Cele mai neasteptate locuri in care au fost gasite forme de viata

Luni, 12 Martie 2012, ora 12:30
4061 citiri
Cele mai neasteptate locuri in care au fost gasite forme de viata
Foto: planetoddity

Unii cercetatori sunt preocupati nu doar de cautarea unor eventuale forme de viata in Univers, ci si de gasirea lor in medii extreme, foarte ostile, de pe Pamant.

Iar pana acum a fost descoperita viata in mai multe astfel de locuri de pe Terra, Cracked scotand in evidenta cateva dintre cele mai neasteptate dintre acestea.

1. Intr-un lac cu asfalt

Lacul Pitch din Trinidad si Tobago reprezinta cel mai mare depozit natural de asfalt din lume, avand o suprafata de circa 40 de hectare si o adancime de aproximativ 76 de metri. Iar aici, oameni de stiinta au decoperit circa 10 milioane de forme de viata simple, desi este un mediu toxic.

Aceste organisme mananca petrochimicale si respira metal, ceea ce le face sa fie foarte ciudate, provocand si mai mult interes in randul cercetatorilor.

2. Intr-un lac inghetat de peste 100.000 de ani

Lacul Untersee din Antarctica este inghetat de peste 100.000 de ani. Este alimentat doar cu apa topita de la ghetari si nu are scurgere, pierzand apa doar prin sublimare. Dar cercetatorii care au studiat aceasta zona au descoperit aici stromatolite - niste movile construite de microorganisme care au dominat primele 3,5 miliarde de ani de viata de pe Pamant, iar in prezent acestea mai supravietuiesc doar in medii care sunt complet nefavorabile formelor de viata "moderne", cum ar fi lacuri inghetate de foarte multi ani.

Descoperirea este atat de uimitoare incat NASA a trimis o echipa in zona, agentia fiind interesata de viata din lacul Untersee mai ales datorita faptului ca existenta acesteia sprijina, macar teoretic, posibilitatea existentei unor forme de viata si pe Enceladus, luna inghetata a planetei Saturn.

3. Intr-un mediu care avea de 400.000 de ori gravitatia Terrei

Un grup de cercetatori a avut curiozitatea de a pune cateva bacterii intr-o centrifuga XL-80 in care au putut creste gravitatia medie a Pamantului de 400.000 de ori. Iar formele de viata testate aici nu doar ca au supravietuit, ci s-au si dezvoltat, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos.

Cu cat este mai simpla forma de viata, cu atat are o putere mai mare de a se adapta in medii care ar ucide organisme mai mari si mai complexe.

4. In stratosfera

Cu ajutorul unui balon cu aer cald echipat cu criotuburi, care a fost ridicat pana la aproximativ 32 de kilometri deasupra Pamantului, in stratosfera, Organizatia Indiana pentru Cercetare a Spatiului a descoperit trei noi specii de organisme care s-au adaptat la mediul de aici. Este vorba de bacterii care au evoluat in asa fel incat sa reziste la radiatiile ultraviolete, mult mai puternice aici, si la aerul rarefiat.

Cercetatorii nu au descoperit insa, pana in prezent, modul in care bacteriile au ajuns la acea distanta de Pamant, dar printre ipoteze se numara si exploziile vulcanice sau caldura degajata de incendiile mari de padure.

5. Pe Titanic

La acest subpunct uimitor este faptul ca pe faimoasa nava scufundata in Oceanul Atlantic s-a dezvoltat o noua specie de bacterii care mananca metal. Este vorba de Halomonas titanicae, care "devoreaza" incet cele circa 50.000 de tone de fier ale vasului.

6. In stanca, la 5 kilometri adancime

La baza unei mine de aur din Africa de Sud, un grup de cercetatori a descoperit organisme care rezista de mii de ani la circa 5 kilometri adancime, la o presiune uriasa, si care se hranesc cu produse radioactive. Acestea supravietuiesc fara lumina Soarelui si cu ajutorul energiei eliberate de uraniu si potasiu, printre altele.

Spre deosebire de bacteriile care au conditii de viata mai bune si care se pot reproduce si la fiecare ora, cele din stanca se reproduc cam la 300 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#forme viata medii extreme, #viata medii extreme, #forme viata medii ostile, #viata medii ostile Terra, #viata Pamant adancime, #viata Pamant medii neasteptate , #descoperire