universitatea California, din San Diego, a descoperit niveluri anormal de ridicate ale izotopului oxigen-17 in particule de praf care provin de pe Pamant. Este dovada ca pe ambele planete au loc procese chimice similare.

Ea a analizat meteoritul si spune ca acesti carbonati s-ar fi format pe aerosoli prezenti in atmosfera antica a planetei Marte. Aceste analize nu exclud, insa, posibilitatea existentei vietii pe Marte. Cercetatorii pot studia si clima din trecutul foarte indepartat al planetei noastre prin analizarea carbonatilor din rocile vechi de sute de milioane de ani.

Ei ar putea sa isi dea seama daca, inainte de disparitia dinozaurilor, a disparut mai intai hrana acestora. Dinozaurii si alte forme de viata au disparut acum 65 de milioane de ani, insa cea mai mare extinctie a vietii de pe Pamant a avut loc cu 251 de milioane de ani in urma. Atunci a disparut 85% din viata gazduita de planeta noastra, fara sa stim motivul. Cheia ar putea fi aflarea nivelului de oxigen din acea perioada.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#meteorit Marte, #ALH84001 izotop oxigen 17, #Pamant oxigen , #descoperire