Ziare.com

Cea mai veche scriere din lume provine din Romania, sustine un savant german (Video)

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 16:00

   

Cea mai veche scriere din lume provine din Romania, sustine un savant german (Video)
Civilizatia din Valea Dunarii este una dintre cele mai vechi civilizatii cunoscute in Europa. Un savant german, Harald Haarmann, sustine ca cea mai veche scriere din lume apare pe tablitele descoperite la Tartaria, in Romania.

Tablitele descoperite in Romania sunt datate in jurul anului 5.500 i.Hr., iar simbolurile de pe ele, potrivit lingvistului german, Harald Haarmann apartin unei limbi vechi, care inca nu a fost descifrata, potrivit Ancient Origins.

Aceste semne, care sunt denumite simbolurile Vinca, au fost gasite in mai multe situri arheologice, de-a lungul regiunilor din Valea Dunarii, ele fiind inscrise pe ceramica, figurine si pe alte artefacte de lut din acea perioada.

In timp ce unii arheologi cred ca aceasta scriere reprezinta doar o serie de figuri si simboluri geometrice, altii au sustinut ca insiruirea de simboluri reprezinta cea mai veche scriere descoperita vreodata, ea fiind anterioara celei sumeriene din Mesopotamia si chiar tablitei Dispilio, care a fost datata din anul 5.260 i.Hr.

Implicatiile acestor descoperiri ar putea fi imense. Aceastea ar insemna ca civilizatia din Valea Dunarii a precedat toate civilizatiile cunoscute astazi. Dovezile provin de la mii de artfecate care au fost descoperite in zona.

Civilizatia Vaii Dunarii este una dintre cele mai vechi din Europa si a existat intre anii 5.500 i.Hr. si 3.500 i.Hr. in Peninsula Balcanica si a acoperit o zona vasta, care se intinde din nordul Greciei pana in Slovacia (de la sud la nord) si din Croatia pana in Romania (de la vest la est).

La apogeu, civilizatia din Valea Dunarii a jucat un rol important in sud-estul Europei, prin dezvoltarea unui sistem de scriere, a unei arhitecturi moderne, cat si prin dezvoltarea unor abilitati, precum torsul, tesutul, prelucrarea pieilor, confectionarea unor articole de imbracaminte, dar si obiecte din lemn prelucrat, lut si piatra, inventand roata.

Aceasta civilizatie a avut o puternica structura economica, religioasa si sociala.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9037 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

singurii care refuza

sa se ocupe de aceasta pagina de inceput a culturii europene sunt tocmai istoricii romani, deveniti antiromani convinsi.
Cercetatorii din toate marile universitati si institutii de cercetare arheologica sunt de acord cu plasarea inceputurilor culturii europene si ale scrierii in raza Dunarii de Jos si a carpatilor. Prima care a avut un cuvant serios argumentat a fost lituaniana Maria Gimbutas, profesor la prestigioase universitati americane. Era prin anii 60. Intre timp somitatile in domeniu, americani, rusi, germani, engleji au confirmat si reconfirmat ceea ce parea doar o ipoteza indrazneata care schimba inceputurile istoriei umanitatii. Marturiile arheologice sunt bogate, diverse si de netagaduit. Numai noi, romanii facem santiere de autostrada peste siturile argeologice de interes universal, blocam pe orice cercetator care nu afirma ceea ce mai vechii rechini ai disciplinei au "stabilit". Bulgatii, respectuosi de istorie acorda cea mai nmare atentie monumentelor si siturilor arheologice de istorie straveche si veche (lumea tracica). Ei bine, Bulgaria care in trecut castiga bani frumosi din turismul legat de trandafiri, acum castiga bani si mai frumosi din turismul spre obiectivele istorice.
Noi, noi o aveam pe Zoe Petre care anunta pe micul ecran ca asa ceva nu se poate si ne distrugem cu inconstienta istoria asa cum ne-am distrus padurile si o sa ne oravim apa.
...

 

q

strainii stiu ca civilizatia s-a nascut pe acest taram si de aici s-a raspandit in toata europa numai noi sustinem sus si tare ca ne tragem din romani.

 

sunteti alaturi de argumentatie

cand au fost scrijelite acele semne nici stramosii dacilor nu existau asa ca "radacina romana" este totatl deplasata in raport cu subiectul. erau civilizatii de inceput, egale si nedifernetiate geografic in raport cu stirpea prezenta.

 

O Tara

Cu asemenea dovezi istorice,nu are nevoie decit de respect...in primul rind de oamenii care o locuiesc. Trebuie sa incetam sa ne autodenigram singuri,sa ne plingem pe la colturi,e timpu sa ne trezim la realitate.Inceput incet,dar sigur,sa facem o Romanie mai buna,pt totii copii ei.Sa nu mai cautam fericirea la altii,e loc si la noi,dar trebuie sa vrem.Imi povestea un arab o poveste adevarata,cu o femeie in virsta,care pleca din Alger la Montreal la fiu-sau.De la Alger pina la Paris 2 ore trec repede,dupa aia portavionul care face cam 7 ore pina la Montreal...si timpul trece mai greu.Norocu era ca in jur erau multi conationali,care ii tineau de urit.La un moment batrina obosita,plictista,le zice ...Ce mai copii,nu mai era piine in Algeria,de ati plecat tocmai la capu pamintului,sa o cautati....

 

taicuta,de foame au plecat romanii din tara? lipsa viitorului ucide!

ce sanse are un tinar absolvent in Romania? sa lucreze la o multinationala in Romania pe max. 2-3000 de Euro/luna. Valoarea tinerilor e cu mult mai mare! Cind tara e condusa de plagiatori, cismari, repetenti, etc. ce speri? Ce viziune au liderii Romaniei? Exemplu: nastase de tartasesti, un semidoct, evaluat cel mai bun PM al Romaniei. Criza valorilor in rindul liderilor-politicieni decidenti, e adevarata problema. Tinerii, spre deosebire de cei in virsta, inteleg situatia....iar dumneata ii tragi cu piinea: ai gasit o sarmana batrina analfabeta care vedea lumea pt. prima data si o iei de benchmark.

"Cine se lauda cu faptele stramosilor se lauda cu faptele altora"

(Seneca) - Deci primii chinezi au aparut in Transilvania; ce altceva ar putea insemna ideogramele de pe tablitele de la Tartaria? - Tablitele gaurite se purtau probabil la gat ca niste amulete sau ca niste medalii aratand pozitia/realizarile/valoarea purtatorului - Tablita cu capre si frunza "stern" este si mai interesanta si presupune o cunoastere apriorica a unor posibilitati ulterioare, ceea ce ridica niste semne de intrebare...

 

Daca aceasta civilizatie antica este poate fi atestata istoric si

arheologic, ma bucur ca avem asemenea stramosi.
Dar ma intristez cind vad cit de mult am decazut in ultimii 70 de ani!
Sintem mostenitorii tristi ai une foste mari civilizatii!
Aceaste descoperiri ar trebui sa ne dea curaj si sa ne faca mai constienti de actele contemporane, macar din respect pentru trecut si din dorinta de un viitor mai bun.

 

Nu aveau cum fi strămoșii noștri

Cei ce au făcut semnele de pe tăblițele acelea nu aveau cum să fie strămoșii noștri. Strămoșii noștri sunt dacii și romanii, care sunt de origine indo-europeană. Indo-europenii au venit in Europa după anul 4000 i.Hr. și au distrus tocmai civilizația care a inventat această scriere.
Deci cei ce au inventat acele semne care pot fi o scriere străveche nu erau strămoșii noștri. Strămoșii noștri, indo-europenii, au distrus acea civilizație și au ocupat pămanturile ei la peste 1500 de ani după inventarea scrierii.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor